Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το καταπληκτικό σχέδιο των Γερμανών!


Πέραν από μία ελπιδοφόρα προσθήκη, η πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου μόνο έκπληξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Η μετακόμιση του περσινού προπονητή της Μπαρτσελόνα στο Μόναχο αποτελεί μόνο την αρχή στο φιλόδοξο σχέδιο των Γερμανών για ποδοσφαιρική κυριαρχία.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης


Μπορεί η φράση να ακούγεται κάπως σκληρή, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή. Το 2009 ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί  παρουσίασε το σχέδιο για οικονομικό «ευ αγωνίζεσθαι» στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, γνωστού και ως «Financial fair play». Το συγκεκριμένο πλάνο αποτελούσε έμπνευση του προέδρου της Γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τίο Σβάνζινγκερ που σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως είναι ανεπίτρεπτο πολλές χώρες να μην έχουν ούτε μία «υγιή» ομάδα, ενώ στη Γερμανία όλοι οι σύλλογοι είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Μάλιστα, συνέχισε τονίζοντας ότι συγκεκριμένες χώρες – εννοώντας την Ισπανία και την Αγγλία- κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο με αθέμιτα μέσα. Η διοίκηση της UEFA  συσκέφθηκε και μόλις δύο μήνες αργότερα υιοθέτησε πλήρως την εν λόγω σκέψη, ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα θα ισχύσει σε βάθος πενταετίας.

Αρχικά, το καλοκαίρι του 2011 όλες οι ομάδες έπρεπε να επιτρέψουν στην εταιρία «Deloitte®» να «ξεσκονίσει» τα βιβλία τους και να παραθέσει στην κεντρική επιτροπή στη Νιων την πλήρη οικονομική κατάσταση κάθε ομάδας, κάθε χώρας. Το δεύτερο στάδιο είναι εκείνο που εκπνέει την Πρωτοχρονιά του 2014 και προβλέπει τη συμμόρφωση των ομάδων που παρουσίασαν ελλείμματα κατά τον έλεγχο προ τριών ετών. Το τρίτο στάδιο χωρίζεται σε δύο χρονικά διαστήματα. Από 1/1 του 2014 όσες ομάδες δεν έχουν καταφέρει να μετατραπούν σε βιώσιμους οργανισμούς θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο ίσο με τα ¾ των οφειλών τους. Αν έπειτα από 6 μήνες δηλαδή την 1η Ιουλίου δεν παρουσιάζουν καμία πρόοδο τότε αυτόματα θα αποβάλλονται από όλες τις διοργανώσεις της UEFA. Ουσιαστικά δηλαδή, θα διαλύονται.

Ο χρόνος για τις ομάδες τελειώνει και εκεί ακριβώς είναι που «ποντάρουν» οι Γερμανοί. Όπως ανέφερε και στις δηλώσεις του ο τέως ισχυρός άνδρας της ποδοσφαιρικής Γερμανίας, δεν υπάρχει ούτε μία επαγγελματική ομάδα στη χώρα που να μην είναι οικονομικά κερδοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που τα υπόλοιπα μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν ότι πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο έχουν ώστε να κρατηθούν ζωντανές, οι Γερμανικές ομάδες θα μπορούν να το αγοράζουν σε όποια τιμή επιθυμούν εκείνες. Μάλιστα, δε θα έχουν κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούν για την UEFA μιας και οι ισολογισμοί τους θα παραμένουν συνεχώς σταθεροί λόγω τους πλούσιου οικονομικού υπόβαθρου τους.

Σε αντίθεση με τους Γερμανικούς συλλόγους που εμφανίζουν τεράστια έσοδα ακόμη και στη 2η σε τάξη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές ομάδες που είναι οικονομικά υγιείς είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Οι πιο ισχυρές είναι η  Παρί Σεν Ζερμέν, η Γιουβέντους, η Σαχτάρ, η Πάρμα, η Νιούκαστλ και η Πόρτο. Φυσικά, εξαιρούνται οι Ρωσικές ομάδες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.

Το συμπέρασμα που ανάγεται από τα παραπάνω είναι ότι όλοι οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι πιάστηκαν εκατό τοις εκατό στον ύπνο από το αριστουργηματικά ενορχηστρωμένο σχέδιο των Γερμανών. Δεν είναι διόλου απίθανο μάλιστα, πέραν της Μπάγερν που αποτελεί τη βιτρίνα του εγχώριου ποδοσφαίρου, να αρχίσουν και άλλοι σύλλογοι μεταγραφές και δαπάνες που θα λειτουργήσουν ως κεραυνός εν αιθρία στην Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή. Η απόκτηση του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι απλά η πρώτη κανονιά στην προσπάθεια των Γερμανών για κυριαρχία ακόμη και στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι…

Υ.Γ.: Σημερινή δήλωση των «Βαβαρών» αναφέρει ότι η ομάδα είναι έτοιμη να δαπανήσει 287 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να πλαισιώσει την ομάδα με ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Και έπεται συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου