Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Και τώρα οι δυο τους

Έφτασε επιτέλους η στιγμή που όλος ο φίλαθλος κόσμος στην Ελλάδα αδημονούσε να έρθει. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται την Κυριακή στις 19:30 στο “Γ. Καραϊσκάκης” σε ένα παιχνίδι στο οποίο κρύβεται μέσα όλη η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος






Τα παλαιότερα χρόνια, τα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός σήμαιναν πάθος, ένταση, συγκίνηση, χαρά, λύπη, καρδιοχτύπι. Σήμερα τα μόνα πράγματα που θυμίζουν ότι το κυριακάτικο παιχνίδι είναι ντέρμπι είναι τα ονόματα των ομάδων, το πρεστίζ και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός των παικτών. Ας μη γελιόμαστε, ο Παναθηναϊκός δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος και δε θυμίζει επ’ουδενί την ομάδα που προ τριετίας είχε ρόλο πρωταγωνιστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ελέω της οικονομικής εξυγίανσης του συλλόγου το μπάτζετ μειώθηκε αισθητά, οι μεγάλες προσωπικότητες αποχώρισαν από την ομάδα και για τα δεδομένα του τριφυλλιού η φετινή χρονιά κινείται στην απόλυτη μετριότητα. Η ομάδα, με τον Γιάννη Αναστασίου στο τιμόνι της, βασίζεται σε ορισμένους έμπειρους ξένους παίκτες και αρκετά άπειρα νέα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος της αγωνιστικής αστάθειας του συλλόγου που θυμίζει «τρικυμία στο πέλαγος».

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός προερχόμενος από το καλύτερο ευρωπαϊκό ματς της ιστορίας του απέναντι στην Manchester United, με τις ιαχές και τα διθυραμβικά σχόλια να μην έχουν τελειωμό, πηγαίνει στο ντέρμπι όχι για την «πάση θυσία νίκη» αλλά για να παίξει καλό ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου όπως την Τρίτη. Έχοντας, ίσως, το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας του θέλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατό νωρίτερα τον τίτλο διατηρώντας παράλληλα το αήττητο. Κακά τα ψέματα αν ο Ολυμπιακός κατέβαζε δύο ομάδες στο πρωτάθλημα φέτος είναι πιθανό να κατακτούσε και τις δύο πρώτες θέσεις. Για τόσο υψηλού επιπέδου έμψυχο δυναμικό μιλάμε. Φλερτάρει έντονα με το να κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητος ( όπως ο μεγάλος Παναθηναϊκός του Στέφαν Μπόμπεκ το 1964) καθώς και με τα ρεκόρ επίτευξης τερμάτων, καλύτερης άμυνας και συγκομιδής βαθμών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Φαινομενικά, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα σε σχεδόν όλα τα επίπεδα (αγωνιστική εικόνα, ρόστερ, διοίκηση) από τον Παναθηναϊκό. Αν μας έχουν διδάξει κάτι τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, όμως, είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Τη σεζόν 2009-2010 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα με σχετική ευκολία. Στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό παρότι ήταν καλύτερος σαν ομάδα έχασε και τα δυο με 2-0 στο “Γ. Καραϊσκάκης” και με 0-1 στο ΟΑΚΑ. Πέρυσι, ο Ολυμπιακός παίρνει «τρένο» το πρωτάθλημα. Στα ματς με τον Παναθηναϊκό φέρνει 1-1 στο “Γ. Καραϊσκάκης” και 2-2 στο Ο.Α.Κ.Α..

Τα ντέρμπι είναι παιχνίδια που τα κερδίζεις με την καρδιά, με την ψυχή, με τον εγωισμό. Τα κερδίζουν οι παίκτες και οι προπονητές όχι τα λεφτά και τα ακριβά συμβόλαια. Η ιστορία το έχει αποδείξει άλλωστε. Προσωπικά, παρά τα όσα αγωνιστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δύο «αιώνιοι», περιμένω ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Αυτή η αίσθηση μου δίνεται. Αν κάτι έχουν κοινό οι ομάδες αυτές μεταξύ τους είναι η διάθεση για επιθετικό και παραγωγικό ποδόσφαιρο. Οπότε καθίστε αναπαυτικά στην τηλεόραση γιατί μεθαύριο έχει «ΝΤΕΡΜΠΙ»!

Υ.Γ: Ελπίζω τα γεγονότα στο ματς με τον Εργοτέλη να μην επηρεάσουν του παίκτες του Παναθηναϊκού, όπως ελπίζω οι παίκτες του Ολυμπιακού να μη μείνουν με το μυαλό στο βράδυ της Τρίτης. Μακάρι η αίσθησή μου να βγει σωστή και να δούμε ένα πλούσιο σε θέαμα παιχνίδι κι ας νικήσει ο καλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου