Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το Champions League έχει φαβορί!

Η ημιτελική σειρά είναι πλέον εδώ και οι τέσσερις μονομάχοι είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με φόντο τον τελικό. Η φετινή ιδιαιτερότητα του θεσμού είναι ότι οι ομάδες δεν παρουσιάζουν ομοιότητες στον τρόπο ποδοσφαίρου τους, συνθήκη που δυσκολεύει αρκετά την μεταξύ τους σύγκριση. Υπάρχει όμως κάποια ομάδα που κοιτά με περισσότερες πιθανότητες το φετινό τρόπαιο;

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης


Η Juventus είναι η πιο ολοκληρωμένη ομάδα της διοργάνωσης αφού είναι πλήρης σε όλες της τις γραμμές. Οι Bianconeri διαθέτουν την καλύτερη άμυνα σε κατοχή αντιπάλου, αφού δέχονται κάτω από μισό γκολ ανά αγώνα όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή της μπάλας. Επιπλέον, διαθέτουν καταπληκτική αλληλουχία γραμμών και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εύστοχων πασών μικρής απόστασης στη διοργάνωση. Στον τομέα της επίθεσης, από τους τέσσερις διεκδικητές, εκτελούν τα περισσότερα σουτ στο τέρμα ύστερα από στημένη φάση και κερδίζουν κατά μέσο όρο τα διπλάσια φάουλ κοντά στην περιοχή του αντιπάλου διαθέτοντας ταυτόχρονα τον καλύτερο εκτελεστή στον κόσμο (M. Pjanic). 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταφέρνουν να αλλάζουν με επιτυχία πολλά συστήματα ανά αγώνα. Για παράδειγμα στις δύο αναμετρήσεις με τη Barcelona η Juventus αγωνίστηκε με 5 διαφορετικά συστήματα, εκτελώντας 1,5 σουτ ανά δέκα λεπτά και δεχόμενοι μόλις 0,2! Το στατιστικό αυτό ουσιαστικά δείχνει το πόσο καλά δουλεμένη είναι η ομάδα σε πληθώρα διατάξεων και πόσο αυξημένη είναι η χημεία των παικτών, κάτι που δίνει πλεονέκτημα έναντι όποιου αντιπάλου. Κόντρα στη Μονακό δεν αναμένεται να παρουσιαστεί διαφορετική, δίνοντας τη μπάλα στους Μονεγάσκους και χτυπώντας στην αντεπίθεση.

Στην Atletico τα στατιστικά της φετινής σεζόν διαφέρουν πολύ εντός και εκτός έδρας. Όταν στην έδρα της η ομάδα έχει 17 στα 21 παιχνίδια χωρίς να δεχθεί γκολ, εκτός έδρας δέχεται κατά μέσο όρο 2 και βάζει 2,3! Οι Rojiblancos διαθέτουν ένα δεμένο σύνολο που έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συνέπεια από τους άλλους 3 διεκδικητές και υπηρετεί ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου που ενώ παραμένει το ίδιο, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπιστεί ακόμη από κανέναν αντίπαλο. 

Κόντρα στη Real M., η Atletico θα παραταχθεί με τον ίδιο τρόπο εντός και εκτός έδρας. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι η άμυνα και οι αντεπιθέσεις από τον άξονα. Είναι λογικό η ομάδα του Simeone να χτυπήσει από εκεί, αφού η Real M. θα ψάξει τη δημιουργία ανεβάζοντας πολλούς παίκτες και οι χώροι θα είναι αρκετοί σε ανοικτό γήπεδο. Κοντολογίς, σε δύο ματς, η Atletico έχει το πάνω χέρι αφού η άμυνά της μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση της Real M. και στο ανοικτό γήπεδο που θα βρει χώρους η άμυνα της αντιπάλου της είναι αδύναμη. 

Η Real Madrid είναι η κάτοχος του τροπαίου. Πρόκειται για ένα σύνολο που διαθέτει αξιοθαύμαστη για την εποχή φυσική κατάσταση και καταπληκτική δημιουργία από τα άκρα της άμυνας. Διαθέτει τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του θεσμού (Cr. Ronaldo) και τον πιο εύστοχο passer στη διοργάνωση (L. Modric). Επίσης, έχει πετύχει τα περισσότερα goal από στημένες φάσεις και καταφέρνει συνήθως να παίρνει αυτό που θέλει από εμπνεύσεις ποδοσφαιριστών που μέχρι εκείνη τη στιγμή να μην έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα. Αυτό την καθιστά την πιο απρόβλεπτη ομάδα των ημιτελικών. 

Οι Μαδριλένοι δεν είναι καλά δουλεμένη ομάδα, διαθέτουν κακή άμυνα και δέχονται φάσεις σωρηδόν. Κόντρα στην Ατλέτικο έχουν τύχη αν πετύχουν goal νωρίς, καταφέρουν και αγχώσουν την αντίπαλο βγάζοντάς την από το καβούκι της. Αν το καταφέρουν, θα αποκτήσουν εκείνοι το πλεονέκτημα. Αν όμως το παιχνίδι κυλήσει σε χαμηλό ή και καθόλου σκορ τότε είναι σε πολύ δύσκολη θέση μιας και αμυντικά δεν είναι εύκολο να μη δεχτούν καθαρές ευκαιρίες. Συνοπτικά, η Real Madrid μπαίνει στη σειρά ως παραδοσιακό φαβορί αλλά και ως ποδοσφαιρικό αουτσάιντερ μιας και το ζευγάρι που της έβγαλε η κλήρωση δεν τη βολεύει. 

Η Monaco είναι η ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο του Champions league αλλά του φετινού Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Διαθέτει ένα άκρως ταλαντούχο σύνολο (χαμηλότερος Μ.Ο. ηλικίας σε όλο το Champions League) με ποδοσφαιριστές διψασμένους και άκρως ενθουσιασμένους με την πρόκληση. Κατάφερε σε 4 ματς να πετύχει 12 goal και να δεχτεί 9, κάτι που επιβεβαιώνει πως όταν το σκορ πηγαίνει ψηλά η Monaco είναι πραγματικά αχτύπητη. 

Οι Μονεγάσκοι κατατάσσονται πρώτοι στις εύστοχες προσπάθειες σε ρυθμό παιχνιδιού και χρειάζονται το μικρότερο αριθμό πασών για να βγάλουν καθαρή ευκαιρία (μόλις 3,5 πάσες!). Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που τους δίνουν ελπίδες κόντρα στη Juventus που αναμένεται να της δώσει πολύ μικρό χώρο για ανάπτυξη. Η πρόκριση είναι πολύ δύσκολη και για λόγους κόπωσης αφού η ομάδα του L. Zardim κυνηγά όλους τους ανοικτούς στόχους που συμμετέχει και η ένταση είναι πολύ υψηλή. Αν υπήρχε χάλκινο μετάλλιο στο θεσμό οι Μονεγάσκοι θα ήταν το πρώτο φαβορί για να το κατακτήσουν. 

Το Champions League έχει φαβορί και αυτό είναι η Juventus. Η ομάδα του M. Alegri ανταπεξέρχεται με ευκολία σε κάθε αντίπαλο, μπορεί να αγωνίζεται με 3 σέντερ φορ ενώ παίζει αμυντικά, να παίρνει δημιουργία από όλες τις θέσεις και να δέχεται ελάχιστα goal. Καμία άλλη ομάδα από τις υπόλοιπες τρεις δε βγάζει τόσο ψηλά νούμερα σε όλες τις κατηγορίες. Ραντεβού λοιπόν για τους τέσσερις διεκδικητές εντός των γηπέδων για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί η πιο πάνω θέση.

*Τα στατιστικά στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα OPTA.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου