Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Από το Ζενίθ στο Ναδίρ!

Μας απασχόλησαν με τα κατορθώματα τους  για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα η καθεμία τους. Κάποιες κατάφεραν  να πρωταγωνιστήσουν για καιρό και άλλες απλά έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Γράφει ο Γιάννης Γεωργιάδης





Όπως και να έχει αυτές είναι οι σημαντικότερες ομάδες-εκπλήξεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στο Ισπανικό πρωτάθλημα:

Ντεπορτίβο Αλαβές


Η ομάδα από τη Βιτόρια κατάφερε να κερδίσει την έξοδο στο Uefa Cup τη σεζόν 1999-2000. Σιγά το επίτευγμα θα αναρωτηθεί κανείς. Οι Βάσκοι ωστόσο δεν στάθηκαν στην απλή συμμετοχή στη διοργάνωση, αλλά με μια πορεία βγαλμένη από τα πιο τρελά τους όνειρα, έφτασαν στον τελικό που διεξήχθη στο "Βεστφάλενσταντιον" της Γερμανίας. Προσπερνώντας μεταξύ άλλων την πανίσχυρη Ιντερ των Ρονάλντο και Βιέρι, οι Ισπανοί αντιμετώπισαν την μεγάλη Λίβερπουλ των Όουεν και Τζέραρντ. Το τελικό 5-4 στην παράταση υπέρ των Άγγλων αφήνει σίγουρα πικρία στην Αλαβές, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, ειδικότερα αν αναλογιστούμε την τύχη της ομάδας μετά τον τελικό.

Που βρίσκεται πλέον:  Κανονικό πυροτέχνημα οι Βάσκοι, μετά από μια πενταετή παραμονή στην Primera Division (1998-2003) και μια επάνοδο τη σαιζόν 2005-2006, βρίσκονται πλέον μεταξύ Segunda Division και Segunda Divison B’.

Γνωσtότεροι παίχτες:  Χάβι Μορένο, Κοσμίν Κόντρα, Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι, Ζόρντι Κρόϊφ, Ιβάν Αλόνσο, Ιβάν Τόμιτς.

Βιγιαρεάλ

Μια ομάδα που η πόλη της (Βίλα Ρεάλ) μετά βίας ξεπερνά τους 50.000 κατοίκους, κατάφερε να αντέξει επί μια δεκαετία στις πρώτες θέσεις του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Πρωτάθλημα μπορεί να μην κατάφερε να πάρει, ωστόσο μας προσέφερε στιγμές πολύ καλού και ποιοτικού ποδοσφαίρου, καθώς και επιτυχίες πολύ μεγάλες συγκρινόμενες  με το μέγεθος της σαν  σύλλογο. Συμμετείχε ανελλιπώς στο πρωτάθλημα για 12 χρόνια (2000-2012) μέχρι τον υποβιβασμό της, κατά την περσινή σαιζόν 2011-2012. Η καλύτερη θέση που κατέλαβε ήταν η 2η το 2009, μένοντας  8 πόντους πίσω από τους "Μερένχες". Στην Ευρώπη έφτασε 2 φορές στα ημιτελικά του Uefa Cup/Europa League (2004,2011) και μια στα ημιτελικά του Champions League.

Που βρίσκεται πλέον:  Τέσσερις βαθμοί χωρίζουν τα «κίτρινα υποβρύχια» από την 6η θεση της Segunda Division. η οποία οδηγεί στα "promotion play off" και 7 βαθμοί από τη δεύτερη προνομιούχο θέση που οδηγεί στην απευθείας άνοδο.

Γνωστότεροι παίχτες:  Ντιέγκο φορλάν, Σάντι Καθόρλα, Μάρκος Σένα, Ρόμπερτ Πιρές, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Μάρτιν Παλέρμο, Νιχάτ Καχβετσί, Τζιουζέπε Ρόσι, Εντμίλσον, Νίλμαρ, Χουάν Πάμπλο Σορίν.

Θέλτα Βίγκο


Οι «γαλάζιοι ουρανοί» είχαν αρκετές συμμετοχές στην Primera Division, ωστόσο το “ξεπέταγμα” το έκαναν μόλις το 1997-2003. Σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι χρόνων, οι "Γαλιθιάνοι" παρουσίασαν στο γήπεδο ένα δυνατό σύνολο που εδραιώθηκε στην συνείδηση των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Ήταν φιναλίστ του Copa Del Rey το 2001 (3-1 από τη Ρεάλ Σαραγόσα), ενώ στο πρωτάθλημα η καλύτερη στιγμή της ήρθε το 2003 όταν εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Champions League (4η θέση). Στην Ευρώπη κατέκτησε το κύπελλο Intertoto (2001) και έφτασε 3 φορές μέχρι τα προημιτελικά του Uefa Cup. Ωστόσο τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα  της ομάδας, οδήγησαν στην αναγκαστική πώληση παιχτών και στην σταδιακή αποδυνάμωση της, που ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό στην Liga Adelante.

Που βρίσκεται πλέον:  Έπειτα από μια “μαύρη” πενταετία στην Segunda Division (2007-2012) η Θέλτα επέστρεψε στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας, αν και η παραμονή της κρίνεται αβέβαιη. Μετά από 20 αγωνιστικές βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πάνω από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού και θα χρειαστεί να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί.

Γνωστότεροι παίχτες: Κλώντ Μακελελέ, Βαλερί Καρπίν, Αλεξάντερ Μόστοβοι, Μαζίνιο, Κατάνια, Πάμπλο Καμπαγέρο, Μπένι Μακ Κάρθι, Τζιοβανέλα, Χάιμ Ρεβίβο, Γκουστάβο Λόπεζ, Μίτσελ Σαλγκάδο, Χουανφράν, Σαντιάγκο Κανιθάρες, Πάμπλο Κοντρέρας.

Ρεάλ Σαραγόσα

Η ομάδα της Αραγονίας αποτελεί συχνό θαμώνα των σαλονιών της Primera, χωρίς ωστόσο να έχει αποτελέσει ποτέ σοβαρή απειλή για τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Αντιθέτως  φλερτάρει αρκετά-ειδικά τα τελευταία χρόνια-  με τον υποβιβασμό. Η διοργάνωση που φαίνεται να της ταιριάζει είναι αναμφίβολα αυτή του κυπέλλου Ισπανίας, στην οποία μετράει  3 κατακτήσεις και 2 χαμένους τελικούς σε διάστημα 14 ετών (1992-2006). Αξέχαστο θα μείνει στη «βασίλισσα της Ευρώπης» το διπλό “χαστούκι” που δέχτηκε σε διάστημα 3 χρόνων από τους  «Los Magnificos» –παρατσούκλι της ομάδας από τα “χρυσά χρόνια” της κατά τη δεκαετία του 60’-αρχικά στον τελικό του 2004, όπου η Σαραγόσα κατέκτησε το τρόπαιο στην παράταση με 3-2 και κατά δεύτερο λόγο στα ημιτελικά του 2006,οπου η Ρεάλ Μαδρίτης ταπεινώθηκε με 6-1 εκτός έδρας και παρά το 4-0 της ρεβάνς τέθηκε νοκ-άουτ από τον τελικό. Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη της επιτυχία είναι η κατάκτηση του Cup Winners Cup το 1995 απέναντι στην Άρσεναλ (2-1 Παρκ Ντε Πρενς).

Που βρίσκεται πλέον:  Μετά από την ολοκλήρωση της 20ης αγωνιστικής, οι «μπλανκίγιος» βρίσκονται 4 βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, θα παλέψουν άλλη μια φορά για την παραμονή στην  La Liga.

Γνωστότεροι παίχτες:  Ντιέγκο Μιλίτο, Γκάμπριελ Μιλίτο, Αντρές Ντ’Αλεσάντρο, Πάμπλο Αιμάρ, Εβέρτον, Νταβίδ Βίγια, Θαπατέρ, Λουσιάνο Γκαλέτι, Φερνάντο Μοριέντες, Ζεράρ Πικέ, Σάβο Μιλόσεβιτς, Σάβιο Μπορτολίνι, Άντερ Ερέρα.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια


Η… έτερη ομάδα της Γαλικίας –μαζί με τη Θέλτα Βίγκο- γνώρισε μεγάλες δόξες και αποτέλεσε φόβητρο στην Ισπανία για 13 ολόκληρα χρόνια (1991-2004). Οι επιτυχίες της άλλωστε μιλάνε από μόνες τους: 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2000)-σε μία περίοδο που τα πρωταθλήματα ήταν μονοπώλιο των μεγάλων (Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης), 4 δεύτερες θέσεις, 4 τρίτες θέσεις, 2 κύπελλα Ισπανίας, 3 ημιτελικοί  καθώς και 2 ημιτελικοί στα κύπελλα Ευρώπης (1996 Cup Winners Cup και 2004 Champions League). Η μεγαλύτερη στιγμή της-μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος- αποτελεί αναμφίβολα η τεράστια νίκη της στο τελικό του Copa Del Rey  μέσα στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου(2-1) απέναντι στη Ρεάλ, η οποία όχι μόνο ήταν το μεγάλο φαβορί αλλά γιόρταζε και το Ιωβηλαίο της κατά την ημέρα του τελικού (6 Μαρτίου 1902-2002). Δυστυχώς για την “Σουπερ Ντέπορ” τα χρέη και οι οικονομικές ατασθαλίες την ώθησαν προς τον μαρασμό. Τα χρέη της έφτασαν τα 180 εκ. ευρώ το 2002 και από τότε ήταν αναγκασμένη να μειώνει συνεχώς το μπάτζετ της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ελαττωθεί η δυναμική της ομάδας, να μην μπορεί να πρωταγωνιστήσει-την εφταετία 2005-2012 η καλύτερη θέση που τερμάτισε ήταν η 7η- και να οδηγηθεί τελικά στον υποβιβασμό.

Που βρίσκεται πλέον:  Νεοφώτιστη στην  Primera ,η Λα Κορούνια είναι βυθισμένη στον πάτο της βαθμολογίας μετά από 20 αγωνιστικές, 3 βαθμούς μακριά από τη σωτήρια 17η θέση.

Γνωστότεροι παίχτες:  Μάουρο Σίλβα, Ριβάλντο, Μπεμπέτο, Τζαλμίνια, Ρόι Μακάι, Ζόρζε Αντράντε, Χουάν Κάρλος Βαλερόν, Ντιέγκο Τριστάν, Ντονάτο, Φρανσίσκο Μολίνα, Λιονέλ Σκαλόνι, Νουρεντίν Ναιμπέτ, Σέζαρ Σαμπάϊο, Μανουέλ Πάμπλο, Χουάν Καπντεβίλα, Ζάκ Σονγκό, Γκάμπριελ Σούρερ, Βίκτορ Σάντσεθ, Φράν, Έμερσον Μόισες Κόστα, Βάλτερ Παντιάνι, Φλάβιο Κονσεισάο, Σέρχιο Γκονζάλεζ, Πέδρο Παουλέτα, Άλντο Ντούσερ, Φιλίπε Λουίς.

Σεβίλλη


Για μία διετία (2005-2007) παρουσίασε ένα καταπληκτικό σύνολο που έφερε πολλές επιτυχίες στους "Σεβιγιάνους", ενώ ταυτόχρονα μας χάρισε πλούσιο θέαμα. Για αυτό το λόγο άλλωστε τιμήθηκε με το βραβείο 2006 IFFHS trophy,σαν την καλύτερη ομάδα εκείνης της χρονιάς. Η «επανάσταση» ξεκίνησε το 2004 όταν οι «Σεβιγίστας» βγήκαν στην Ευρώπη (Uefa Cup) μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Το αποκορύφωμα ήρθε με τις συνεχόμενες κατακτήσεις του Uefa Cup (2006 και 2007), του κυπέλλου Ισπανίας (2007) και του Ευρωπαϊκού Super Cup (3-0 την Μπαρτσελόνα). Ενώ όλα έδειχναν πως η Σεβίλλη θα αποτελούσε τη νέα ανερχόμενη δύναμη του Ισπανικού ποδοσφαίρου, ένα δυσάρεστο συμβάν κλόνισε το ηθικό της ομάδας και επισκίασε τις επιτυχίες της.  Στις 28 Αυγούστου 2007 ο 22χρόνος Αντόνιο Πουέρτα, άφησε τη τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της πόλης έπειτα από το καρδιακό έμφραγμα που υπέστη στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Χετάφε. Το περιστατικό αυτό δημιούργησε “σύννεφα” πάνω από το Σάντσεθ Πιθχουάν, σχετικά με τις επιτυχίες της Σεβίλλης και το κατά πόσο “καθαρές” ήταν αυτές (...ντόπινγκ). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μεγάλη ομάδα της διετίας σταδιακά να διαλυθεί (πώληση παιχτών) και το όνειρο διεκδίκησης του πρωταθλήματος να παραμείνει…. ουτοπία.

Που βρίσκεται πλέον:  Οι Σεβιγιάνοι βρίσκονται σχεδόν στη μέση της βαθμολογίας, 8 βαθμούς μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και μόλις 5 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Γνωστότεροι παίχτες:  Ντάνι Άλβες, Φρεντερίκ Κανουτέ, Ρενάτο, Σέρχιο Ράμος, Ζούλιο Μπαπτίστα, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, Χεσούς Νάβας, Λουίς Φαμπιάνο, Αντρές Πάλοπ, Αντόνιο Πουέρτα, Κρίστιαν Πόουλσεν, Χάβι Ναβάρο, Αντριάνο, Έντσο Μαρέσκα, Χαβιέ Σαβιόλα, Ζουλιέν Εσκουντέ, Αλεξάντερ Κερζάκοφ, Ίβιτσα Ντραγκουντίνοβιτς, Χαβιέ Σεβαντόν, Καλίντ Μπουλαρούζ, Σειντού Κεϊτά.

ΥΓ. Στη παραπάνω λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν και οι: Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρεάλ Μαγιόρκα, Ρεάλ Μπέτις, Χετάφε και  Εσπανίολ. Για διαφορετικό λόγο η καθεμία έμειναν εκτός του αφιερώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου