Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο θάνατός της, η ζωή του!

Το ντέρμπι της Αθήνας, μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, ήταν κομβικό και για τις δύο ομάδες.

Γράφει ο Βαγγέλης Λουπέτης







Οι κιτρινόμαυροι ζητούν κάθε βαθμό ώστε να αποφύγουν την ζώνη του υποβιβασμού και το τριφύλλι έχει ως μοναδικό στόχο την έξοδό του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Άρα δεν ήταν δύσκολο σε κανέναν παίχτη να καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν το τρίποντο.

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν σε σχήμα 4-4-1-1 με τον Κωνσταντόπουλο να παίρνει την θέση κάτω από τα δοκάρια , κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο ταλαντούχος Μπουγαϊδης  μαζί με τον Κουτρουμπή, δεξιά ο Τσουκαλάς και αριστερά ο Τσουμάγκας. Στα χαφ βρέθηκαν οι Μητρόπουλος και ο παλιός πράσινος Φέτσης, ενώ στα άκρα οι Γκερέιρο και Κορδέρο ανέλαβαν το δημιουργικό κομμάτι της Ένωσης. Μόνος προωθημένος ο Πετρόπουλος , ενώ σε ελεύθερο ρόλο από πίσω του ήταν ο Κατίδης. Στην αντίπερα όχθη ο Παναθηναϊκός πλαισίωσε τα γκολπόστ του με τον Καρνέζη, μπροστά του οι Μπουμσόνγκ και Πίντο, δεξιά ο αρχηγός Σεϊταρίδης και αριστερά ο Μαρίνος. Αμυντικό χαφ ο Βιτόλο με δύο εσωτερικούς τους Ζέκα  και Πάπε Σο. Στο ρόλο των εξτρέμ  οι Μαυρίας και Σισοκό. Μόνος αναγκαστικά «προωθημένος» ο Εσπάρθα. Το κλασσικό 4-3-2-1 για τον ΠΑΟ.


Η οικοδέσποινα του ΟΑΚΑ ΑΕΚ, μπήκε πιο δυνατά και αποφασισμένα στον αγωνιστικό χώρο, ψάχνοντας το γρήγορο γκολ στο 9’ από το σουτ του Γκερέιρο ,ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Μητρόπουλος έστειλε με κεφαλιά από κόρνερ την μπάλα στα χέρια του Όρε. Η ΑΕΚ συνέχισε την πολιορκία της προς την περιοχή του Παναθηναϊκού έχοντας άλλες δύο τελικές προσπάθειες. Η πρώτη προσπάθεια του Παναθηναϊκού ήρθε στο 28’ από μια αδύναμη κεφαλιά του Εσπάρθα. Μετά το μισάωρο του πρώτου ημιχρόνου η ΑΕΚ άρχισε να κατεβάζει ρυθμούς και ο Ζέκα πήρε τα πάνω του δίνοντας πνοές στο χώρο του κέντρου για τον ΠΑΟ. Το τριφύλλι παραλίγο να ανοίξει το σκορ από το κοντράρισμα της μπάλας πάνω στον Τσουκαλά από σέντρα του Σεϊταρίδη. Το πρώτο μέρος του παιχνιδιού βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες , αλλά με την ΑΕΚ να δείχνει αποφασισμένη για το θετικό αποτέλεσμα.

Στο πρώτο μέρος οι μόνοι παίχτες που ξεχώρισαν ήταν οι Γκερέιρο και Κατίδης από μεριάς ΑΕΚ , ενώ στην πράσινη πλευρά είχαμε αρνητικές εντυπώσεις καθώς ο Εσπάρθα έκανε 4 φάουλ πάνω στους αμυντικούς της Ένωσης Τσουμάγκα και Μπουγαϊδη που τον περιόρισαν χωρίς δυσκολία. Το νέο αστέρι του ΠΑΟ Μαυρίας , φάνηκε πως σήμερα δεν ήταν στη μέρα του πέφτοντας σε αρκετά λάθη για την ποιότητά του.

Δεύτερο ημίχρονο και ο Φάμπρι κατάλαβε πως αν συνέχιζε να προωθεί τα μπακ του Παναθηναϊκού και να γυρίζει το Βιτόλο στην άμυνα ως τρίτο σέντερ μπακ , το ντέρμπι δεν θα είχε καλή κατάληξη για αυτόν και την ομάδα του. Στο δίπλα πάγκο , τα σχέδια του Λίνεν παρέμειναν ίδια δίνοντας σήμα στην ΑΕΚ να πιέσει  στο χώρο του κέντρου και να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά του ΠΑΟ στο έπακρο. 

Όμως η μάχη στο κέντρο τελικά κρίθηκε στην ολική μεταμόρφωση του Ζέκα, ο οποίος ανέβασε στροφές από το πρώτο ημίχρονο και από δική του προσπάθεια στο 55’ κέρδισε τη μπάλα από τον Κουτρουμπή και σέρβιρε τη μπάλα στο Βιτόλο , ο οποίος  με κατέβασμα σαν έμπειρου επιθετικού και με διπλή προσπάθεια άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό. Το κομβικότερο σημείο του αγώνα ήρθε ένα λεπτό αργότερα όταν η μπάλα γύρισε στον Πίντο ο οποίος παραπάτησε και έπεσε κάτω αφήνοντας όλο το χώρο στον Κατίδη να σουτάρει από πλεονεκτική θέση άουτ. Αν εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ έκανε το 1-1, το πιθανότερο θα ήταν να γίνει ανατροπή στο σκορ αφού έχουμε δει τον ΠΑΟ πολλές φορές να υστερεί σε ψυχολογία μέσα στον αγώνα. Και σαν μην έφτανε αυτό, στο 70’ από φάουλ του Σεϊταρίδη ο Πάπε Σο με κεφαλιά κάνει το 0-2 και όλα τελειώνουν στο ΟΑΚΑ.


Μέχρι το τέλος του αγώνα τίποτα δεν είχε αλλάξει. Η ΑΕΚ χωρίς δυνάμεις δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε συντήρηση δυνάμεων. Μόνο στο 86’ , ένα λεπτό μετά την είσοδο του, Από πάσα του Σισοκό ο Φιγκερόα από πλάγια θέση στέλνει την μπάλα άουτ.

Έτσι λοιπόν κλείνει το βράδυ της Κυριακής. Ο Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη στο πρώτο του ντέρμπι για το 2013. Η ΑΕΚ μπαίνει ξανά σε προβληματισμούς και οι φόβοι του υποβιβασμού παίρνουν πάλι σάρκα και οστά.

Υ.Γ : ένα λεπτό χρειάστηκε για να δούμε την ποιότητα του Φιγκερόα. Αν και  «ξύλινος» από τους τραυματισμούς που τον έχουν ταλαιπωρήσει , θέλει να νακάμψει στην ομάδα του Τριφυλλιού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου