Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Με ωριμότητα και σταθερότητα

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε και «δραπέτευσαι» από την κατάμεστη Τούμπα, επικρατώντας του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ με 1-2, αναγκάζοντας την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην πρώτη της φετινή ήττα και μάλιστα εντός έδρας. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός φάνηκε πως δεν επηρεάστηκε από την εντός έδρας ήττα από την Αϊντχόφεν, που είχε ως αποτέλεσμα τον πρόωρο αποκλεισμό του από την επόμενη φάση του Europa League.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας

Και οι δύο ομάδες είχαν τις απουσίες τους και εξ αρχής για τον καθένα, το ντέρμπι είχε έναν ξεχωριστό συντελεστή δυσκολίας. Ο γηπεδούχους ΠΑΟΚ δεν είχε στη διάθεση του τους Ρατς και Μακ, σημαντικά γρανάζια του φετινού ΠΑΟΚ, ενώ τραυματίας ήταν και ο Σκόνδρας. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν χωρίς τους Ζέκα και Μέντες.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο για τις δύο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή της μπάλας, καθώς έπαιρνε περισσότερες πρωτοβουλίες. Όσο για τον Παναθηναϊκό, το σύστημα έμοιαζε με αυτό στο παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά με περισσότερη επιθετική... σκέψη.

Το ματς ήταν της τακτικής και εκεί έδωσαν περισσότερη έμφαση οι Αναστασιάδης και Αναστασίου. Το παιχνίδι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες ή με κάποιο πιθανό λάθος. Όπως συνέβη και στα 3 γκολ. Στο γκολ του Ατζαγκούν ο Γλύκος δεν έκανε σωστή εκτίμηση της φάσης και οι αμυντικοί δεν έτρεξαν πάνω στην μπάλα. Στο φάουλ του Περέιρα, την ευθύνη την έχει ο Στιλ, καθώς η μπάλα δεν πέρασε ανάμεσα από το τοίχος, αλλά από πάνω, και στη συνέχεια κατέληξε στη γωνία που θεωρητικά φύλαγε ο Άγγλος τερματοφύλακας. Στο γκολ του Καρέλη, μετά από την υποδειγματική αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, ο Γλύκος θα μπορούσε να μπλοκάρει την μπάλα στην προβολή του επιθετικού των «Πρασίνων».

Παρακολουθήσαμε έναν ωραίο αγώνα με δύο πολύ καλές ομάδες. Από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο Άγγελος Αναστασιάδης, που αποτελεί αν όχι τον κορυφαίο σίγουρα από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές, έχει διαχειριστεί μέχρι τώρα ένα πολύ καλό ρόστερ και το έχει αναδείξει, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Όχι μόνο διαχειρίζεται ικανούς παίκτες, αλλά ξέρει να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται και νεαρούς Έλληνες παίκτες, όπως τους Κίτσιου, Κατσικά και Τσανδάρη.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός φέτος αγωνίζεται σχεδόν με το ίδιο ρόστερ από πέρυσι. Όμως δεν κινείται στο άγνωστο, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και οι παίκτες τους σαφώς βελτιωμένοι και ωριμότεροι. Μετά την ευρωπαϊκή εμπειρία και τον αποκλεισμό, ο Παναθηναϊκός θα εστιάσει στις εγχώριες διοργανώσεις. Μπορεί πέρυσι να βγήκε δεύτερος μέσα από τα πλέι-οφ, αλλά με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, πράγμα που δεν αντιπροσωπεύει την ιστορία του Παναθηναϊκού. Για αυτό λοιπόν με ωριμότητα και σταθερότητα, όπως αυτή που έδειξε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, αναμένεται να βρεθεί στους φετινούς πρωταγωνιστές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στο τέλος. Όσον αφορά την μη χρησιμοποίηση του Μπεργκ σήμερα, δεν προκαλεί τόση μεγάλη έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός εδώ και δύο μήνες έμαθε να αγωνίζεται χωρίς τον Μπεργκ και χρειάζεται ένα μικρό διάστημα να μπορέσει να ενταχθεί ο Μπεργκ. Πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί σε δύσκολους αγώνες και ντέρμπι, αλλά σε λιγότερο δύσκολα.

Η σημερινή νίκη του Παναθηναϊκού είναι απόδειξη πως γίνεται δουλειά στο πράσινο στρατόπεδο. Κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και να στηρίξουν την ομάδα τους. Το μοντέλο λαϊκής βάσης είναι ακόμα άγνωστο για κάποιους, αλλά εφόσον δηλώνουν οπαδοί του Παναθηναϊκού και πρόθυμοι να βοηθήσουν, καλούνται να ψάξουν να δουν τι εστί μοντέλο διοίκησης λαϊκής βάσης και να βοηθήσουν την Παναθηναϊκή Συμμαχία.

1 σχόλιο:

  1. Μωρέ δουλειά μπορεί να ψιλοκάνει ο Αναστασίου. Το ρόστερ της ομάδας δεν παύει όμως να είναι ελλιπές και οι λύσεις εκ των έσω δυσεύρετες...Ένα διπλό στην Τούμπα δε σημαίνει και πολλά, από τη στιγμή που ξέρεις ότι και πάλι θα βρεθεί μια μικρομεσαία ομάδα να κάνει τη ζημιά. Θέλω να πω, το ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σοβαρό και πειθαρχημένο πρόσωπο στα ντέρμπι δε σημαίνει αυτόματα ότι τα προβλήματα λύθηκαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή