Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Αναλύοντας το παζλ της νέας Εθνικής μπάσκετ

Παρ'ότι η σεζόν τώρα φτάνει στην κορύφωση της με 2 μήνες περίπου να απομένουν, κάποιοι άλλοι προετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς και για το καλοκαίρι. Ο λόγος φυσικά για τα άτομα που “τρέχουν” τα τεκταινόμενα πίσω από τις Εθνικές Ομάδες. Μία από αυτές και η δικιά μας. Σε μια χρονιά που υπάρχει και το Ευρωμπάσκετ , υπάρχουν πολλά θέματα που τρέχουν γύρω από την επίσημη αγαπημένη.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς



Η “καυτή πατάτα” αυτή την στιγμή ακούει στο όνομα ομοσπονδιακός τεχνικός. 3,5 περίπου μήνες πριν την έναρξη της προετοιμασίας, κανείς δεν γνωρίσει ποιος θα αναλάβει τις τύχες της Εθνικής Ομάδας. Μια θέση με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού οι 3 τελευταίοι κάτοχοι της (Ζούρος, Τρινκιέρι, Κατσικάρης) απέτυχαν να φέρουν κάποια επιτυχία. Διερευνητικές επαφές έχουν ήδη γίνει προς αρκετές κατευθύνσεις, με τον Δημήτρη Ιτούδη μάλιστα να αποτελούσε τον διακαή πόθο της ΕΟΚ πριν βάλει τέλος σε οποιαδήποτε σενάρια η ομάδα του η ΤΣΣΚΑ. Από εκεί και πέρα μερικές εκτιμήσεις είναι οι εξής :
  • Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με την Εθνική όσο κανένας άλλος, είτε σαν παίκτης είτε σαν προπονητής. Αυτή την στιγμή φαντάζει ως ο επικρατέστερος ίσως, χωρίς να υπάρχει βέβαια κάποια συμφωνία. Μπορεί να μεταδώσει το πνεύμα του νικητή στους παίκτες και ξέρει ήδη την θέση αυτή. Ωστόσο αποτελεί ένα αρνητικό ότι σε Ολυμπιακό, Λιμόζ και Εθνική Κίνας δεν κατάφερε να σημειώσει κάποια επιτυχία, έτσι είναι ένα ερωτηματικό που βρίσκεται.
  • Ξένος τεχνικός. Μια λύση με αρκετά υπέρ αλλά και κατά. Εμπεριέχει ρίσκο βέβαια, μιας και δεν μιλάμε για σύλλογο αλλά για μια ομάδα που πρέπει μέσα σε 2 μήνες να χτιστεί και να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Συνεπώς θα πρέπει να την αναλάβει κάποιος που να ξέρει καλά τόσο το ελληνικό μπάσκετ και να μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση. Μέχρι τώρα δεν έχει διαρρεύσει κάποιο όνομα, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί Ευρωπαίοι τεχνικοί που θα δελεάζονταν από μια τέτοια θέση.
  • Γιώργος Μπαρτζώκας. Ναι, καλά διαβάσατε. Μπορεί να μην έχει ακουστεί τίποτα μέχρι τώρα, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα όνομα που θα έπρεπε να εξετάσουν στην ΕΟΚ. Ναι μεν προέρχεται από μια πολύ κακή σεζόν με την Μπαρτσελόνα, με την παραμονή του μετά τον Ιούνιο να είναι στο 50-50, όμως σε όλες τις προηγούμενες ομάδες έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του. Μια λύση που θα παρουσίαζε ενδιαφέρον και με μικρότερο ίσως ρίσκο, αν αποφάσιζε ο Μπαρτζώκας να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.
  • Άλλος Έλληνας τεχνικός. Λίγες πιθανότητες, μιας και ο μόνος που έχει εργαστεί σε ομάδα με απαιτήσεις είναι ο Πεδουλάκης για τον οποίο δύσκολα θα ήταν “ζεστοί” στην ΕΟΚ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ονόματα όπως ο Πρίφτης ή ο Μαρκόπουλος, αλλά εκτιμώ ότι δύσκολα θα κινηθούν στην Ομοσπονδία για κάποιον που δεν θα έκανε τόσο “γκελ” στο κοινό. Το να μείνει ο Κατσικάρης θεωρείται σχεδόν απίθανο, αφού η παρουσία του κρίνεται αποτυχημένη σε γενικές γραμμές και έχει μικρή πλέον υποστήριξη από το φίλαθλο κοινό.

Όσον αφορά την στελέχωση του ρόστερ, περνάμε σε μια καινούρια εποχή και επίσημα με την αποχώρηση των περισσότερων “παλιών”. Ο μόνος που συνεχίζει είναι ο Γιάννης Μπουρούσης, που μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη (και πιθανόν και τον Στράτο Περπέρογλου), είναι εκείνοι που καλούνται να καθοδηγήσουν τους νεότερους, και γιατί όχι, να κερδίσουν και κάποιο μετάλλιο σε μια από τις τελευταίες τους συμμετοχές. Ωστόσο ο αστέρας της Εθνικής θα είναι δίχως αμφιβολία Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak διανύει μια εκπληκτική χρονιά στο ΝΒΑ και δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο όνομα του Ευρωμπάσκετ. Μένει λοιπόν να επιβεβαίωσει και στο παρκέ τον χαρακτηρισμό αυτό. Σίγουρα τα δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι διαφορετικά από το ΝΒΑ και ο Γιάννης δεν θα έχει την ίδια αντιμετώπιση από τις άμυνες ούτε την ελευθερία κινήσεων, όμως μας έχει δείξει ότι είναι παιδί δίχως ταβάνι .

Από εκεί και πέρα, τα κλειδιά στην περιφέρεια αναμένεται να έχουν ο Νικ Καλάθης με τον Κώστα Σλούκα, που βρίσκονται σε μια ώριμη φάση της καριέρας τους. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα έχει κι αυτός θέση στο ρόστερ, σαν παίκτης ειδικών αμυντικών αποστολών, ενώ λογικά τουλάχιστον ένας εκ των Νίκου Παππά, Θανάση Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσει θα είναι στην 12αδα. Ο τρίτος μάλιστα προέρχεται από μια πολύ καλή παρουσία στην τελική φάση του NCAA με το Oregon, και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να τον δούμε και στο ΝΒΑ του χρόνου.

Στην θέση 3 υπάρχει ο αναγεννημένος φέτος Κώστας Παπανικολάου, που μαζί με τον Αντετοκούνμπο θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα δίδυμο με απίστευτη ενέργεια. Το φαβορί για να συμπληρώσει την τετράδα των forwards φαντάζει να είναι ο Στράτος Περπέρογλου, με αουτσάιντερ τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Τέλος αν θεωρήσουμε ότι ο Κώστας Κουφός θα είναι ο 2ος center, ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιος θα είναι ο 3ος. Θα είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης που κάνει μεστές εμφανίσεις με τους Kings τον τελευταίο μήνα; Θα είναι ο Ζακ Όγκαστ που στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά έχει πολύ καλά νούμερα με την Ουσάκ Σπορτίφ; Ή θα δούμε κάποια πιο έμπειρη λύση όπως ο Γιώργος Μπόγρης;

Γενικά νομίζω προσωπικά ότι η παρακάτω δωδεκάδα είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούμε να κατεβάσουμε και ικανή να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Βέβαια και πέρσι με υψηλές προσδοκίες πήγαμε, αλλά απογοητεύσαμε. Όλα θα κριθούν δηλαδή στο παρκέ εκ του αποτελέσματος. Σε θεωρητικό επίπεδο όμως, είναι ένας κορμός που έχει παρόν αλλά και μέλλον, μαζί με την προσθήκη κι άλλων παικτών σε λίγα χρόνια.

1 - 2 : Καλάθης, Σλούκας, Μάντζαρης, Παππάς
3 : Παπανικολάου, Περπέρογλου
2 - 3 - 4 : Γ. Αντετοκούνμπο
4 : Πρίντεζης
5 : Μπουρούσης, Κουφός, Παπαγιάννης ή Όγκαστ

Με 12ο παίκτη Ντόρσει ή Θανάση Αντετοκούνμπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου