Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η Φιορεντίνα επέστρεψε!


Καλωσορίζοντας  το 2013, αποφάσισα να αφιερώσω τις συγκεκριμένες γραμμές στη πιο πολυσυζητημένη ομάδα στην Ευρώπη τελευταία, την αναγεννημένη και άκρως εντυπωσιακή Φιορεντίνα.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης








Η ενίσχυση της συλλόγου τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα έχει δώσει το δικαίωμα στους οπαδούς της να σκέφτονται ότι οι πολύ επιτυχημένες μέρες επί Μπατιστούτα πριν από μία δεκαετία δεν θα αποτελούν πάντα μία μακρινή ανάμνηση. Αντίθετα, με τη συστηματική δουλειά που διεξάγεται τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου είναι βέβαιο πως σε λίγο καιρό οι «Βιόλα»  θα καταφέρουν να έχουν την ομάδα που ονειρεύονταν για μια δεκαετία οι οπαδοί τους. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε κυρίως από το καλοκαίρι του 2012 και έπειτα.


Κατά τη γνώμη μου το κλειδί της εντυπωσιακής μεταμόρφωσης των «Κρίνων» ακούει στο όνομα Βιτσέντζο Μοντέλα. Ο Ιταλός τεχνικός αφού πρώτα απορρίφθηκε από τη Ρόμα, δέχθηκε με χαρά να αντικαταστήσει στον πάγκο της Φιορεντίνα τον ευέξαπτο προκάτοχό του Γκουερίνι που απολύθηκε. Μάλιστα, η διοίκηση του ανέθεσε το σχεδιασμό της νέας ομάδας με βάση τα δικά του μέτρα.

Από τις πρώτες του μέρες ο Ιταλός πρώην επιθετικός κατάφερε και τις πρώτες του νίκες. Αρχικά, κατόρθωσε να μειώσει δραστικά τα… νεύρα στα αποδυτήρια που την περσινή σεζόν κυριαρχούσαν. Όποιοι παίχτες δε συμμορφώνονταν αποχωρούσαν αμέσως. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 26 περσινούς ποδοσφαιριστές, μόνο 9 συνέχισαν και τη νέα σεζόν. Στη συνέχεια, κατάφερε να κερδίσει την παραμονή του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου της ομάδας, του Στέφαν Γιόβετιτς. Οι σειρήνες από το Μάντσεστερ και το Τορίνο ήταν πολύ δύσκολο να μην επηρεάσουν το Μαυροβούνιο επιθετικό, παρόλα αυτά σε μια συνομιλία με το προπονητή ο παίχτης πείσθηκε να παραμείνει.

Στη συνέχεια έρχεται ο σχεδιασμός του έμψυχου δυναμικού για τη σεζόν. Ο Μοντέλα είχε δηλώσει στην παρουσίασή του ότι ο αρχικός στόχος του είναι να θωρακίσει τα μετόπισθεν με ποιοτικούς παίκτες από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η αποχώρηση του Γκαμπερίνι που μαζί με το Μπεράμι κατηφόρισαν στη Νάπολι, έκανε την απόκτηση στόπερ αναγκαία. Έτσι η ομάδα κινήθηκε για τους Τόμοβιτς και Ροντρίγκες που με τον καιρό κατάρτισαν το βασικό αμυντικό δίδυμο. Μάλιστα, όταν η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωνε 15 εκατομμύρια για το Νάσταζιτς η Φιορεντίνα φρόντισε να ζητήσει από τους «Πολίτες» το Στέφαν Σάβιτς ως αντάλλαγμα. Επειδή όμως οι επιλογές κρίνονται εκ του αποτελέσματος καλό είναι να τονιστεί ότι τα τέρματα που έχουν δεχθεί φέτος τα «Κρίνα» είναι 14 λιγότερα από την περσινή σεζόν(21 έναντι 35).

Αφού τελείωσε ο σχεδιασμός της αμυντικής γραμμής τα βλέμματα έπεσαν στο χώρο του κέντρου. Η φυγή του εξαιρετικού ποδοσφαιριστή Μοντολίβο σε συνδυασμό με τις απομακρύνσεις των Βάργκας και Μπεράμι, έκαναν την κατάσταση δύσκολη. Όμως οι καλοί καπετάνιοι φαίνονται στις μεγάλες φουρτούνες όπως αποδείχθηκε και σ’ αυτή την περίπτωση. Οι επιλογές των Μπόρχα Βαλέρο, Νταβίντ Πισάρο, Ακουιλάνι και Ματίας Φερνάντες κατάφεραν όχι μόνο να καλύψουν το κενό των ποδοσφαιριστών που αποχώρισαν, αλλά να δημιουργήσουν ένα συμπαγή κορμό πάνω στους οποίους θα χτίσουν την υπόλοιπη ομάδα. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες προσθήκες πλαισιώθηκαν οι Λάμα και Κουρδάδο που έχουν αναλάβει τα άκρα και ανταπεξέρχονται εντυπωσιακά στα καθήκοντά τους. Σύμφωνα με την εταιρία ESPN Italia®, οι «Βιόλα» βρίσκονται πρώτοι σε ασίστ και δεύτεροι σε δημιουργία προσπαθειών από τον άξονα στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής.

Για το χώρο της επίθεσης, ο Μοντέλα -σωστά- αποφάσισε να επενδύσει πάνω στον ηγετικό ρόλο του Γιόβετιτς. Έτσι θέλησε να αποκτήσει ποδοσφαιριστές που ναι μεν θα βοηθήσουν αλλά δε θα απειλήσουν τη δημοτικότητα του Μαυροβούνιου σταρ. Έτσι, πρόσθεσε στο ρόστερ τους Τόνι και Ελ Χαμνταουί. Κυρίως ο βετεράνος Ιταλός επιθετικός έχει συμβάλει εντυπωσιακά μέχρι στιγμής στην αναγέννηση της ομάδος πετυχαίνοντας 6 γκολ. Αξίζει να αναφέρω πως μέχρι στιγμής η Φιορεντίνα έχει σκοράρει σε 17 από τα 19 ματς, επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη του πρωταθλήματος. Το επιστέγασμα όμως τοποθετήθηκε πριν από 5 μέρες, όταν τα «κρίνα» ανακοίνωσαν τη μεταγραφή του Ρόσι από τη Βιγιαρεάλ. Ο Ιταλός επιθετικός αποτελούσε ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου παρόλο που έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Απρίλιο. Ο Μοντέλα ποντάρει στη μελλοντική συνεργασία του με το Γιόβετιτς ώστε να ανέβει ακόμη περισσότερο επίπεδο η ομάδα.

Πιστεύω, πως ο σχεδιασμός που ξεκίνησε το καλοκαίρι ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την επιτυχία της ομάδος μέχρι στιγμής. Σαφώς τα περιθώρια βελτίωσης είναι ακόμη τεράστια και ο σύλλογος δεν έχει βρει ακόμη το μέγιστο βαθμό χημείας στο εσωτερικό της. Παρόλα αυτά οι επιλογές διοίκησης-προπονητή έχουν καταφέρει μόλις σε 5 μήνες να χρίσουν τους «Βιόλα» ως τη δεύτερη πιο  ποιοτική ομάδα εντός των Ιταλικών συνόρων.
Καλή Χρονιά