Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κι όμως είναι ακόμα εδώ!

Σε ένα do-or-die παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από αποφασισμένος χτες στο ΣΕΦ και κατάφερε να ακυρώσει την φιέστα του Ολυμπιακού. Έτσι όλα θα κριθούν πλέον στο ΟΑΚΑ την Τετάρτη το βράδυ, στον τελικό των τελικών.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς




Από την αρχή της αναμέτρησης, η ομάδα του Αλβέρτη έδειξε ότι θα πουλήσει πολύ ακριβά το κορμί της. Με κύριους εκφραστές τους Διαμαντίδη, Λάσμε και Μαυροκεφαλίδη πήρε από νωρίς κεφάλι στην αναμέτρηση. Το προπονητικό τιμ των πρασίνων επέμεινε σε μια σκληρή άμυνα, θωρακίζοντας αρκετά την ρακέτα ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο pick n roll και τα ποσταρίσματα.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός φαινόταν αρκετά νευρικός. Υπήρχε μια στατικότητα στην επίθεση και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί κάποιους χώρους για ελεύθερα σουτ που του άφηνε ο Παναθηναϊκός. Κατάφερνε όμως να μένει κοντά στο σκορ.

Το δέυτερο δεκάλεπτο ήταν ίσως το καθοριστικότερο για την έκβαση της αναμέτρησης. H είσοδος του Γιάνκοβιτς αποδείχτηκε κομβική για το “τριφύλλι” o οποίος πέτυχε 8 πόντους, το οποίο συνέχισε να σημαδεύει αρκετά στο 1-εναντίον-1 τον Ολυμπιακό, αλλά και με τα split-out. Οι Πειραιώτες στον αντίποδα ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να βρούν λύσεις απέναντι στην σφιχτή άμυνα του Παναθηναϊκού. Με τον Σπανούλη αρκετά μέτριο μέχρι τότε, τον Μάντζαρη να βρίσκεται στον πάγκο νωρίς με φάουλ, τους Σλούκα-Κόλινς να είναι νευρικοί στις προσπάθειες τους, η μόνη όαση έμοιαζε να είναι ο Ντάνστον. Έτσι το ημίχρονο έκλεισε με τον ΠΑΟ να προηγείται με 30-43, σοβαρό προβάδισμα αν κρίνουμε από τα σκορ των προηγούμενων ντέρμπι.

Οι Πειραιώτες αναγκαστικά έπρεπε να ρισκάρουν και να πιέσουν περισσότερο στην επανάληψη αν ήθελαν να κάνουν την ανατροπή. Ήταν όμως αρκετά άστοχοι στα μακρινά σουτ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο τρίποντο ήρθε στο 24’ από τον Κόλινς. Ο ΠΑΟ φαινόταν να ελέγχει το παιχνίδι και επέλεγε πολύ συχνά να τροφοδοτεί έναν εκ των Λάσμε-Μαυροκεφαλίδη, οι οποίοι μετά τις αλλαγές στα screen βρίσκονταν συνήθως με πιο κοντό αντίπαλο. Δύο τρίποντα του Ματ Λοτζέσκι έφεραν την διαφορά στους 6 πόντους, με το ΣΕΦ να παίρνει φωτιά και τον Αλβέρτη να αναγκάζεται να καλέσει time-out. Οι Φώτσης-Διαμαντίδης όμως με ένα τρίποντο ο καθένας έστειλαν την διαφορά πάλι στους 12.

Ο Ολυμπιακός έχασε με 5ο φάουλ νωρίς στο τελευταίο δεκάλεπτο τον Μάντζαρη, και με την υπόλοιπη περιφέρεια του να κινείται σε μέτρια έως κακή μέρα, τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα. Όσο πέρναγε ο χρόνος, τόσο πιο κοντά στην νική βρισκόταν ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ναι μεν είχε βελτιώσει την αμυντική της συμπεριφόρα, αλλά στην επίθεση είχε πρόβλημα. Αν και πολλές φορές βγήκαν ελεύθερα σουτ, οι ερυθρόλευκοι δίστασαν. Οι Πρίντεζης-Ντάνστον ήταν αυτοί που κράταγαν ουσιαστικά την διαφορά στα ίδια επίπεδα με κάποια lay-up ή βολές. Ο Γιόνας Ματσιούλις 3:30 περίπου λεπτά πριν το τέλος έγραψε το 53-66 και πολλοί πίστεψαν οτι το ματς τελείωσε.

Εκεί με ένα σερί 12-0 οι Πρωταθλητές Ευρώπης έφεραν το ματς στον πόντο, 10 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Στην συνέχεια ο Στεφάν Λάσμε με μια βολή σημείωσε το τελικό 65-67, καθώς ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε στο τελευταίο υπό πίεση σουτ, με τους Πειραιώτες να διαμαρτύρονται ότι το φάουλ έγινε νωρίτερα στον Διαμαντίδη κι όχι στον Γκαμπονέζο.

Αυτό που μας έμεινε από αυτό το μέτριο για άλλη μια φορά ποιοτικά παιχνίδι, είναι ότι ο εξάστερος παρουσιάστηκε αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον τίτλο και την τιμή του και τα κατάφερε. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έδειξε αγχωμένος και νευρικός και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά το αγωνιστικό και ψυχολογικό αβαντάζ που του έδωσε το διπλό στο ΟΑΚΑ.

Κλείνοντας, αξίζει να σταθούμε σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι η στάση των αδερφών Αγγελόπουλων και του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το όλο κλίμα είχε ήδη δυναμιτιστεί από τις προηγούμενες μέρες, μετά την προκλητική συμπεριφορά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ματς του ΟΑΚΑ. Όμως προσωπικά θεωρώ “φάουλ” των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού, το ότι επέλεξαν να απαντήσουν σε αυτή. Όχι τόσο για το περιεχόμενο της δήλωσης(άλλωστε εδώ και μέρες έχουν αναφερθεί στο θέμα αυτό) αλλά το ότι το έκαναν σε ένα κρίσιμο σημείο, που ακόμα ο τίτλος “παίζεται”. Και μάλιστα από την στιγμή που μας έχουν δείξει ότι είναι άνθρωποι με ήθος, και την Πέμπτη έδωσαν συγχαρητήρια στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Νομίζω πως η συνεχής κόντρα μεταξύ των παραγόντων, μόνο κακό κάνει τόσο στις ομάδες τους όσο και στο ελληνικό μπάσκετ. Όσον αφορά τον κόουτς, πιστεύω ότι με τις αντιδράσεις του, ακόμα κι όταν έχει δίκιο, μεταδίδει μια νευρικότητα στην ομάδα στο παρκέ και σημαδεύεται από τους διαιτήτες, κινδυνεύοντας κιόλας να χαρακτηριστεί γραφικός.

Το δεύτερο είναι τα θλιβερά επεισόδια, για άλλη μια φορά, μετά το τέλος της αναμέτρησης. Είναι ντροπή τόσο για την ομάδα όσο και για την πλειοψηφία των υποστηρικτών της, εξ’αιτίας 100-200 ανεγκέφαλων που έρχονται ξεκάθαρα στο γήπεδο προκειμένου να συμμετάσχουν σε τέτοια γεγονότα, να είναι αυτόι ουσιαστικά τα θύματα. Ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις αλλά και μεγάλο μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και ειδικά οι λεγόμενες “οπαδικές” εφημερίδες, που ανέχονται αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα φανατίζουν αυτή την μερίδα του κόσμου. Είναι καιρός να ληφθούν σοβαρότερα μέτρα πριν θρηνήσουμε παραπάνω θύματα και φύγουν και οι τελευταίοι υγιείς φίλαθλοι και οικογένειες από τα γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου