Σε κάθε Μουντιάλ ένας από τους ομίλους που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι αυτός της Αργεντινής. Κάθε φορά όλοι οι φίλαθλοι ανυπομονούν να δουν αν θα υπάρξουν ομάδες που θα καταφέρουν να την αποκλείσουν. Αυτήν την φορά μαζί με την Αργεντινή είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Νιγηρία και το Ιράν. Φυσικά η Αργεντινή έχει το τίτλο του φαβορί εξαρχής. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες 3 λογίζονται ως αουτσάιντερ που θα παλέψουν για την 2η θέση. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά και στις 4.
Γράφει η Δώρα Βελέντζα
Αργεντινή
Τερματοφύλακες: Σέρχιο Ρομέρο (Μονακό), Mαριάνο Αντούχαρ (Κατάνια), Αγουστίν Οριόν (Μπόκα Τζούνιορς)
Αμυντικοί: Eσεκιέλ Γκαράι (Μπενφίκα), Φεδερίκο Φερνάντες (Νάπολι), Πάμπλο Σαμπαλέτα (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρκος Ρόχο (Σπόρτινγκ), Χοσέ Μαρία Μπασάντα (Μοντερέι), Ούγο Καμπανιάρο (Ίντερ), Νικολάς Οταμέντι (Ατλέτικο Μινέιρο), Mαρτίν Ντεμιτσέλις (Μάντσεστερ Σίτι)
Μέσοι: Φερνάντο Γκάγκο (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Μπίγλια (Λάτσιο), Χαβιέρ Μαστσεράνο (Μπαρσελόνα), Άνχελ ντι Μαρία (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάξι Ροντρίγκες (Νιούελς Ολντ Μπόις), Ρίκι Άλβαρες (Ίντερ), Αουγκούστο Φερνάντες (Θέλτα), Ένσο Πέρες (Μπενφίκα)
Επιθετικοί: Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Νάπολι), Εσεκιέλ Λαβέτσι (Παρί Σεν-Ζερμέν), Ροντρίγο Παλάσιο (Ίντερ)
Στο πρώτο Μουντιάλ του 1930 η Αργεντινή μας είχε συστηθεί ως φιναλίστ. Είχε φτάσει τελικό αλλά έχασε από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη. Από τότε μπήκε νερό στο αυλάκι και έχει 15 παρουσίες σε Μουντιάλ. 4 φόρες έλειψε από Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο η μια ήταν λόγω αποτυχίας πρόκρισης το 1970. Οι άλλες 3 είχαν να κάνουν με τις διαφωνίες που είχε με την διοργανώτρια αρχή (1938-1950-1954). Από τις 15 αυτές παρουσίες μόνο στις 2 κατάφερε να πάρει τίτλο, το 1978 και το 1986. Θα μπορούσε να είχε χαρεί και το 1990 αλλά έπεσε σε μια «χρυσή» γενιά των Γερμανών. Όλες οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται είτε από μετριότητα (μέχρι τους 8 έφταναν κυρίως) είτε από αποτυχία. Ευτυχώς για τους απανταχού φιλάθλους της Αργεντινής η τελευταία αποτυχία χρονολογείται στο μακρινό 2002.
Μετά την αποτυχημένη –σε σχέση με τα στάνταρ και την ιστορία της Αργεντινής –επιλογή του Ντιέγκο Μαραντόνα επιβαλλόταν μια σωστή επιλογή για τον πάγκο της. Ύστερα και από το «ευχάριστο διάλλειμα» του Σέρχιο Μπατίστα, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα εκ των έσω. Η επιλογή του Αλέχαντρο Σαμπέγια από την Εστουδιάντες μοιάζει να είναι πιο κατάλληλη. Ως σύστημα της ομάδας έχει επιλέξει εξαρχής το 4-3-3. Αυτό οφείλεται σε 2 λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ρόστερ τους αφού το συγκεκριμένο σύστημα βολεύει τους ποδοσφαιριστές περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Ο δεύτερος έχει ονοματεπώνυμο : Λιονέλ Μέσι. Μέχρι στιγμής αυτή η επιλογή αποδίδει.
Τα πρόσφατα φιλικά άλλα και οι επιθυμίες του προπονητή – με βάση τις κλήσεις που έκανε – μας δίνουν το ελεύθερο για μια πρόβλεψη ενδεκάδας. Φυσικά τερματοφύλακας – ελλείψει άλλων καλύτερων επιλογών – θα είναι ο Σέρχιο Ρόμερο. Στα δεξιά της άμυνας όπως πάντα ο Πάμπλο Σαμπαλέτα, ενώ αριστερό μπακ θα δούμε έναν «ρούκι», τον Μπασάντα. Βασικά σέντερ μπακ είναι οι Γκάραι και Καμπιανάρο, αλλά κρίνοντας από τα φιλικά υπάρχει μια πιθανότητα να παίξει και ο Φερνάντεζ της Ναπόλι. Μπροστά τους ως αμυντικός χαφ θα παίζει ο Γκάγκο, με αουτσάιντερ τον Μπίγλια της Λάτσιο. Οι άλλες 2 θέσεις έχουν από τώρα σίγουρο κάτοχο, αφού η μια ανήκει στον Ματσέρανο και η άλλη στον Ντι Μάρια. Εκεί που γίνεται το μεγαλύτερο πάρτι είναι η επίθεση. Συγκεκριμένα στις ετέρες 2 θέσεις μιας και τον Μέσι δεν τον κουνά κανείς από τα αριστερά. Εκεί λοιπόν υπάρχει η «μονομαχία» 4 παιχτών για την θέση του βασικού. Μια σπαζοκεφαλιά που θα ταλαιπωρεί τον Σαμπέγια μέχρι την αρχή του Μουντιάλ…
Βεβαίως δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απουσία του πρώτου σκόρερ στο Ιταλικό πρωτάθλημα Κάρλος Τέβεζ. Ο «Καρλίτος» δεν θα ταξιδεύσει στην Βραζιλίας λόγω κόντρας με τον προπονητή. Υπάρχουν και άλλες απουσίες απλά αυτή είναι η πιο ηχηρή. Όλοι ευελπιστούν πως το βάθος του ρόστερ θα «εξαφανίσει» αυτήν την απουσία, γιατί αν καταφέρει να την «εξαφανίσει» θα φτάσει πολύ κοντά στον στόχο της, δηλαδή την κατάκτηση του τροπαίου. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το που θα φτάσει. Η πορεία της ομάδας εξαρτάται από την κατάσταση του Μέσι. Αν ο Λιονέλ «πετάει» φωτιές τότε όλα είναι πιθανά…
Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Τερματοφύλακες: Άσμιρ Μπέγκοβιτς (Στόουκ), Άσμιρ Άβντουκιτς (Μπόρατς Μπάνια Λούκα), Γιάσμιν Φέζιτς (Άαλεν)
Αμυντικοί: Έμιρ Σπάχιτς (Λεβερκούζεν), Τόνι Σούνιτς (Ζόρια), Σέαντ Κολάσινατς (Σάλκε), Όγκνιεν Βράνιες (Ελάζιγκσπορ), Έρμιν Μπίτσακτσιτς (Μπράουνβαϊγκ), Μουχάμεντ Μπέσιτς (Φερεντσβάρος)
Μέσοι: Σέγιαντ Σαλίχοβιτς (Χόφενχαϊμ), Μίραλεμ Πιάνιτς (Ρόμα), Ίζετ Χαΐροβιτς (Γαλατάσαράι), Μενσούρ Μούιτζα (Φράιμπουργκ), Χάρις Μεντούνιανιν (Γκαζιάντεπσπορ), Σέναντ Λούλιτς (Λάτσιο), Σένιγιαντ Ίμπριτσιτς (Ερτσίγεσπορ), Άνελ Χάτζιτς (Στουρμ Γκρατς), Τίνο Σούσιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Άβντιγια Βρσάγεβιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς (Γκουινζού)
Επιθετικοί: Βένταντ Ιμπίσεβιτς (Στουτγκάρδη), Έντιν Τζέκο (Μάντσεστερ Σίτι), Έντιν Βίστσα (Ιστανμπούλ)
Εδώ μιλάμε για την «Σταχτοπούτα» του θεσμού. Σε λίγες μέρες η Βοσνία θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση σε επίπεδο Μουντιάλ. 1 φόρα είχε φτάσει στην πηγή (πρόκριση στο Μουντιάλ) αλλά δεν μπόρεσε να πει νερό, αφού η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρόναλντο, της στέρησε αυτήν την χαρά της πρόκρισης. Στα προκριματικά για το επερχόμενο Μουντιάλ έβαλε τα δυνατά της και τα κατάφερε. Στο νήμα «έκλεψε» την πρωτιά από την εθνική Ελλάδας και έκανε πραγματικότητα το όνειρο της. Να συμμετάσχει, ως ανεξάρτητο κράτος πλέον, σε τελική φάση Μουντιάλ. Για να το καταφέρει αυτό έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Σάφετ Σούσιτς. Ο Βόσνιος έχει μια καινούργια πρόκληση μπροστά του, την πρόκριση στους 16….
Σε αυτήν την καινούργια πρόκληση ο Σούσιτς μας δείχνει – μέσω των φιλικών πάντα –ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τα πιστεύω του. Το 4-4-1-1 θα είναι το βασικό σύστημα της Βοσνίας ότι και να γίνει. Βασικός τερματοφύλακας θα είναι ο Ασμιρ Μπέγκοβιτς της Στόουκ. Αριστερά θα είναι ο Κολάσινατς και δεξιά ο –κατ’ ανάγκην δεξί μπακ - Όγκνιεν Βράνιες. Στο κέντρο της άμυνας παρέα στον Εμίρ Σπάχιτς θα κάνει ο Τόνι Σούνιτς. Μπροστά τους ως αμυντικό χαφ θα παίξει ο Μοχάμεντ Μπέσιτς – σημειωτέον και αυτός παίζει σε διαφορετική θέση από την φυσική του που είναι σέντερ μπακ. Δίπλα του ο πιο πολυσυζητημένος μέσος της σεζόν ο Μιράλεμ Πιάνιτς της Ρόμα, ενώ στις πτέρυγες θα παίξουν οι Εντιν Βίτσα και Ίζετ Χαΐροβιτς. Φυσικά το δίδυμο μπροστά δεν αλλάζει και θα δούμε τον Μισιμόβιτς να παίζει πίσω από τον Τζέκο. Το θέμα πλέον είναι πόσα γκολ θα βάλει ο Τζέκο…
Κρίνοντας από τα προκριματικά πιστεύω πως είναι εφικτός ο στόχος της πρόκρισης στους 16. Μπορεί στο σύνολο η Βοσνία να μην είναι κάτι το αξιόλογο αλλά οι μονάδες της κάνουν την διαφορά. Ίσως για αυτό κανείς δεν τολμά να προβλέψει ενδεχομένη πρωτιά της Βοσνίας. Δεν το θεωρώ τόσο πιθανό όσο την σίγουρη κατάληψη της 2ης θέσης. Υπάρχει όμως και αυτή η πιθανότητα, ειδικά εάν η Αργεντινή δείξει το κακό της πρόσωπο.
Νιγηρία
Τερματοφύλακες: Βίνσεντ Ενιεάμα (Λιλ), Όστιν Εγίντε (Χαποέλ Μπε'ερ Σίβα), Ντάνιελ Ακπέγι (Χάρτλαντ), Τσιγκόζι Αγκμπίμ (Γκόμπε Γιουνάιτεντ)
Αμυντικοί: Έλντερσον Ετσιετζίλε (Μονακό), Έφε ΆμπροουΖ (Σέλτικ), Γκόντφρι Ομποαμπόνα (Ρίζεσπορ), Αζουμπούλκε Εκουεκουέ (Γουάρι Γουλβς), Κένεθ Ομερούο (Μίντλεσμπρο), Τζουβόν Οσανίβα (Ασντόντ), Τζόζεφ Γιόμπο (Νόριτς), Κούνλε Οντουνλάμι (Σανσάι Σταρς)
Μέσοι: Τζον Όμπι Μίκελ (Τσέλσι), Ραμόν Αζίζ (Αλμερία), Ογκενίι Ονάζι (Λάτσιο), Τζόελ Όμπι (Πάρμα), Νάμντι Οντουαμάντι (Βαρέζε), Εζίκε Ουζοενίι (Ενούγκου Ρέιντζερς), Νόσα Ιγκιεμπόρ (Μπέτις), Σάντεϊ Μπα (Μπαστιά), Ρέουμπεν Γκάμπριελ (Μπέβερεν), Μίκαελ Μπαμπατούντε (Βόλιν Λουτσκ)
Επιθετικοί: Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Σόλα Αμεόμπι (Νιουκάστλ), Εμάνουελ Εμενίκε (Φενέρμπαχτσε), Ομπίνα Ενσοφόρ (Κιέβο Βερόνα), Πίτερ Οντεμβίγκι (Στόουκ), Μάικλ Ουτσέμπο (Σερκλ Μπριζ), Βίκτορ Μόουζες (Λίβερπουλ), Ούτσε Νουαφόρ (Χέρενφέν)
Εν αντιθέσει με την Βοσνία η Νιγηρία δεν είναι πρωτάρα σε Μουντιάλ. Από το 1994 που εμφανίστηκε με μοναδική εξαίρεση το Μουντιάλ του 2006 συμμετέχει ανελλιπώς. Στις 4 αυτές συμμέτοχες της δεν έχουμε δει κάτι το συνταρακτικό. Μέτριες εμφανίσεις είχε σε όλα, ενώ δεν έχει καταφέρει να προκριθεί πέρα από τους 16 του θεσμού πότε. Βέβαια όποιον και να ρωτήσεις στην Νιγηρία θα θεωρήσει αποτυχία την μη πρόκριση στους 16. Την θεωρούν αυτοσκοπό ειδικά από την στιγμή που έχουν προμηθεύσει την Ευρώπη με πολύ καλούς παίκτες. Μόνο που οι εμφανίσεις της εθνικής στα Μουντιάλ δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις απαιτήσεις του κόσμου.
Την τελευταία δεκαετία όταν ακούγαμε συμμετοχή της Νιγηρίας στο Μουντιάλ πάντα την συνδέαμε με το όνομα του Ομπεφάμι Μάρτινς. Ήθελε δεν ήθελε ο συγκεκριμένος είχε γίνει συνώνυμο της εθνικής Νιγηρίας. Η ταχύτητα και τα σημαντικά γκολ του σε έκαναν να μην μπορείς να τον μισήσεις. Αυτόν που σίγουρα μπορείς να μισήσεις είναι ο Στέφεν Κέσι, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Νιγηρίας που ευθύνεται για τον αποκλεισμό του Μάρτινς. Θεώρησε πως ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση που θα μπορούσε να βοηθήσει την εθνική. Το εάν είχε δίκιο ή άδικο θα κριθεί από τα αποτελέσματα…
Στο φετινό Μουντιάλ ο Κέσι συγκαταλέγεται και εκείνος στην λίστα των προπονητών που χρησιμοποιούν το σύστημα των αδύνατων. Ξέροντας την δύναμη της ομάδας του θεωρεί σκόπιμο να χρησιμοποιήσει το αμυντικογενές 4-4-1-1. Τερματοφύλακας θα είναι σίγουρα ο Βίνσεντ Ενιέαμα. Αμυντικό δίδυμο θα είναι ο Γιόμπο με έναν εκ των Εκουέκουε/Αμπροούζ. Δεξιά ο Κούκλε και αριστερά ο «Γάλλος» Ελντέρσον. Στο κέντρο οι μόνες σίγουρες θέσεις είναι των Τζόελ Όμπι και Τζον Όμπι Μικέλ. Από κει και πέρα στις πτέρυγες και στην επίθεση υπάρχει ένα μεγάλο αίνιγμα. Ο Κέσι θα πρέπει να αποφασίσει πως θα μοιράσει αυτές τις θέσεις. Υποψήφιοι πολλοί. Πίτερ Οντεμβιγκί, Βίκτορ Μοούζες , Εμάνουελ Εμενίκε και Σόλα Αμπέομπι είναι οι πιο σίγουρες επιλογές. Μην αποκλείσετε όμως και τις «εκπλήξεις» Αχμέντ Μούσα – Ούτσε Νουάφορ – Ομπίνα Ενσοφόρ. Πρόβλεψη : Αν καταβάλουν το 101% των δυνατοτήτων τους μπορεί και να περάσουν…
Ιράν
Τερματοφύλακες: Ραχμάνε Αχμαντί (Σεπαχάν), Αλιρεζά Χαγιγί (Σπόρτινγκ Κοβίλια), Ντανιέλ Νταβαρί (Μπράουνσβαϊγκ)
Αμυντικοί: Τζαλάλ Χοσεϊνί (Περσέπολις), Χοσέιν Μαχινί (Περσέπολις), Μεχτάαντε Πουλαντί (Περσέπολις), Εχσάνε Χαζσαφί (Σεπαχάν), Χοσρό Χεϊνταρί, Χασέμ Μπεϊκζαντέ (Εστεγκχλάν), Αμιρχοσέιν Σαντεγί (Εστεγκχλάν), Πεϊζμάνε Μονταζερί (Ουμ Σαλάλ), Αχμάντε Αλεμενέ (Ναφτ Τεχράν), Στέβεν Μπεϊτασούρ (Βανκούπερ Γουάιτκαπς)
Μέσοι: Τζαβάντε Νεκουνάμ (Αλ-Κουβέιτ), Αντρανίκ Τεϊμουριάν (Εστεγκχλάν), Μασούντε Σοτζαί (Λας Πάλμας), Γοασέμε Χαταντιφάρ (Ζομπ Αχάν), Ασκάν Ντεζαγιέ (Φούλαμ), Ρεζά Χαγιγί (Περσέπολις), Αλιρεζά Τζαχανμπάχς (Νάιμεχεν), Μπαχτιάρ Ραχμανί (Φουλάντ)
Επιθετικοί: Καρίμε Ανσαριφάρντ (Τρακτόρ Σαζί), Ρεζά Κουτσανεζάντ (Τσάρλτον)
Στο φετινό Μουντιάλ το Ιράν απαριθμεί την τέταρτη συμμέτοχη του. Η πρώτη χρονολογείται στο μακρινό 1978. Οι άλλες 2 ήταν στα Μουντιάλ Γαλλίας και Γερμανίας. Καμία από τις 3 δεν ήταν επιτυχημένη, αφού ο αποκλεισμός από τους ομίλους ήταν το αποτέλεσμα και στις 3. Ένα άλλο σημαντικό στατιστικό είναι πως η πρώτη της νίκη έγινε το 1998. Σίγουρα στην φετινή διοργάνωση θα θελήσει να διπλασιάσει τις νίκες και ξέρει εξαρχής ότι θα έχει δύσκολο έργο. Για αυτό άλλωστε προχώρησε στην πρόσληψη του Κάρλος Κεϊρόζ. Οι ιθύνοντες του Ιράν σκέφτηκαν πως η εμπειρία του Κεϊρόζ θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Φυσικά ο Κεϊρόζ εφαρμόζει στο Ιράν αυτό που έχει μάθει καλύτερα, δηλαδή να «κλέβεις» το ματς με την λογική των αντεπιθέσεων.
Τα μέχρι στιγμής φιλικά παιχνίδια μας δείχνουν μια πολύ καλή αντίληψη της κατάστασης από τον Πορτογάλο. Ξέροντας την ελάχιστη δυναμική του Ιράν χρησιμοποίει το πιο κατάλληλο σύστημα : 5-3-2 . Ένα σύστημα που επίκειται πλήρως στην λογική που εφαρμόζει ο Κεϊροζ στο Ιράν. Στο τέρμα έχει σίγουρη την θέση του ένας «Γερμανός» ο Ντανιέλ Νταβαρί. Οι Χοσέιν Μαχίνι και Εχσάνε Χαζσαφί θα οργώνουν το γήπεδο ως μπακ –χαφ. Στο κέντρο της άμυνας θα δεσπόζουν ένα καθαρόαιμο σέντερ μπακ ο Μοαμάντ Ρεζά Χανζαντέ και 2 κατ’ ανάγκην σέντερ μπακ Στέβεν Μπεϊτασούρ - Αχμάντε Αλεμενέ . Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η καθαρή θέση των 2 τελευταίων είναι δεξί μπακ. Στο κέντρο ο Πορτογάλος ποντάρει στην εμπειρία. Αυτή θα προέλθει από τους Ασκάν Ντεζάγιε και Τζαβάντε Νέκουναμ. Η ετέρη θέση πιθανότατα θα καταληφθεί από τον Γοασέμε Χαταντιφάρ. Στην επίθεση οι θέσεις θα καταληφθούν από τον Ρεζά και τον Κάριμ Ανσαριφάρντ. Λογικά η εμπειρία των Νεκούναμ – Ντεζάγιε μπορεί να οδηγήσει σε αξιοπρεπή παρουσία στους ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου