Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Συναρπαστική κούρσα για το τίτλο


Το πρωτάθλημα της Premier League εξελίσσεται στο πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών. Όποιος τερματίσει πρώτος αυτή τη κούρσα θα έχει να περηφανεύεται για πολλά χρόνια αυτό το τίτλο. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι με τους διεκδικητές και πιο συγκεκριμένα τους 4 πρώτους της βαθμολογίας.

Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής


 Άρσεναλ(39)

Η ομάδα του Βόρειου Λονδίνου υπέστη τη πιο ευχάριστη ήττα, για τους φιλάθλους της, τη πρώτη αγωνιστική, με 1-3 από την Άστον Βίλα. Η ευχαρίστηση προέκυψε στη συνέχεια αφού το παραπάνω αποτέλεσμα ήταν η αφορμή να δαπανηθούν κάμποσα εκατομμύρια για την απόκτηση του Μεσούτ Οζίλ. Αυτή έμελλε να είναι η καθοριστική κίνηση στη μέχρι τώρα πορεία της. Οι κανονιέρηδες ήταν ανέκαθεν μία καλοδουλεμένη ομάδα με κύριο υπεύθυνο τον Αρσέν Βενγκέρ. Πλέον ο πολιτογραφημένος Γερμανός προσδίδει έξτρα ποιότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή τους αλλά και το «απρόβλεπτο» που διαθέτει στις κινήσεις του.

Βαρόμετρο: Σίγουρα η κατάσταση του Οζίλ αλλά και οι εβδομάδες που θα παίζει με τη Μπάγερν Μονάχου στο Champions League. Αφοσιώνεσαι εξ ολοκλήρου στο πρωτάθλημα ή κυνηγάς μία, σχεδόν, χαμένη πρόκριση; Ψηφίζω το πρώτο καθώς πιστεύω, πως αν τα δει πιο άνετα τα ματς με τη πρωταθλήτρια Ευρώπης, ίσως έχει περισσότερη τύχη.

Μάντσεστερ Σίτυ(38)

Μετά τις πρώτες συνεχόμενες γκέλες στο πρωτάθλημα οι μπλε του Μάντσεστερ πήραν φόρα και φαίνεται δύσκολο να τους σταματήσεις. Ύστερα και από τη νίκη επί της καυτής Λίβερπουλ με 2-1, μοιάζει να υποβιβάζει, μέχρι και τη Μπαρτσελόνα, σε αουτσάιντερ στη μάχη των δύο για μια θέση στους 8 του Champions Leaugue. Στα ντέρμπι έχει να επιδείξει μόνο μία ήττα από τη Τσέλσι (εκτός έδρας). Επειδή όμως στην Αγγλία τα ντέρμπι κρίνουν και το τίτλο, σε αντίθεση με τα περισσότερα πρωταθλήματα, η Σίτυ είναι πρώτο φαβορί αν…

Βαρόμετρο: Αν δε γκελάρει με τέτοια χαρακτηριστική ευκολία όπως τις πρώτες αγωνιστικές, ειδικά εκτός έδρας. Τα παιχνίδια με τις ομάδες δεύτερης ταχύτητας είναι το Α και το Ω για την ομάδα του Πελεγκρίνι, που ο πάγκος του, αρκεί για να κυνηγήσει πρωτάθλημα και Ευρώπη με την ίδια ένταση. Επίσης σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η κατάσταση του μελλοντικού αντιπάλου της Εθνικής μας, Γιάγια Τουρέ, που στα καλά του, ανεβάζει επίπεδο τον άξονα της ομάδας του.

Τσέλσι(37)

Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω τους φίλους των πρώην πρωταθλητών Ευρώπης, η ομάδα του Μουρίνιο δε μου δίνει την εντύπωση πως θα καταφέρει να τερματίσει πρώτη. Κάτι οι δηλώσεις του Ζοσέ ότι πάμε για να βγούμε Champions League, κάτι η εικόνα της ομάδας, με προβληματίζουν. Σε καμία περίπτωση η ομάδα δεν παίζει καλύτερα ή τουλάχιστον πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες της τετράδας. Συν τοις άλλοις τα ντέρμπι που έχει αγωνιστεί είναι κάτι παραπάνω από αδιάφορα. Τα περισσότερα ισοπαλίες σε ματς που θα ξεχαστούν γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να απέχει μόλις δύο βαθμούς από τη κορυφή και στο τέλος μπορεί κάλλιστα να διαψευστώ.

Βαρόμετρο: Ποιος άλλος από τον Special/Happy One; Με τη παρουσία του δίνει άλλη αίγλη στη Τσέλσι και είναι ικανός να πάρει τη κούπα από το πουθενά. Όχι μόνο σύμφωνα με εμένα αλλά και με τα λεγόμενά του. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις Μουρίνιο ανέκαθεν σήμαιναν πολλά παραπάνω από όσα μετέφραζαν ή καταλάβαιναν ο τύπος και οι αντίπαλοι. Είναι από τις ομάδες που δεν φοβάται την Ευρώπη ως προς τα εγχώρια ματς. Αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και εύκολο να κρατά δύο καρπούζια. Έστω και σε διαφορετική μασχάλη.

Λίβερπουλ(36)

Δεν ξέρω πόσοι περίμεναν τη φετινή της πορεία, πέρα από τους πιο αισιόδοξους οπαδούς της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποδόσφαιρο που παίζει, σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί, ακόμη και τίτλο. Η απουσία εξωτερικών υποχρεώσεων με ταξίδια, επιπλέον κούραση αλλά και στόχους της δίνει δυνατότητα αφοσίωσης στα εγχώρια. Ο προπονητής μελετά μία ομάδα όλη την εβδομάδα και οι προπονήσεις γίνονται εναρμονισμένες στον προσεχή αντίπαλο. Οι λιγοστές προσδοκίες απομακρύνουν τη πίεση που ίσως υπάρχει σε άλλους διεκδικητές. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι και η εικόνα με τις μικρότερες ομάδες, όπου φαίνεται να μην αντιμετωπίζει προβλήματα.

Βαρόμετρο: Σε πλήρη αντίθεση με τη Σίτυ, τη Λίβερπουλ τη φοβάμαι στα ντέρμπι. Σαν γενική εικόνα τα πάει καλά μέχρι στιγμής, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Για παράδειγμα στον αγώνα με τη Μάντσεστερ Σίτυ σίγουρα άξιζε κάτι περισσότερο από πλευράς ποδοσφαίρου. Η συγκομιδή ενός βαθμού θα επέτρεπε σε εκείνη να βρίσκεται δύο βαθμούς από τη κορυφή και θα είχε τη Σίτυ δύο πίσω. Μείζονος σημασίας είναι η αντοχή του ρόστερ,του Σουάρες και το πώς θα κουμπώσουν στην ομάδα οι οποιεσδήποτε μεταγραφές. Πιστύω πως θα πάρουν παίχτη (αν όχι παίχτες), αλλά θα πρέπει να προσέξουν ώστε να τους βγει «Οζίλ».

Υ.Γ.: Θα γίνει μάχη για τη πεντάδα. Ακολουθούν Τότεναμ, Γιουνάιτεντ και, η πολύ καλή φέτος, Έβερτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου