Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή φρουράς;

 Ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση έφτασε στο τέλος της! Νικητής του Australian Open 2013 ο Σέρβος Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη Novak Djokovic, αντιμετωπίζοντας τον Andy Murray Νο3 στον κόσμο στον χθεσινό τελικό.

Γράφει ο Λεωνίδας Ντιούκας


Ο 26χρονος Nole αποτελεί παράδειγμα αθλητή τόσο με την προσγειωμένη, ώριμη συμπεριφορά του εκτός γηπέδων όσο και με τα αθλητικά χαρίσματα που διαθέτει. Μαχητής στα "courts", δεν παρατάει ποτέ έναν αγώνα και είναι από τους εξαιρετικά λίγους τενίστες που έχει την ψυχραιμία, την αυτοσυγκέντρωση και τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσει ένα ματς, ακόμα και αν ο αντίπαλος βρίσκεται στο match point. Σε αυτό βέβαια έρχεται να συντελέσει και η πολύ καλή φυσική του κατάσταση και ταχύτητα. Ομολογουμένως είναι ένας "all around" παίκτης με πολύ καλή τεχνική (βέβαια κανείς δεν είναι Federer!), πολύ καλό παιχνίδι κοντά στο φιλέ και έξυπνα χτυπήματα που συχνά καταλήγουν σε "winners". Από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία με την δυνατότητα να επιστρέφει την μπάλα με κάθε δυνατό τρόπο, με το "backhand" να αποτελεί το δυνατότερο σημείο του και ένα από τα καλύτερα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στατιστικά του χθεσινού αγώνα ο Djokovic είχε 35/41 δηλαδή 85% επιτυχία στο φιλέ και συνολικά 47 "winners" την στιγμή που ο Βρετανός αντίπαλος του είχε 9/15 δηλαδή 60% στο φιλέ και 29 "winners". Από την άλλη πλευρά όμως τείνει να αποτελέσει παράδοση πλέον το να χάνει, σχεδόν πάντα τον τελευταίο καιρό, το πρώτο σετ. Μουδιασμένες εκκινήσεις σε αγώνες όπως και ο χθεσινός που όμως από το πρώτο χαμένο σετ και μετά, με σημαντικά "break" στο σέρβις του Murray κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι και τα αδικαιολόγητα πολλά μερικές φορές, αβίαστα λάθη τα οποία αν καταφέρει να μειώσει θα του δίνουν πολύ πιο εύκολες νίκες. Ενδεικτικά στον χθεσινό μεγάλο τελικό είχε 61 αβίαστα λάθη έναντι 46 του αντιπάλου του. Τουτέστιν, αναλογικά έχουμε 15 πόντους «δώρο» !

Το πρώτο "Grand Slam" της χρονιάς βρίσκεται ήδη στην τροπαιοθήκη του, την οποία πλέον κοσμούν συνολικά 6. Στην ηλικία βέβαια του Djokovic ο «Βασιλιάς» Roger Federer είχε ήδη κατακτήσει 11 και ο έταιρος "Βασιλιάς"-αυτός όμως του χώματος- Rafael Nadal είχε 10 κατακτήσεις Grand Slam. Παρ’ όλα αυτά όμως βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο Nadal αναβάλλει συνεχώς την επιστροφή του στα "courts"  έπειτα από τον τραυματισμό στο γόνατο που τον ταλαιπωρεί καιρό τώρα. Από την άλλη ο Federer είναι μεν υγιής αλλά δυστυχώς σχετικά μακριά από τον καλό εαυτό του οπού τα τελευταία 10 χρόνια τον έχει καθιερώσει, δικαίως 100% για μένα, ως τον καλύτερο παίκτη που γνώρισε ποτέ το άθλημα. Ο Andy Murray, βέβαια, είναι πολύ ανταγωνιστικός τα τελευταία 2 χρόνια με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον ικανός και άξιος διεκδικητής των μεγάλων τουρνουά έπειτα και από την επιτυχία του το 2012 να κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και το US Open. Ο ιδιόρρυθμος όμως χαρακτήρας του πιστεύω πως είναι ο κυριότερος εχθρός  που έχει να αντιμετωπίσει. Φεύγοντας από τους “Big Four” θα ήθελα να αναφερθώ στο όνομα του 24χρονου Αργεντινού Juan Martin Del Potro Νο 7 στο ταμπλό του ATP. Νικητής του US Open το 2009 έναντι του Roger Federer και χάλκινος ολυμπιονίκης στο Λονδίνο δείχνει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
 
Με την προαναφερθείσα κατάσταση να επικρατεί στον χώρο του τένις αυτό τον καιρό θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τον Novak Djokovic να εδραιώσει την κυριαρχία του και να κατακτήσει πολλά ακόμα τρόπαια. Ελπίζουμε να συνεχίσει να παίζει τόσο καλό τένις και να παραμείνει ο εαυτός του χαρίζοντας μας εκτός από αγωνιστικά "highlights" και πολλές ακόμα ξεκαρδιστικές μιμήσεις συμπαικτών του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου