Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Λίντς, η ομάδα πείραμα των διοικήσεων

Από το πρωτάθλημα του 1992, τις Ευρωπαϊκες διακρύσεις στο ΟΥΕΦΑ και στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2000 και το 2001 αντίστοιχα, στον υποβιβασμό του 2004 και το ένα βήμα πριν την ολική διάλυση το 2006. Η Λιντς Γιουνάϊτεντ, μια απο τις πιο βαριές φανέλες στην Αγγλιά, αγωνίζεται εδώ και 10 χρόνια μακρυά απο την Πρέμιερ Λιγκ, προσπαθώντας να σηκώσει το κουφάρι της απο εκεί που το έριξαν οι μέτριες διοικητικές αποφάσεις.

Γράφει ο Χρήστος Ζήσης


Την δεκαετία του '90, η Λίντς με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1992, ήταν έτοιμη να ξαναζήσει τις παλίες δόξες της. Με μέτριες εμφανίσεις τις επόμενες περιόδους, αλλά με εξαιρετικούς νέους παίκτες, έβαζε τις βάσεις για να γίνει νέα κορυφαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Την σεζόν 1998-1999 καταφέρνει να τερματήσει στην 4η θέση, πέρνοντας το εισητήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την σεζόν 1999-2000, με τον Τζώρτζ Γκράχαμ προπονητή και τον Πιτερ Ριντσντέϊλ πρόεδρο, η Λίντς πραγμάτοποιει μια εξαιρετική πορεία, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τερματίζοντας στην τριτη θέση που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η δόξα της επόμενης χρονιάς και το κέρδος απο την είσοδο στους ομίλους ήταν, δυστυχώς, η καταδίκη της ομάδας του Γιορκσάϊρ.

Με οδηγό την τελευταία πετυχημένη χρονιά , ο Πιτερ Ριντσντέϊλ θέλησε να ανεβάσει την ομάδα ψηλότερα. Μετά τις αρκετές μεταγραφές της προηγούμενης σεζόν, ο ισχηρός άντρας της Λίντς αποφασίζει να ξαναεπενδύσει και φέρνει στην ομάδα τους Μαρκ Βιντούκα, Ντομενίκ Ματτέο, Ολιβιέ Ντακούρ και Ρίο Φέρντινάντ, με την μεταγραφή του τελευταίου να αγγίζει τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Η Λίντς φτάνει μέχρι τους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αποκλείστηκε απο την Βαλένθια, τα έσοδα ακόμα περισσότερα, αλλά ο Ριντσντέϊλ είχε ακόμα όρεξη. Με στόχο να πιάσει την κορυφή και να ξαναβγεί στους ομίλους, σηκώνει δάνειο ύψους 90 εκατομμυρίων. Απο αυτά, "πετάει" τα 35 εκατομμύρια για να φέρει τον Ρόμπι Κιν και τον Ρόμπι Φάουλερ, την ώρα που η ομάδα είχε εξαιρετικά φορμαρισμένη επιθετική γραμμή. Για κακή του τύχη, οι νέες επενδύσεις δεν έπιασαν τόπο, η Λίντς δεν κατάφερε να βγει στους ομίλους, και τα ζέστα χαρτιά των προηγούμενων ετών, μετατράπηκε σε χρέος ύψους 150 εκατομμυριων. Το χρέος χτύπουσε την Λίντς τα επόμενα χρόνια, ο Ριντσντέϊλ ήταν σε μια κατάσταση πανικού. Πούλησε όλα τα μεγάλα χαρτιά της Λίντς, μειώνοντας ελάχιστα το χρέος. Η Λίντς τελικά ενέδωσε, και υποβιβάστικε το 2004 ως τελευταία στην Τσάμπιονσιπ μετά απο 14 χρόνια.

Οι επόμενες χρονίες ήταν δύσκολες, με την Λίντς των μεγάλων χρεών να φτάνει μια ανάσα απο την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία, που της την στέρησε η Γουότφορντ στον τελικό των πλέει-οφ ανόδου. Το 2007 το βαρέλι δεν είχε πάτο και άδοξα τα "παγώνια" έπεσαν στην Λίγκ 1 όπου αγωνίστικαν για 3 χρόνια, μέχρι να επιστρέψουν στην Τσάμπιονσιπ, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Όλες αυτές τις χρονιές, προσπαθούσε να ξαναβρεί τα πατηματά της και να απαλαχθεί οριστικά απο το χρέος που της άφησε ο Ριντσντέϊλ. Το χρέος αυτό έχει σημαδέψει την ιστορική ομάδα και η τότε διοίκηση του Κεν Μπέιτς δεν κατάφερε και δεν προσπάθησε να το ελαττώσει.

Το 2012 η GFH Capital θα σηκώσει απο την καρέκλα της προεδρίας τον Κεν Μπέιτς μέτα από εφτά χρόνια απραξίας, καθώς οι επενδύσεις του ήταν σχεδόν μηδενικές. Το γαϊτανάκι των προέδρων θα έρθει να κλείσει το 2014 ο πρώην ιδιοκτήτης της Κάλιαρι, Μασίμο Σελίνο, αγοράζοντας το 75% των μετοχών της ομάδας. Απο τότε, έφερε αρκετούς νέους και ταλαντούχους παίχτες, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα με αποτέλεσμα η Λίντς να κινδυνεύει με μεταγραφικό εμπάργκο. Στις πωλήσεις, η μετακίνηση του Ρος ΜακΚορμακ στην Φούλαμ έναντι 13,5 εκατομμυρίων φέτος το καλοκαίρι αποτελεί σημείο αναφοράς.

Η αρχή της φετινής σεζόν είναι παρόμοια με τις προηγούμενες, παρόλα αυτά υπάρχει μια αισιοδοξία οτι η Λίντς θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο στις θέσεις που οδηγούν στην Πρέμιερ Λιγκ. Φέτος το εμπάργκο, οι πολλοί δανεικοί παίχτες, ο καινούριος προπονητής μπόρει να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια των "παγωνιών". Πρέπει, όμως, τα παθήματα του παρελθόντως να γίνουν μαθήματα, και με σωστή διαχείρηση του υπάρχοντως υλικού, την επόμενη χρονιά η Λίντς να είναι σε θέση να διεκδικήσει την άνοδο. Την άνοδο εκεί που πραγματικά ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου