Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Οι Βαυαροί ξανάρχονται!

Ο δεύτερος γύρος  στο αδικημένο ποιοτικά Γερμανικό πρωτάθλημα ξεκίνησε. Έτσι, αφού στα γερμανικά γήπεδα δεν έχουν πια διακοπές, δράττομαι μέσω των Αλλαξομπαλιών  να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στο πρωταθλητή χειμώνα της Bundes-Liga .

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης





Βλέποντας στην πρώτη θέση του πίνακα, συναντούμε τους Βαβαρούς του Μονάχου. Η Μπάγερν έδειξε από πολύ νωρίς τις διαθέσεις της για την κατάκτηση του τίτλου. Το απόλυτο των οκτώ πρώτων αγώνων τις εξασφάλισε 24 βαθμούς και έδωσε απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν ότι φέτος θα ξανακαθίσει στο θρόνο της για 23η φορά. Σε αυτό το σερί η Μπάγερν φρόντισε να πάρει τους δώδεκα βαθμούς από τις Στουτγάρδη, Μάινζ , Σάλκε και Βόλφσμπουργκ. Η μοναδική της ήττα στον πρώτο γύρο ήταν και αυτή που της έκοψε το νικηφόρο σερί. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έχοντας σε άριστη φόρμα τον Γερμανό επιθετικό της,  Στεφάν Κίσλινγκ, υποχρέωσε τους Βαυαρούς σε ήττα 2-1 μέσα στο "Αλλιάνζ Αρίνα". Έπειτα από το σοκ, οι Βαυαροί σήκωσαν το ανάστημά τους και επανήλθαν με δύο σερί νίκες απέναντι σε Αμβούργο και Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Το ντέρμπι μεταξύ της περσινής πρωταθλήτριας Ντόρτμουντ και της νυν χειμώνα ήρθε ισόπαλο 1-1. Έτσι λοιπόν οι "Die Bayern" κατάφεραν να είναι πρώτοι καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου γύρου με 42 βαθμούς , 44 γκολ υπέρ και μόλις 7 κατά.

Στο θεσμό του κυπέλλου, αυτή τη στιγμή η Μπάγερν καλείται να λύσει τις διαφορές της ξανά με την Ντόρτμουντ στα προημιτελικά της διοργάνωσης, έχοντας αποκλείσει με δύο "τεσσάρες" τις Ρένγκεσμπουργκ (ομάδα τρίτης κατηγορίας ) και Καϊζερσλάουτερν στους δύο προηγούμενους γύρους. Στην φάση των 16, σειρά είχε η Άουγκσπουργκ όπου οι Γκόμεζ, Σακίρι καθάρισαν την υπόθεση πρόκριση. Επίσης στον πρώτο τίτλο της χρονιάς το "DFL-Supercup", η Μπάγερν νίκησε τη Ντόρτμουντ 2-1 με σκόρερ Μάντζουκιτς, Τόμας Μίλερ και Λεβαντόφσκι.

Στο κύπελλο πρωταθλητριών , το αγαπημένο μας "Champions League",  οι "Die Bayern" δεν αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα καθώς είχαν να αναμετρηθούν με τις Βαλένθια , Λίλ και Μπάτε Μπορίσοφ. Από αυτές απέσπασε 13 βαθμούς με μία ήττα από την Μπάτε, 4 νίκες , δύο επί της Λιλ και από μια επί της Βαλένθια και της Μπάτε, σημειώνοντας 15 γκολ. Επόμενη πρόκληση στην φάση των 16 είναι η Άρσεναλ που δεν τρομάζει φέτος τους Βαυαρούς όπως θα μπορούσε παλιά!

Έως σήμερα λοιπόν αυτά είναι τα επιτεύγματα της Bayern σε όσες διοργανώσεις συμμετέχει. Ας δούμε όμως με ποια τακτική ο Γιούπ Χέινκες κρατά δυνατή την ομάδα του Μονάχου, χωρίς προβλήματα στα αποδυτήρια και με εξαιρετική φυσική κατάσταση. 

Ο 67χρονος Γερμανός αρέσκεται στο κλασσικό για την εποχή μας 4-5-1. Στη θέση του τερματοφύλακα αναντικατάστατος κάθεται ο άξιος συνεχιστής του Όλιβερ Καν , Μανουέλ Νόιερ. Θέση στο δεξί άκρο της άμυνας παίρνει ο αρχηγός Φίλιπ Λαμ ενώ κάθε φορά που αλλάζει το παιχνίδι στην άλλη πλευρά του γηπέδου βρίσκει τον ταλαντούχο Αυστριακό Ντέιβιντ Αλάμπα. Τις κολώνες της άμυνας για φέτος αποτελούν οι Ζερόμ Μποατένγκ και Ντάντε. Ανεβαίνοντας προς το χώρο του κέντρου,  το 4-5-1 αλλάζει μορφή όταν επιτίθεται σε 4-2-3-1 με χαφ τους Χάβι Μαρτίνεθ και Μπαστιάν Σβαϊνστάινγκερ δεξί φτερό των Τόμας Μίλερ και αριστερό τον Γάλλο Φρανκ Ριμπερί. Σε ρόλο δημιουργικού και ελεύθερου χαφ είναι ο Τόνι Κρόος πίσω από τον μοναδικό προωθημένο στην επίθεση και έκπληξη του Euro 2012 , Μάριο Μάντζουκιτς. Τις λίγες φορές που οι Βαυαροί πρέπει να αμυνθούν , η άμυνα βρίσκει την βοήθεια στα πλάγια από τους Μίλερ και Ριμπερί να αλληλοκαλύπτουν τον Λαμ και τον Αλάμπα, ενώ ο Μαρτίνεθ ως αμυντικός μέσος φροντίζει να κερδίζει τις μάχες στο χώρο του κέντρου.

Ο πρόεδρος των βαυαρών Ούλι Χόενεμπ , δεν δίστασε το καλοκαίρι να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να δώσει 40 εκ. για να φέρει από το Μπιλμπάο τον Χάβι Μαρτίνεθ, ένα αμυντικό χαφ που έβγαλε μάτια την προηγούμενη σεζόν με την Αθλέτικ δίνοντας μια σταθερή απόδοση στο χώρο του κέντρου. Επόμενο μπαμ από τη Μπάγερν, η απόκτηση του Μάντζουκιτς από τη Βόλφσμπουργκ. Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς του Euro 2012 με 3 γκολ που αποτελεί σίγουρη επένδυση στην επίθεση για κάθε μεγάλη ομάδα που θέλει να κυριαρχεί και στο μέλλον. Οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν όπως λέει και ο Στέλιος  Ρόκος και οι Βαυαροί φέρνουν ξανά στο "Αλιάνζ Αρίνα" τον Κλαούντιο Πιζάρο. Ο 33χρονος Περουβιανός είναι το αξιόπιστο μπακ-απ του Κροάτη που δεν σταματά ακόμη να δίνει λύσεις. Ο Τομ Στάρκε θα έρθει το καλοκαίρι στο Μόναχο ως ο δεύτερος τερματοφύλακας της ομάδας με εμπειρία στα γερμανικά γήπεδα. Ο Ντάντε θα αποτελέσει με τον ερχομό του  μια ακόμα λύση στο κέντρο της άμυνας ενώ ο Ελβετός Σακίρι και ο Γερμανός Βέιζερ θα συμπληρώσουν τις νεανικές μεταγραφές των "Die Bayern".

Αυτά τα ολίγα για την Γερμανική ομάδα του Μονάχου που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια μετά από ένα διάστημα "διακοπών" να επανέρχεται δριμύτερη για να διεκδικεί τον θρόνο της στο πρωτάθλημα της "Bundes-Liga".  

Υ.Γ.: Η Μπάγερν κατάφερε να κερδίσει σήμερα την Γκρόιτερ Φιρθ , ξεκινώντας δυναμικά τον δεύτερο γύρο. Το σκορ 2-0 με τον συνήθη ύποπτο Μάντζουκιτς να προσθέτει άλλα δύο γκολ στην καριέρα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου