Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Group E: Η Ονδούρα σε ρόλο ρυθμιστή!

Ο πέμπτος όμιλος έχει ένα ξεκάθαρο αουτσάιντερ, που είναι η Ονδούρα. Η Γαλλία έχει τα μεγάλα ονόματα που δεσπόζουν στο υψηλότερο επίπεδο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ενώ η Ελβετία και το Εκουαδόρ θα στηριχθούν στην ικανότητα του συνόλου, με τους Ευρωπαίους να έχουν το πρώτο λόγο για πρόκριση. Όποια κάνει το λάθος να μπλέξει στο ματς με την υποδεέστερη, θα είναι η πρώτη υποψήφια να αποχωρήσει από τη Βραζιλία μαζί της.



Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής




ΕΛΒΕΤΙΑ
Τερματοφύλακες: Ντιέγκο Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ), Ρόμαν Μπιρκι (Γκράσχοπερ), Γιαν Ζόμερ (Βασιλεία)
Αμυντικοί: Γιοάν Τζουρού (Αμβούργο), Μίχαελ Λανγκ (Γκρασχόπερ), Στέφαν Λίχτσταϊνερ (Γιουβέντους), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Βόλφσμπουργκ), Φαμπιάν Σαρ (Βασιλεία), Φίλιπ Σεντέρος (Βαλένθια), Στιβ βον Μπέργκεν (Γιουνγκ Μπόις), Ρέτο Τσίγκλερ (Σασουόλο)
Μέσοι: Τρανκουίλο Μπαρνέτα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Βάλον Μπεχράμι (Νάπολι), Μπλερίμ Τζεμαϊλί (Νάπολι), Ζέλσον Φερνάντες (Φράιμπουργκ), Γκιοκχάν Ινλέρ (Νάπολι), Τζέρνταν Σατσίρι (Μπάγερν), Βάλεντιν Στόκερ (Βασιλεία), Γκρανίτ Τζάκα (Γκλάντμπαχ)
Επιθετικοί: Γιόσιπ Ντρμιτς (Νυρεμβέργη), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ζυρίχη), Αντμίρ Μεχμέντι (Φράιμπουργκ), Χάρις Σεφέροβιτς (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Η Ελβετία κατάφερε να κλείσει το εισιτήριο για Βραζιλία μέσω των ομίλων, τερματίζοντας στη πρώτη θέση πάνω από την Ισλανδία. Από την 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, θα πάρει μέρος για 11η φορά σε τελική φάση Μουντιάλ. Μάλιστα είναι η 3η συνεχόμενη, γεγονός που προβάλει τη πρόοδο και το πλάνο που υπάρχει στο ελβετικό ποδόσφαιρο. Αυτή η μεθόδευση έχει μετουσιωθεί και σε πληθώρα ταλέντων που θα τα συναντήσουμε στη Βραζιλία.

Ο τεχνικός Ότμαρ Χίτζφελντ θεωρείται ήδη πετυχημένος και πλέον θέλει να καταγράψει μία ξεχωριστή επιτυχία. Στη προσπάθεια αυτή θα έχει αρωγούς τους παίχτες του, που διψούν για διάκριση σε ένα όμιλο που μπορούν να διεκδικήσουν τη πρόκριση στους 16. Για τη θέση του τερματοφύλακα υπάρχει ο Μπενάλιο που είναι βασικός εδώ και χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται ο Ζόμερ να κάνει την έκπληξη αφού έχει κάνει καλή χρονιά με τη Βασιλεία. Ο Λιχτστάινερ με τον Ροντρίγκες θα αναλάβουν σημαντικό μερίδιο στις επιθέσεις, πέρα από την αμυντική τους αποστολή στα άκρα της άμυνας. Οι Μπέργκεν και Σαρ μοιάζουν πιο πιθανοί για το κέντρο της άμυνας ενώ στο αναμενόμενο 4-2-3-1, οι δύο του κέντρου θα είναι οι Ινλέρ και Μπεχράμι, που συνεργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στη Νάπολι. Οι τρεις πίσω από το προωθημένο Σεφέροβιτς θα είναι ο Σακίρι, ο Τζάκα και ο Στόκερ από δεξιά προς τα αριστερά. Το γεγονός ότι παίχτες σαν τον Σεντέρος και Τζεμαϊλί μπορεί να είναι αναπληρωματικοί δείχνει το βάθος που έχει φέτος η ομάδα της Ελβετίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Τερματοφύλακες: Ουγκό Λορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ), Μικαέλ Λαντρό (Μπαστιά)
Αμυντικοί: Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ), Μαμαντού Σακό (Λίβερπουλ), Ματιέ Ντεμπουσί (Νιούκαστλ), Λοράν Κοσιελνί και Μπακαρί Σανιά (Άρσεναλ), Λουκάς Ντιν (Παρί Σεν-Ζερμέν), Ελιακίμ Μανγκαλά (Πόρτο), Πατρίς Εβρά (ManUtd)
Μέσοι: Γιοάν Καμπάγ και Μπλεζ Ματουιντί (Παρί Σεν-Ζερμέν), Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους), Μουσά Σισοκό (Νιούκαστλ), Κλεμέν Γκρενιέ (Λιόν), Ριό Μαβουμπά (Λιλ), Ματιέ Βαλμπουενά (Μαρσέιγ), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν), Αντουάν Γκριεζμάν (Σοθιεδάδ)
Επιθετικοί: Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ), Ολιβιέ Ζιρού (Αρσενάλ), Λοΐκ Ρεμί (Νιούκαστλ)

Οι «πετεινοί» έχουν λάβει μέρος σε 13 Μουντιάλ, από τα 19 που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα και έχουν να περηφανεύονται για τον αλησμόνητο τελικό που κατάφεραν να κερδίσουν μέσα στο σπίτι τους με αντίπαλο τη Βραζιλία το 1998. Πέρα από τη μία κατάκτηση έχουν στο ενεργητικό τους και δύο 3ες θέσεις (1958,1986) και μία 2η το 2006 όταν ο Ζιντάν έριξε κουτουλιά στο Ματεράτσι και στα πέναλτι οι Ιταλοί βγήκαν νικητές. Σε αυτή τη διοργάνωση άπαντες έχουν χαμηλά το κεφάλι αλλά τα ονόματα που περιβάλουν την ομάδα τους χαρακτηρίζουν αυτόματα ως ένα από τα φαβορί.
Για να φτάσουν, όμως, στα γήπεδα της Βραζιλίας χρειάστηκε να περάσουν από αγώνες μπαράζ με την Ουκρανία, καθώς ο όμιλος τούς έφερε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Ισπανία. Παρά την ήττα με 2-0 στην Ουκρανία κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα και με επιβλητική εμφάνιση νίκησαν 3-0. Πλέον η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει ευκαιρία να πάει μακριά σε αυτό το Μουντιάλ (ίσως και τετράδα) καθώς οι αντίπαλες ομάδες είναι του χεριού της.

Το ρόστερ των Τρικολόρ αποτελείται από παίκτες με παραστάσεις από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε μία άγραφη παράδοση η εθνική ομάδα ακολουθεί το σύστημα της πρωταθλήτριας ομάδας της χώρας, δηλαδή 4-3-3, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν. Στο τέρμα προβάδισμα έχει ο Λορίς που πήρε φέτος τα πάνω του στη Τότεναμ. Ο Βαράν μετά και τη συμμετοχή του σε τελικό μπορεί να αισθάνεται ότι έχει κερδίσει τη θέση του στην βασική 11άδα με το Σακό να στέκεται δίπλα του. Μεγάλη δύναμη έχει η ομάδα στα ακραία μπακ αφού δεσπόζει η παρουσία του αρχηγού Εβρά στα αριστερά, του Ντεμπισί στα δεξιά, ενώ ο Σανιά θα διεκδικήσει όποιες πιθανότητες να βρεθεί στο αρχικό σχήμα. Στο κέντρο θα μπορούσε να είναι η μελλοντική τριάδα της Παρί, καθώς Καμπάγ και Ματουιντί αγωνίζονται ήδη εκεί και περιμένουν τις εξελίξεις για τη φημολογούμενη μετακίνηση του Πογκμπά στην ομάδα. Τα επιθετικά άκρα είναι φωτιά καθώς Βαλμπουενά από δεξιά και Ριμπερί από αριστερά είναι κύριοι εκφραστές των τελικών ενεργειών της ομάδας, από τη στιγμή που απουσιάζει ο Νασρί. Στην κορυφή ο Ζιρού είναι σε θέση να κλέψει τη τελευταία στιγμή τη θέση του Μπενζεμά αφού είχε μία γεμάτη και ποιοτική σεζόν στην Άρσεναλ.


ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Τερματοφύλακες: Μάξιμο Μπανγκέρα (Μπαρσελόνα), Αντριάν Μπόνε (Ελ Νασιονάλ), Αλεσάντερ Ντομίνγκες (Λίγκα ντε Κίτο)
Αμυντικοί: Γκαμπριέλ Ατσιλιέρ, Όσκαρ Μπαγκί και Χόρχε Γουάγουα (Εμελέκ), Βάλτερ Αγιοβί (Πατσούκα), Φρίκσον Εράσο (Φλαμένγκο), Χουάν Κάρλος Παρέδες(Μπαρσελόνα), Κριστιάν Ραμίρες (Φορτούνα Ντίζελντορφ)
Μέσοι: Σεγούντο Καστίγιο (Αλ Χιλάλ), Κάρλος Γρουέσο (Στουτγκάρδη), Ρενάτο Ιμπάρα (Φιτέσε), Φιντέλ Μαρτίνες(Τιχουάνα), Κάρλος Νομπόα (Ντινάμο Μόσχας), Πέδρο Κινιόνες (Εμελέκ), Λουίς Σαριτάμα (Μπαρσελόνα), Αντόνιο Βαλένσια (ManUtd), Χοάο Ρόχας (Κρους Ασούλ), Χέφερσον Μοντέρο (Μορέλια)
Επιθετικοί: Χάιμε Αγιοβί (Τιχουάνα), Φελίπε Καισέδο (Αλ Τζαζίρα), Ενέρ Βαλένσια (Πατσούκα), Αρμάντο Ουίλα (Ουνιβερδιδάδ Κατόλικα)

Η εθνική Ισημερινού ή αλλιώς Εκουαδόρ θα βρεθεί για 3η μόλις φορά σε τελικούς Παγκοσμίου κυπέλλου. Στα προκριματικά η ομάδα του Ρεϊνάλντο Ρουέδα είχαν το υψόμετρο και τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες που έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα που αφορούσε την έδρα. Μακριά από αυτή αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, αλλά κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο.

Πρέπει, λοιπόν, οι «Τρικολόρ» του Ισημερινού να ξεπεράσουν την ιδιαιτερότητα που εντοπίζεται μόνο στο Κίτο που είναι η έδρα τους. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι παίχτες της ομάδας που ανυπομονούν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2006, όταν πέρασαν στην επόμενη φάση. Με το κλασσικό 4-4-2 βασικός τερματοφύλακας είναι ο Ντομίνγκεζ και βασικό αμυντικό δίδυμο οι Εράσο και Γουάγουα. Στα άκρα της άμυνας, αριστερά θα βρίσκετε ο Αγιοβί ενώ δεξιά ο Παρέδες. Στους τέσσερις του κέντρου από αριστερά προς τα δεξιά, θα πάρουν θέση ο Μοντέρο, ο Νομπόα , ο Καστίγιο και το μεγάλο αστέρι της ομάδας ο Βαλένσια. Ο παίχτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει αναλάβει το ρόλο του ηγέτη και θα πρέπει να φανεί στην ανάπτυξη της ομάδας από τη δεξιά πλευρά. Οι δύο που θα αναλάβουν τους ρόλους των επιθετικών, λογικά θα είναι οι Αγιοβί και Καϊσέδο.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Τερματοφύλακες: Νοέλ Βαγιαδάρες (Ολίμπια), Ντόνιος Εσκομπέρ (Ολίμπια), Λουίς Λόπες (Ρεάλ Εσπάνια)
Αμυντικοί: Μπράιαν Μπεκέλες (Ολίμπια), Εμίλιο Ισαγκίρε (Σέλτικ), Χουάν Κάρλος Γκαρσία (Γουίγκαν), Μέινορ Φιγκερόα (Χαλ), Βίκτορ Βίκτορ Μπερνάρντες (San Jose Earthquakes), Όσμαν Τσάβες (Κινγκντάο Γιανούν), Χουάν Πάμπλο Μόντες (Μοτάγκουα)
Μέσοι: Άρνολντ Περάλτα (Ρέιντζερς), Λουίς Γκαρίδο (Ολίμπια), Ρόχερ Εσπινόσα (Γουίγκαν), Χόρχε Κλάρος (Μοτάγκουα), Γουίλσον Παλάσιος (Στόουκ), Όσκαρ Γκαρσία (Houston Dynamo), Άντι Ναχάρ (Άντερλεχτ), Μάριο Μαρτίνες (Ρεάλ Εσπάνια), Μάρβιν Τσάβες (Colorado Rapids)
Επιθετικοί: Τζέρι Μπένγκτσον (New England Revolution), Τζέρι Παλάσιος (Αλαχουελένσε), Κάρλο Κόστλι (Ρεάλ Εσπάνια), Ρόνι Μαρτίνες (Σοθιεδάδ)

Ίσως η πιο ανίσχυρη ομάδα της διοργάνωσης και σίγουρα η πιο άγνωστη. Η Ονδούρα, όπως και το Εκουαδόρ, για 3η φορά θα πάρει μέλος σε τελική φάση Μουντιάλ, αλλά οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ξεπερνούν τις αξιοπρεπείς εμφανίσεις και τη συγκομιδή βαθμού/ών. Στα προκριματικά εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και με ένα μεγάλο διπλό στο Μεξικό έκλεισε θέση για Βραζιλία, πιο εύκολα από ότι θα περίμεναν μερικοί.

Ο προπονητής Λουίς Φερνάντο Σουάρεζ είναι κύριος υπεύθυνος για το καλό ποδόσφαιρο που παίζουν, οι άσημοι παίχτες της ομάδας και έχει δώσει βάση στο μικρό μέσο όρο ηλικίας. Συνήθως επιλέγει το 4-2-3-1 με βασικό πορτιέρο τον Βαγιαδάρες και κεντρικό αμυντικό δίδυμο το Φιγκερόα και τον Μπερνάρντες. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Ισαγκίρε, ενώ τη δεξιά πλευρά θα αναλάβει ο Μπεκέλες. Το ζευγάρι του κέντρου θα είναι ο Γκαρίδο με τον «καλό» Παλάσιος της Στόουκ να τον πλαισιώνει. Στους τρεις, αριστερά θα ξεκινάει ο Εσπινόσα και δεξιά ο Γκαρσία, ενώ πίσω από τον επιθετικό θα αγωνίζεται ο, γνωστός στο ελληνικό φίλαθλο κοινό από τη θητεία του στη Βέροια, Κόστλι. Στη κορυφή θα βρίσκετε μόνος του ο Μπένγκτσον που θα προσπαθήσει να μετουσιώσει σε γκολ τις λίγες ευκαιρίες που θα έχει. Ελπίδες για κάτι καλό δίνει στην Ονδούρα, το γεγονός ότι έχει ποδοσφαιριστές που μετέχουν σε πρωταθλήματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά τροχοπέδη αποτελεί ότι κανείς τους δεν είναι πρώτο βιολί στην ομάδα του.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου