Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Στους ρυθμούς του Ζορμπά το NBA

Ελάχιστοι θα πίστευαν πριν δύο χρόνια πως σε αυτό το διάστημα το NBA θα είχε τέσσερις Έλληνες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα τους,και ακόμη λιγότεροι πως θα είχε διάρκεια αυτό. Η αρχή έγινε με τον Κουφό,και ακολούθησε ο ταλαντούχος Αντετοκούμπο με Καλάθη και φέτος προστέθηκε και ο Παπανικολάου στην παρέα τους.


Γράφει ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος

Ξεκινώντας από τον πρώτο, ο Κώστας Κουφός παρόλο που έχει τελείως αντί-επαγγελματική συμπεριφορά προς την εθνική μας ομάδα,είναι πολλά χρόνια στα αμερικάνικα παρκέ. Ξεκινώντας ως ένα ταλαντούχο τριάρι στα κολεγιακά του χρόνια,έφτασε σήμερα να θεωρείται ένα βαρύ πεντάρι,αφού κακώς επικεντρώθηκε σε αυτήν την θέση. Σίγουρα θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία στην φυσική του θέση,αλλά δεν είχε μάλλον αρκετή κριτική σκέψη απέναντι στο μάρκετινγκ και τους μάνατζερ. Στην παρούσα φάση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την θέση ως πρώτη αλλαγή στον Μαρκ Γκασόλ και να μάθει από αυτό. Το φετινό καλοκαίρι η απουσία του ήταν πιο έντονη από ποτέ,αλλά ελπίζουμε στο μέλλον να αλλάξει η απαξιωτική στάση του απέναντι προς την γαλανόλευκη ομάδα.

Ο Καλάθης πέρσι άδραξε για πρώτη φορά την ευκαιρία του ΝΒΑ και μετακόμισε στους Grizzlies μαζί με τον Κουφό. Σίγουρα μιλάμε για έναν παίχτη που έχει το αμερικάνικο στοιχείο μέσα του,και αυτό φάνηκε και στην Ευρώπη. Μετά την πετυχημένη του πορεία στο τριφύλλι,φαίνεται πως η παρουσία του Διαμαντίδη τον ωρίμασε σαν παίχτη. Το σκαλοπάτι για το ΝΒΑ ήρθε από την Λοκομοτίβ Κουμπάν και με ένα χαμηλό συμβόλαιο βρήκε αυτό που ήθελε. Το μόνο που έμενε για να καθιερωθεί στο ΝΒΑ ήταν η βελτίωση στο σουτ του. Αυτό φαίνεται πως με το χρόνο βελτιώθηκε,και μετά την εξάμηνη αποβολή του από τα γήπεδα λόγο εξωγηπεδικών δραστηριοτήτων φαίνεται να είναι έτοιμος να ξανά βοηθήσει την ομάδα του με μία πορεία στα πλέη οφ.

Οι δύο νεώτεροι της παρέας Αντετοκούμπο και Παπανικολάου συμπληρώνουν το καρέ των Ελλήνων. Ο πρώτος ως νούμερο 16 στο περσινό ντραφτ από τους Μιλγουόκι από μία ομάδα της Α2 Ελλάδος σίγουρα θα ήταν η έκπληξη που δε περίμενε κανείς. Πέρσι με μια εξαιρετική rookie χρονιά κατάφερε να καθιερωθεί στην ομάδα του και να δώσει και το καλοκαίρι στην εθνική μας μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο παιχνιδιού. Φέτος με την αλλαγή του προπονητή και την απόκτηση ακόμη πιο ταλαντούχων ντραφτ αρκετοί ίσως να περίμεναν ότι ο Γιάννης θα έχανε τον ρόλο του. Αντιθέτως βρήκε τους συμπαίκτες που δεν είχε πέρσι και σε κάθε αγώνα είναι όλο και καλύτερος αφού έχει μπει στον κλάδο των διψήφιων πόντων σε κάθε αγώνα πρωταγωνιστώντας σε πολλές θεαματικές φάσεις της ομάδας του. Ο Κώστας Παπανικολάου πάντα έδειχνε πως ήταν το ταλέντο της Ελλάδας για το NBA και υπογράφοντας το ακριβότερο rookie συμβόλαιο για παίχτη δεύτερου γύρου ντραφτ στην ιστορία του NBA μας επιβεβαίωσε τις αρχικές μας σκέψεις. Μιλάμε για έναν παίχτη που έχει τα αθλητικά προσόντα αλλά και το μυαλό για κάτι τέτοιο,και όντας σε μικρή ηλικία και περιτριγυρισμένος από μεγάλα ονόματα το μόνο που περιμένουμε είναι να βελτιώνεται από μέρα σε μέρα,όπως έκανε και όταν πρώτο ήλθε στον Ολυμπιακό.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν <<μπασκετομάνα>> χώρα. Ίσως να ήρθε η στιγμή να σταματήσει να περιορίζεται στην Ευρώπη και να κάνει το μεγάλο βήμα προς την Αμερική,στην χώρα του θεάματος. Οι τέσσερις Έλληνες παίχτες σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για αυτήν την ''εισβολή'',και ίσως στο μέλλον να είναι και τα μεγάλα αστέρια στην θέση των τωρινών Αμερικάνων.

1 σχόλιο:

  1. Μια μικρη παρατηρηση μονο. Ο Καλαθης μεχρι τωρα φετος εχει αρκετα περιορισμενο ρολο, ενω εχει χασει και χρονο απο τον Udrih. Και περσι παντως ετσι ειχε ξεκινησει και ουσιαστικα εκμεταλλευτηκε τον τραυματισμο του Conley, οποτε ισως στην συνεχεια παρει λιγο παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή