Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ω... αγαπημένο μου Champions League!


Αν η κλήρωση της 16 του Δεκεμβρίου μας εξέπληξε ευχάριστα με τα αποτελέσματά της, η προχθεσινή έναρξη του Champions League για την τελική ευθεία του «Γουέμπλεϊ» μας ικανοποίησε εντελώς! Και δια του λόγου το αληθές:

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης




  • Σέλτικ – Γιουβέντους 0-3
  • Βαλένθια – Παρί Σεν Ζερμέν 1-2
  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ 1-1
  • Σαχτάρ Ντόνετσκ – Ντόρντμουντ 2-2


Και έπεται συνέχεια την επόμενη βδομάδα…


Ας κάνουμε ένα γύρο στα γήπεδα της Ευρώπης, κάνοντας την πρώτη επίσκεψη στη Σκωτία και στο «Σέλτικ Παρκ». Η Σέλτικ κατέβηκε στο γήπεδο χωρίς τον Σαμαρά στην αποστολή της για να τα δώσει όλα για όλα με στόχο την πρόκριση. Το 4-5-1 των Κελτών με τρία χαφ στον άξονα και δύο εξτρέμ, ήταν η καλύτερη σκέψη του Ιρλανδού προπονητή για να αντιμετωπίσει τα αστέρια της πρωταθλήτριας Ιταλίας, η οποία παίζοντας 3-5-2 και τον Πίρλο σε ρόλο συνδετικού κρίκου τόσο για την περίπτωση της άμυνας όσο και στην επίθεση με Βούτσινιτς και Ματρί. Αν και οι «Κέλτες» μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα προσπαθώντας να βρουν το δρόμο για τα δίχτυα με τους πολύ καλούς Ενγιάμα και Κόμονς, η Γιουβέντους άνοιξε το σκορ με τον Μάτρι στο 3’. Ο Μπουφόν με τις σωτήριες επεμβάσεις του έδωσε το δικαίωμα στον MVP Μαρτσίζιο και στον Βούτσινιτς να γράψουν το τελικό σκορ 0-3 υπέρ των Μπιανκονέρι. Να επισημάνω ότι οι αριθμοί δεν λένε την ακριβή αλήθεια καθώς η Σέλτικ είχε 16 τελικές ευκαιρίες έναντι 9 της Γιουβέντους , ενώ η κατοχή ήταν μοιρασμένη. Πάντα όμως στο ποδόσφαιρο μετράει η αποτελεσματικότητα.


Χαιρετώ την όμορφη πόλη της Βαλένθια , όπου η τοπική ομάδα αντιμετώπιζε τη «ΠΣΖ» του Ζλάταν Ιμπραïμοβιτς. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε  παρέταξε την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-5-1, λίγο πιο αμυντικογενές αυτή τη φορά καθώς αντιμετώπιζε το 4-2-2-2 του Κάρλο Ανσελότι με την τετράδα φωτιά Ίμπρα , Λαβέτσι , Παστόρε και Λούκας.  Στο 10’ ο Λαβέτσι άνοιξε το σκορ για τους Παριζιάνους ενώ ο Παστόρε με σουτ μέσα από την περιοχή έκανε πριν το ημίχρονο το 0-2 και έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην «ΠΣΖ». Η κατοχή ήταν υπέρ της Βαλένθια αλλά τις περισσότερες τελικές τις είχαν οι Γάλλοι. Στο 90’ ο Ραμί της Βαλένθια μείωσε σε 1-2 δίνοντας ελπίδες για την ισπανική ομάδα για κάτι καλύτερο στο ματς του Παρισιού. Καλύτερος του αγώνα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον εξαιρετικό Εζεκιέλ Λαβέτσι.

Μένουμε στην Ισπανία και ταξιδεύουμε λίγο πιο κεντρικά της χώρας. Φτάνοντας στη Μαδρίτη και συγκεκριμένα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο απόλυτο Ευρωπαϊκό ντέρμπι συλλόγων. Τα δύο μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου καλούνται να κερδίσουν μια θέση για τους 8 του Champions League. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εναντίον Ζοζέ Μουρίνιο, Κριστιάνο Ρ. εναντίον Ρούνεϊ τι πιο όμορφο να ζητήσει κανείς; Ο «Special One»  παρέταξε τη Βασίλισσα με 4-2-3-1, έχοντας στον άξονα τους Τσάμπι Αλόνσο και Κεντίρα και μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο τον Οζίλ , δεξία το Ντι Μαρία και αριστερά τον Κριστιάνο με μόνο προωθημένο τον Μπενζεμά. Κάτω από τα δοκάρια βρισκόταν ο Λόπεζ ενώ την άμυνα πλαισίωναν οι Αρμπελόα, Ράμος, Βαράν και Κοεντράο. Στην απέναντι όχθη ο «Σερ Αλέξης», έβαλε κάτω από τα δοκάρια τον καλύτερο του αγώνα Ντε Χέα, στην άμυνα τους Ραφαέλ, Φέρντιναντ, Έβανς και Εβρά. Στο κέντρο, οι Τζόουνς και Κάρικ ανέλαβαν να κόβουν και να μοιράζουν τη μπάλα έχοντας δεξιά τον Γουέλμπεκ και αριστερά τον Καγκάβα. Ακριβώς μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Ρούνεϊ και προωθημένος κυνηγός ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Η παράταξη ήταν 4-4-1-1. Η Ρεάλ μπήκε δυνατά στον αγώνα έχοντας τις πρώτες ευκαιρίες του αγώνα υπέρ της. Ένα κόρνερ όμως, στο 20’ για την Μάντσεστερ ήταν αρκετό για τον νεαρό Γουέλμπεκ να κερδίσει κατά κράτος τον Ράμος στη μάχη του αέρα, και με κεφαλιά να ανοίξει το σκορ για τους κόκκινους διαβόλους. Η Ρεάλ όμως δεν το έβαλε κάτω και δέκα λεπτά αργότερα ο Ντι Μαρία σεντράρει και ο Κριστιάνο σηκώνεται πιο ψηλά απ’ όλους και με καρφωτή κεφαλιά ισοφαρίζει για τη Ρεάλ. Η Ρεάλ συνέχιζε να πιέζει αλλά ο Ντε Χέα με δύο σωτήριες επεμβάσεις έσωσε την Γιουνάιτεντ από την ήττα. Δυστυχώς τον αμφισβητώ για την θέση που έχει στην ομάδα του Σερ άλλα ελπίζω να συνεχίσει αυτές τις εμφανίσεις ώστε να βγω λάθος. Η κατοχή και οι ευκαιρίες ήταν υπέρ της Ρεάλ.


Τέλος θα ταξιδέψουμε στην ανατολική Ευρώπη , στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας όπου η Σαχτάρ υποδεχόταν τους Γερμανούς πρωταθλητές της Ντόρτμουντ. Άκρως διασκεδαστικό ματς με το σκορ στο 2-2. Και οι δύο προπονητές παρέταξαν τις ομάδες τους με το 4-2-3-1. Τάισον και Γκέτσε ετοιμάστηκαν να κάνουν την διαφορά στο πολυτελέστατο «Ντόνμπας Αρένα», με τον Γερμανό να γίνεται ο MVP του αγώνα. Στο 31’ ο αρχηγός της Σαχτάρ , Σρνα με απευθείας φάουλ έκανε το 1-0. Στο 41’ο Γκέτσε πάσαρε στον Πολωνό Λεβαντόφσκι και αυτός το 1-1.  Στο δεύτερο ημίχρονο και με την κατοχή μοιρασμένη αλλά με την Ντόρτμουντ να προσπαθεί να πετύχει το γκολ ,τα πράγματα ήρθαν λίγο ανάποδα καθώς μια μπαλιά από το κέντρο της άμυνας της Σαχτάρ και το εκπληκτικό κατέβασμα-σουτ του Ντάγκλας Κόστα υπό την πίεση του Σμέλτσερ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον τερματοφύλακα της Ντόρτμουντ Βειντενφέλερ (2-1). Στο 87΄ο Χιούμελς με εξαιρετική κεφαλιά έκανε το 2-2 και έτσι οι δύο ομάδες άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς.

Πλήρης απόλαυση του ποδοσφαίρου από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Europa League και στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Λεβάντε. 

WebRep
Συνολική αξιολόγηση
Η ιστοσελίδα δεν έχει αξιολόγηση
(χωρίς αρκετές ψήφους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου