Σάββατο 23 Μαΐου 2015

NBA : Τα μεγαλύτερα draft fails της δωδεκαετίας

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε δει για τα μεγαλύτερα draft steals στο NBA τα τελευταία 12 χρόνια. Όμως όπως είναι φυσικό, για κάθε επιτυχία συνήθως υπάρχει και μια αποτυχία. Έτσι πολλές είναι οι ομάδες αυτό το διάστημα που είδαν οι επιλογές που έκαναν να πηγαίνουν στα «σκουπίδια». Ας δούμε όμως ποιους περιλαμβάνει αυτή η λίστα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς


2003 : Σε ένα draft που πλημμύριζε από ταλέντο, οι Pistons έκαναν πιθανότατα την χειρότερη επιλογή στο #2. Παραβλέποντας τους Anthony, Wade, Bosh, επέλεξαν τον Darko Milicic. Ο Σέρβος μπορεί να αγωνίστηκε συνολικά 9 σεζόν στο NBA, όμως ποτέ δεν ξεπέρασε τους 8.8 πόντους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το είχε γυρίσει στο…kickboxing, πριν αποφασίσει να επιστρέψει στην δράση από του χρόνου με την φανέλα της Μέταλατς. Κακή επιλογή μάλλον και ο Michael Sweetney 6 θέσεις πιο κάτω που έγραψε μόλις 4 χρόνια πριν ξεκινήσει την περιπλάνηση σε Κίνα και Λατινική Αμερική.

2004 : Εκείνο το καλοκαίρι δεν είχαμε κάποιο μεγάλο fail. Θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για τον Shaun Livingston στο #4 ο οποίος ποτέ δεν έκανε μεγάλη καριέρα (και λόγω τραυματισμών), αλλά εξελίχθηκε σε χρήσιμο ρολίστα. Στο νούμερο 6 ο γνωστός μας Josh Childress που από τότε που έφυγε από το ΝΒΑ για τον Ολυμπιακό παρουσίασε κατακόρυφη πτώση, ενώ στο 8 συναντάμε έναν παίκτη που δεν προσέφερε σχεδόν τίποτα στα 3 χρόνια που αγωνίστηκε, τον Βραζιλιάνο Rafael Araujo, επιλογή των Raptors.

2005 : Θεωρητικά από την στιγμή που βρίσκεται στο νούμερο 1, πιο πάνω από Deron Williams και Chris Paul, κάποιοι ίσως να θεωρούσαν αποτυχημένη την επιλογή του Andrew Bogut ο οποίος ταλαιπωρείται συχνά από τραυματισμούς. Ο Αυστραλός όμως στους τρομερούς φέτος Warriors έχει βρει κάποιον ρόλο, οπότε πιθανότατα δεν μπορεί να μπει σε αυτή την κατηγορία. Μάλλον και οι Hawks όμως περίμεναν περισσότερα από τον Marvin Williams στην θέση 2.

2006 : Ο Adam Morrison στο #3 αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αποτυχημένης επιλογής. Μπορεί την πρώτη του χρονιά να είχε αξιοπρεπή νούμερα με τους τότε Bobcats, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στάθηκε η αιτία να σταματήσει το μπάσκετ στα 28 του και έπειτα από 3 σεζόν που σημείωσε μόνο 28 συμμετοχές ως βασικός. Ακόμα μια κακή εκτίμηση για τους Hawks, με τον Shelden Williams στο 5 να έχει μόλις 4.5 πόντους και 4.3 ριμπάουντ στα 6 χρόνια που αγωνίστηκε στο NBA.

2007 : Είχε όλα τα φόντα να γίνει ο επόμενος μεγάλος center του πρωταθλήματος. Ο λόγος φυσικά για τον Greg Oden. Όμως 8 χρόνια μετά είναι σίγουρο ότι οι Blazers θα προτιμούσαν να είχαν επιλέξει στην κορυφή του draft τον Durant ή τον Horford. Κι αυτό γιατί ο Oden έχασε όλη την πρώτη χρονιά λόγω τραυματισμού και τις 2 επόμενες αγωνίστηκε συνολικά σε 88 παιχνίδια πριν ξαναχάσει ολόκληρη την διετία 2010 – 2012. Πέρσι ξαναγύρισε κάνοντας κάποιες εμφανίσεις με τους Heat, όμως φαίνεται απίθανο να επιστρέψει πάλι.

2008 : Είναι πιθανότατα ο πιο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας που έχει εμφανιστεί τόσο ψηλά σε draft τα τελευταία χρόνια. Στο Miami πίστευαν ότι πέτυχαν διάνα με τον Michael Beasley στο νούμερο 2. Μπορεί όποτε αγωνιζόταν να είχε θετική παρουσία, όμως δεν ήταν παίκτης για να εμπιστευτεί κάποια ομάδα. Γιατί; Μιλάμε για έναν τύπο που έχει συλληφθεί 3 φορές για κατοχή μαριχουάνας, του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης αλλά αθωώθηκε και έχει μπει και σε κέντρο αποτοξίνωσης για ένα διάστημα. Αποτυχημένος και ο νυν Joe Alexander της Maccabi στο #8, με 4.2 πόντους και 1.8 ριμπάουντ σε 2 σεζόν.

2009 : O Hasheem Thabeet διεκδικεί επάξια τον τίτλο της χειρότερης επιλογής στην θέση 2 που έχει γίνει ποτέ. Με ύψος 2.21 όχι μόνο δεν έγινε σκιάχτρο μέσα στην ρακέτα, αλλά στα 5 χρόνια που αγωνίστηκε μέχρι τώρα ποτέ δεν κατάφερε να σημειώσει πάνω από 13 λεπτά μέσο χρόνο συμμετοχής. Όπως κι ο Jonny Flynn στο 6, πάνω από Stephen Curry, που την πρώτη του σεζόν ήταν βασικός στην Minnesota, τις επόμενες 2 όμως έβλεπε τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο έχοντας συνάμα και κακά ποσοστά ευστοχίας. Σήμερα βγάζει το ψωμί του στην Ιταλία.

2010 : Παραδόξως στην πρώτη δεκάδα εκείνου του draft μόνο ένας παίκτης δεν δικαίωσε τόσο τις προσδοκίες. Ο Ekpe Udoh, επιλογή των Warriors τότε στο νούμερο 6, έχει μέσο όρο καριέρας μόλις 4 πόντους και 3.2 ριμπάουντ. Βέβαια πολλοί πιστεύουν και με το δίκιο τους ίσως, ότι και ο Wesley Johnson 2 θέσεις πιο πάνω δεν άξιζε να βρίσκεται εκεί, όταν πιο κάτω από αυτόν συναντάμε παίκτες όπως ο Favors, o Cousins κι ο Paul George.

2011 : Αν και δεν υπάρχει κάποια τεράστια αποτυχία το 2011, υπάρχουν 2 επιλογές που δεν έκαναν την καριέρα που θα περίμεναν οι ομάδες που τους επέλεξαν. Ο πρώτος είναι ο Derrick Williams στο #2, ο οποίος στα 4 χρόνια που βρίσκεται στο NBA μόνο την μια χρονιά ήταν βασικός στην ομάδα του και μέχρι τώρα είναι απλά ένας χρήσιμος παίκτης που έρχεται από τον πάγκο, αλλά τίποτα παραπάνω. Παράλληλα, αν και ήταν από τις αποκαλύψεις της φετινής Euroleague και ένας από τους καλύτερους PF/C της Ευρώπης, ο Jan Vesely, επιλογή των Wizards στο #6 στις 3 σεζόν που αγωνίστηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν έκανε αισθητή την παρουσία του.

2012 : Φρέσκια σχετικά φουρνιά, με τους περισσότερους της πρώτης δεκάδας να έχουν ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους. Ωστόσο υπάρχει και ένας που έχει αλλάξει ήδη 4 ομάδες χωρίς να έχει καταφέρει να μπει ιδιαίτερα στο rotation. Μιλάμε για τον Thomas Robinson στην θέση 5, που έχει μόλις 4 συμμετοχές ως βασικός. Ωστόσο από την στιγμή που έγινε ανταλλαγή φέτος στην Philadelphia ανέβασε κατακόρυφα τα νούμερα του και φαίνεται ότι ίσως βρει κάποιον ρόλο εκεί.

2013 : Το να κρίνουμε δευτεροετείς και να βγάλουμε συμπεράσματα ίσως είναι κάπως βιαστικό. Για εκείνο πάντως που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι ο Anthony Bennett που βρέθηκε στο νούμερο 1, δεν έχει δικαιολογήσει σε καμία των περιπτώσεων την επιλογή αυτή. Ούτε στο Cleveland ούτε στην Minnesota έχει αναδειχθεί σε σημαντικό στέλεχος, ομάδες δηλαδή που δεν εντυπωσίασαν με την απόδοση τους όσο βρισκόταν εκεί.






*Στην φώτο ο Darko Milicic με την φανέλα των Celtics, της τελευταίας ομάδας που έχει αγωνιστεί πριν αλλάξει άθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου