Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Για το πρώτο "χάπι εντ"

http://ww1.hdnux.com/photos/13/11/62/2923696/3/628x471.jpgΜετά το μεγάλο φιάσκο του 04 αλλά και τον πρόωρο αποκλεισμό του 08 η Πορτογαλία συμμετέχει στο 6ο Γιούρο της ιστορίας της αρκετά ανανεωμένη. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του και με ένα αρκετά ικανό ρόστερ , οι Πορτογάλοι ονειρεύονται την κατάκτηση του πρώτου τους Ευρωπαϊκού,  θέλοντας να πάρουν την σκυτάλη από τους γείτονες Ισπανούς διατηρώντας έτσι το κύπελλο στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ιστορία
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ποδοσφαιρική Πορτογαλία ζούσε και ζει υπό την σκιά της  Ισπανίας. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση μιας και ναι μεν η τροπαιοθήκη της Ισπανίας είναι αρκετά πιο γεμάτη από τα κενά ράφια των «φτωχών» γειτόνων,  όμως η πορεία των Πορτογάλων, με τους 2 ημιτελικούς αλλά και τον τελικό του 04, είναι άξια αναφοράς. Δεν είχε ποτέ όμως χαρούμενο φινάλε.

Η πρώτη τους συμμετοχή σε τελικά Γιούρο ήταν το 1984 όπου μάλιστα έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό. Εκεί σε ένα συγκλονιστικό ματς οι Πορτογάλοι έχασαν από τους μετέπειτα πρωταθλητές και γηπεδούχους Γάλλους με 3-2 στην παράταση. Μάλιστα η κανονική διάρκεια είχε λήξει 1-1 και οι Τρικολόρ κατάφεραν μια μεγάλη ανατροπή ισοφαρίζοντας 2-2 στο 114’ και με γκολ του Πλατινι στο 119’, πήραν αυτοί το μαγικό χαρτάκι που οδηγούσε στον τελικό.

http://i2.cdn.turner.com/cnn/dam/assets/111122042149-football-xavier-horizontal-gallery.jpgΤο επόμενο Γιούρο που συμμετείχαν ήταν το 1996 όπου η πορεία τους σταμάτησε στα προημιτελικά χάνοντας από την Τσεχία με 1-0. 4 χρόνια μετά, με την ομάδα πολύ πιο έμπειρη, έφτασαν στα ημιτελικά όπου εκεί η μοίρα τους έπαιξε ξανά σκληρό παιχνίδι. Αντίπαλος πάλι η Γαλλία με το ματς να οδηγείται όπως το 84 στην παράταση μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας. Και ενώ όλοι συνήθιζαν στην ιδέα ότι ο ημιτελικός θα οδηγούσε στα πέναλτι,  δικαιώθηκαν κατά το ήμισυ.  Στο 117’ ύστερα από σωστή υπόδειξη του διαιτητή για χέρι, ο Ζιντάν αλά Πλατινί, ευστόχησε από τα 11 βήματα ρίχνοντας ξανά στο καναβάτσο τους Πορτογάλους όπως πριν από 12 χρόνια. Ο ημιτελικός εκτός από το τρομερό φινάλε, στιγματίστηκε από τις διαμαρτυρίες των Νουνο Γκόμεζ και Φίγκο με τον 2ο να πετάει την φανέλα και να αποχωρεί πριν ο μετέπειτα συμπαίκτης του στην Ρεαλ βαρέσει το πέναλτι.  Οι Ίβηρες ήταν σαν να είχαν δει ένα remake του ίδιου έργου με άλλη «πλοκή», διαφορετικό «καστ» αλλά  το ίδιο εφιαλτικό φινάλε. Σίγουρα όμως το χειρότερο θρίλερ το βίωσαν 4 χρόνια μετά από μια λιγότερο άσημη ποδοσφαιρικά ομάδα

http://content.mcfc.co.uk/~/media/Images/Home/News/Euro2012/10%20greatest%20Euro%20moments/09%20charisteas%2004.ashxΤο 2004 η Πορτογαλία ήταν διοργανώτρια και όπως εξελισσόταν το τουρνουά, γινόταν το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο. Δικαιολογώντας τον τίτλο, έφτασε στον τελικό πετυχαίνοντας έτσι τον καλύτερο της απολογισμό σε Γιούρο. Για άλλη μια φορά όμως το τέλος του ..σεναρίου δεν είχε χάπι έντ. Με την ιστορία γνωστή, ο Χαριστέας «σκότωσε» τους Πορτογάλους στέλνοντας την Ελλάδα στον «7ο ουρανό»  γράφοντας μια από τις πιο ρομαντικές ιστορίες του ποδοσφαίρου.

Αυτή η ήττα ήταν και το τελευταίο παιχνίδι με το εθνόσημο για πολλά αστέρια των Πορτογάλων με την ομάδα να μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο. Το 2008 τα πράγματα δεν ήταν τόσο «τρομακτικά», ήταν όμως πιο σύντομα με τον πρόωρο αποκλεισμό στους 16 από τους Γερμανούς.

Ο δρόμος για Ουκρανία-Πολωνία

http://d.yimg.com/i/ng/sp/p5/20120522/12/1907047928.jpgΗ αρχή των προκριματικών δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τους Πορτογάλους. Το 4-4 με την Κύπρο στο Γκιμαράες και η ήττα στην συνέχεια από την Νορβηγία στοίχησαν την θέση του Κιερόζ στον πάγκο της ομάδας. Αντικαταστάτης του ο Πάουλο Μπέντο ο οποίος άλλαξε αμέσως το πρόσωπο της εθνικής. Με 5 σερί νίκες οι Ίβηρες έδειξαν σαφώς πιο βελτιωμένοι αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πάρουν την πρώτη θέση.  Στον τελικό της τελευταίας αγωνιστικής με την Δανία, η ήττα με 2-1 έστειλε τους Πορτογάλους στα μπαράζ κόντρα στην Βοσνία του Ντζέκο. Το 0-0 στην Ζένιτσα έστρεψε τα βλέμματα στον επαναληπτικό. Εκεί η Πορτογαλία έδειξε την ανωτερότητα της και το τελικό 6-2 (!) έφερε την πρόκριση της ομάδας μέσα σε έντονο πανηγυρικό κλίμα στον Ντα Λούζ.

Το δυναμικό

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/Football_positions.png/300px-Football_positions.pngΜε επιθετικές αρετές αλλά και αμυντικά προβλήματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ομάδα του Μπέντο. Ο Πορτογάλος τεχνικός χρησιμοποιεί σύστημα 4-3-3 που κάποιες φορές θυμίζει 4-5-1 καθώς και 4-4-2.

Κάτω από τα δοκάρια οι Ρουί Πατρίτσιο και Εντουάρντο που μοιράστηκαν το χρόνο συμμετοχής στην προκριματική φάση, θα παλέψουν για την θέση στα γκολπόστ.

Στην άμυνα ο Μπέντο δεν πήρε μαζί του τον πρωταθλητή Ευρώπης Μποσίνγκουα καθώς και τον έμπειρο Καρβάλιο για πειθαρχικούς λόγους. Έτσι το κεντρικό δίδυμο των στόπερ θα απαρτίζεται από τους Μπρούνο Άλβες και Πέπε.  Ο Κοεντράο θα καλύπτει την αριστερή πλευρά έχοντας και επιθετικές πρωτοβουλίες ενώ δεξιά θα παίζει ο Ζοάο Περέιρα.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGod3zNEGwYv8ZpqcHWbwWNZYEXWLTthXF8v44DDSqPp5x4yXJqUaixL2-j1NNviglXmwoB24_qgobUr0DNZ39m3ccZk-ZtZDCpEW037bFoFGVsvWPaL5tK_XRMbFF-hBAb7dp3y-LEPc/s1600/Cristiano-Ronaldo-Portugal-World-Cup-2010-Poster.jpgΣτον χώρο του κέντρου ο Βελόσο θα παίζει μπροστά από τους στόπερ στον ρόλο του αμυντικού χαφ. Δίπλα του θα είναι ο Μουτίνιο ο οποίος θα μαρκάρει αλλά θα βγαίνει και μπροστά βοηθώντας τον Μειρέλες  στον άξονα. Στα πλάγια,  Ρονάλντο και Νάνι θα συγκλίνουν προς την περιοχή με τον Μπέντο να δίνει στον παίκτη της Ρεάλ ελευθερία κινήσεων. Με 2 ή και 3 παίκτες να στρέφονται στον Ρονάλντο, η δημιουργία κενών στην αντίπαλη άμυνα είναι ένα κόλπο όπου εκμεταλλεύονται αρκετά οι υπόλοιποι παίκτες στο χώρο του πέναλτι και έχει προσφέρει αρκετά γκολ στην Πορτογαλική ομάδα.
Για τη θέση του βασικού φορ θα παλέψουν οι Χιούγκο Αλμέιδα και Πόστιγκα με τους Νέλσον Ολιβέιρα και Βαρέλα να συμπληρώνουν την "φαρέτρα" των στράικερ. 

Παρόλο που η επίθεση των Πορτογάλων είναι φωτιά, η άμυνα τους μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Αυτό φάνηκε κυρίως στον αγώνα με την Κύπρο όπου οι Πορτογάλοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις μακρινές μπαλιές. Με την άφιξη του Μπέντο το πρόβλημα αυτό διορθώθηκε μερικώς αλλά μια γρήγορη διεισδυτική επίθεση μπορεί να προκαλέσει επίσης πολλά προβλήματα στο δίδυμο Πέπε-Άλβες. Τα αμυντικά κενά φαίνονται μάλιστα και με αριθμούς με παθητικό 11 γκολ σε 8 μόλις παιχνίδια στην φάση των προκριματικών.

Ο όμιλος

http://www.fifa.com/mm/photo/worldfootball/nationalteams/01/55/11/16/1551116_full-prt.jpgΚαθόλου τυχερή δεν στάθηκε η Πορτογαλία μιας και βρέθηκε στον όμιλο φωτιά της διοργάνωσης κόντρα σε Γερμανούς, Ολλανδούς και Δανούς. Μάλιστα η Δανία που είναι η πιο βατή θεωρητικά ομάδα του ομίλου, είχε πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο των Πορτογάλων για την προκριματική φάση και αυτό δείχνει ότι το έργο της αρμάδας του Ρονάλντο δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τους ομίλους θα είναι για τους Πορτογάλους η απόλυτη αποτυχία και τα επόμενα 3 παιχνίδια θα αντιμετωπιστούν σαν τελικοί. 

Με τον Ρονάλντο πιο έτοιμο από ποτέ από άποψη φόρμας, ηλικίας και ωρίμανσης, αλλά και όλη η ομάδα να έχει υψηλές βλέψεις για την διοργάνωση, η Πορτογαλία θέλει να ξορκίσει τον δαίμονα που την κυνηγάει όλα αυτά τα χρόνια στον θεσμό και να στεφτεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το αν θα τα καταφέρει εξαρτάται ναι μεν από τα κέφια του CR7 αλλά σίγουρα από την συνολική παρουσία της ομάδας που θα πρέπει να καλύψει τα αμυντικά της προβλήματα αν θέλει να περάσει για αρχή την πρώτη φάση όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη κόντρα σε ομάδες με εξαιρετικούς επιθετικούς.

Κώστας Καραγιαννόπουλος

                                                                                                  
Για τα υπόλοιπα άρθρα μου πατήστε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου