Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο πολυτιμότερος παίκτης της φετινής Μπαρτσελόνα!

Ας μην γελιόμαστε. Σε πολλές μεγάλες ομάδες οι παίκτες σταρ είναι αυτοί που κερδίζουν την δόξα, κάτι το οποίο όμως συμβαίνει πολλές φορές χάρη στους… αντι-στάρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για τον ρόλο του Σεσκ Φάμπρεγας στην Μπαρτσελόνα.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας







Καταρχήν, για την αποφυγή παρεξηγήσεων ο τίτλος «αντι-σταρ» για έναν ποδοσφαιριστή δεν καθορίζει απόλυτα το κοινωνικό και ποδοσφαιρικό στάτους του, αλλά ίσως αναγκαστικά του δοθεί ο χαρακτηρισμός αυτός για να αποδειχθεί πως βρίσκεται τουλάχιστον μισό φωτογραφικό κλικ πιο πίσω από τους σταρ. Ο Φάμπρεγας στην Άρσεναλ ήταν ένα από τα πρώτα βιολιά της ορχήστρας του Βενγκέρ, στην οποία έφτασε στο σημείο μάλιστα να γίνει και αρχηγός.

Στην Μπαρτσελόνα τον Φάμπρεγας τον υποδέχτηκαν με τυμπανοκρουσίες όχι μονο για το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν για την μεταγραφή του, αλλά διότι ήρθε ένας παίκτης ολοκληρωμένος και ικανός, προερχόμενος από τα σπλάχνα της Μασίας. Παρόλα αυτά ποτέ δεν απόλαυσε το σταριλίκι του Τύπου, κάτι που συμβαίνει τώρα με τον Νεϊμάρ.

Στους Μπλαουγκράνα όντας αντι-σταρ η αλήθεια είναι πως αποτελεί εδω και τρια χρόνια ένα μικρό... πειραματόζωο. Την σεζόν 2011-2012, την πρώτη του χρονιά δηλαδή μετά την επιστροφή, ο Πεπ Γκουαρδιόλα προσπάθησε να τον ενσωματώσει στην ενδεκάδα αλλάζοντας μάλιστα το σύστημα της Μπαρτσελόνα σε 3-4-3, κάτι το οποίο όμως δεν αποδείχθηκε επιτυχημένο καθώς οι Καταλανοί έχασαν και το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Φάμπρεγας αγωνίστηκε κυρίως ως επιθετικός (!) πετυχαίνοντας 15 γκολ και μοιράζοντας 7 ασίστ. Καθόλου άσχημα για έναν κεντρικό χαφ...

Την σεζόν 2012-2013 και με τον Τίτο Βιλανόβα πλέον στον πάγκο της ομάδας ο Φάμπρεγας και πάλι δεν μπορούσε να «τρυπώσει» στην τριάδα Μπουσκέτς-Τσάβι-Ινιέστα του κέντρου, με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί το «πείραμα Γκουαρδιόλα» στην επιθετική τριάδα. Κάτι πρωτόγνωρο για τον Φάμπρεγας, ο οποίος στα 16 του πήγε στην Άρσεναλ ως αμυντικός χαφ και στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα από τα καλύτερα κεντρικά χαφ του κόσμου. Στην ανάγκη μπορούσε λόγω των εξαιρετικών του μεταβιβάσεων να αγωνιστεί και ως επιθετικό χαφ, αλλά μέχρι εκεί... Ως πιστός Καταλανός στρατιώτης ο Φάμπρεγας δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και αγωνιζόμενος ως εξτρέμ και πολλές φορές ως επιθετικός τελείωσε την σεζον με 11 γκολ και 10 ασίστ. Ο ρόλος του παρέμεινε ακόμα συγκεχυμένος, παρόλα αυτά ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω.

Στις αρχές της φετινής σεζόν, της τρίτης του χρονίας στο Καμπ Νου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέθεσε επίσημη πρόταση για την αγορά του. Η άφιξη όμως του Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο της ομάδας έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την έκβαση της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντας τον Φάμπρεγας υπερπολύτιμο. Παρόλα αυτά ο ρόλος του είναι ο ίδιος, με την διαφορά όμως ότι φέτος εμφανίζεται εξαιρετικός και όντως υπερπολίτιμος! Έχοντας τον ρόλο αγγαρείας του ψευδοεννιαριού (False 9) και ενώ δεν πλησιάζουμε ακόμα προς το τέλος της σεζόν, τα στατιστικά του είναι ήδη: 13 γκολ, 14 ασίστ!

Φέτος προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί τον πολυτιμότερο παίκτη της Μπαρτσελόνα. Μπορεί ο Μέσι, ο Νεϊμάρ, ο Ινιέστα και ο Τσάβι να μας χαρίζουν μερικές στιγμές ποδοσφαιρικές μαγείας αλλα ο Φάμπρεγας κάνει μια αθόρυβη, «βρώμικη» αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική δουλεία. Μπορεί η ταχύτητα να μην είναι στα προσόντα του, αλλά καταλάθος... αυτη η τριετία πειραμάτων δημιούργησε εναν εξαιρετικό box-to-box μέσο. Όταν η μπάλα είναι στην άμυνα γυρίζει να μαρκάρει και να κλέψει. Στο κέντρο ανεβάζει το παιχνίδι και μεταβιβάζει. Στην επίθεση σκοράρει. Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Είναι όμως λογικό πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Η Μπαρτσελόνα ενδεχομένως να περιμένει από τον Φάμπρεγας να ανταποκρίνεται ως αυθεντικό 9άρι, κάτι το οποίο όμως δεν πρόκειται να γίνει. Ή θα πρέπει σιγά σιγά ο Φάμπρεγας να αρχίσει να παίρνει την θέση του 34χρονου, πλέον, Τσάβι ούτως ώστε να παίξει στην φυσική του θέση και να αναδειχθεί, ή θα πρέπει το φετινό καλοκαίρι να πουληθεί όσο οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι ακόμα ψηλά. Ότι όμως και να γίνει... την παράσταση, μέχρι τώρα, την έχει κλέψει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου