Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η Ρόμα είναι ξανά εδώ!

Πάνε 13 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα της Ρόμα. Έκτοτε ακολούθησε μία μεγάλη περίοδος ανομβρίας και μέτριες σεζόν. Το Μιλάνο με το Τορίνο εναλλάσσονταν στην πρωτοκαθεδρία και επισκίαζαν την πρωτεύουσα. Η μία αποτυχία διαδεχόταν την άλλη και το ιστορικό καμάρι της πόλης φαινόταν να έχει ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον.


Γράφει ο Κωστής Γκόρος



Το έναυσμα για τη δυναμική επιστροφή της Ρόμα στα δρώμενα του ιταλικού ποδοσφαίρου έγινε το καλοκαίρι του 2013. Η ομάδα είχε τερματίσει στην έκτη θέση την περασμένη σεζόν και ήταν εκτός Ευρώπης. Η διοίκηση Παλότα αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός ρόστερ με ταλαντούχους και έμπειρους ποδοσφαιριστές. Και ξεκίνησε την αναμόρφωση από τον πάγκο. Ο Ρούντι Γκαρσία ήταν ο εκλεκτός για τη νευραλγική θέση του προπονητή. Ο Γάλλος προερχόταν από μία ΄΄λαμπρή΄΄ πενταετία στη Λιλ, με την οποία κέρδισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο. Το πιο σπουδαίο είναι ότι κατάφερε να κάνει μία μικρομεσαία ομάδα της Γαλλίας να εισχωρήσει στο top-4 του πρωταθλήματος.

Περνώντας στο ρόστερ, οι δύο ΄΄πυλώνες΄΄ παρέμειναν οι Τότι και Ντε Ρόσι. Στρούτμαν, Ζερβίνιο, Λιάγιτς, Μαϊκόν και Ντε Σάνκτις ήταν οι πιο αξιοπρόσεκτες κινήσεις των Ρωμαίων που έθεταν βάσεις για ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο. Τα πρώτα σημάδια για κάτι καλό άρχισαν να φαίνονται από νωρίς, όταν η ομάδα έκανε ένα εντυπωσιακό σερί 10 νικών. Παρεμπιπτόντως, αποτελεί το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της Serie A. Η αρμονία επίθεσης με άμυνα φάνηκε από το 24 γκολ ενεργητικό και 1 παθητικό.

Ως νέα ομάδα όμως η κάμψη δεν άργησε να επέλθει. Υπήρξε περίοδος συνεχόμενων γκελών που την άφησαν πίσω στην κούρσα του τίτλου. Αυτή η διαφορά ποτέ δεν καλύφθηκε και τερμάτισε δεύτερη. Η σεζόν δεν κρίθηκε ως αποτυχημένη, αφού η ομάδα έπαιξε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, ενώ επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 6 χρόνια.

Το πλάνο της Ρόμα για ενίσχυση του ρόστερ με ταλέντο συνεχίστηκε και το φετινό καλοκαίρι. Ο Ιτούρμπε αποκτήθηκε μετά από μία εξαιρετική σεζόν στην Ελλάς Βερόνα, ενώ ο Ναϊνγκολάν έγινε μόνιμος κάτοικος Ρώμης. Χολέμπας και Μανωλάς ήρθαν πακέτο από τον Ολυμπιακό με τον δεύτερο να αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς της άμυνας. Η απόκτηση έμπειρων ποδοσφαιριστών δεν έλειψε ούτε φέτος, με τους Άσλεϊ Κόουλ και Σεϊντού Κεϊτά να μετακομίζουν στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το ξεκίνημα της ομάδας δείχνει άκρως ενθαρρυντικό, απόρροια της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται. Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι 6 νίκες σε 7 ματς πρωταθλήματος. Στο ντέρμπι με τη Γιουβέντους, ηττήθηκε στις λεπτομέρειες και με αμφισβητούμενες φάσεις.

Όσον αφορά την Ευρώπη, έχει διαλύσει με 5άρα την ΤΣΣΚΑ και έχει πάρει βαθμό μέσα στο Μάντσεστερ επί της Σίτι. Η επακόλουθη δυάδα των ματς με την Μπάγερν θα είναι ένα πολύ καλό τεστ δυνατοτήτων για το σύνολο του Ρούντι Γκαρσία.

Η Ρόμα αποδίδει τέλεια στο σύστημα του 4-3-3 με τον Τότι στην κορυφή της επίθεσης και στα άκρα αυτής να υπάρχει ταχύτητα. Στον χώρο του κέντρου, εναλλάσονται Κεϊτά-Ντε Ρόσι στη θέση του καθαρού αμυντικού χαφ που αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ναϊνγκολάν με τον Πιάνιτς συνήθως να βρίσκουν χώρους και να δημιουργούν φάσεις και ενίοτε να τις τελειώνουν κιόλας.

Στην άμυνα, ο Γκαρσία δίνει πολύ προσοχή με τους Μαϊκόν και Κόουλ στα άκρα. Ως βαριά κορμιά με αργά πόδια, δεν τους επιτρέπει το overlap. Κάτι που αλλάζει φυσικά όταν παίζουν οι Τοροσίδης-Αστόρι. Στο κέντρο της άμυνας, οι Μανωλάς-Γιάνγκα Εμπιβά δεσπόζουν και έχουν πάρει εύκολα φανέλα βασικού.

Συνήθως οι καινούργιες ομάδες στον δεύτερο χρόνο αρχίζουν και αποδίδουν καλύτερα και φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της Ρόμα που δείχνει ικανή για κάτι πολύ καλό φέτος. Η υγεία που αποπνέει διοικητικά και αγωνιστικά είναι σημάδια ότι η ομάδα έχει επιστρέψει για τα καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου