Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Άξιοι πρωταθλητές και άξιοι της μοίρας τους!

Η κορυφή του ελληνικού μπάσκετ παρέμεινε ΄΄πράσινη΄΄. Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει από χθες το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και 15ο τα τελευταία 17 χρόνια. Το ΄΄τριφύλλι΄΄ νίκησε κατά κράτος τον Ολυμπιακό που φαινόταν χαμένος σε ένα γήπεδο όπου πριν 7 βράδια έκανε ένα πειστικό break. 


Γράφει ο Κωστής Γκόρος









Από την αρχή του αγώνα, είδαμε έναν Παναθηναϊκό τελείως διαφορετικό από ότι μας έχει δείξει το τελευταίο διάστημα και ειδικά στους τελικούς. Έβγαλε στο παρκέ ενέργεια και τρεξίματα που του έδωσαν εύκολα σκορ. Με ανεβασμένη τη ψυχολογία από το ΄΄διπλό΄΄ στο ΣΕΦ, οι παίκτες του Αλβέρτη ήταν πολύ εύστοχοι και χωρίς να στηριχτούν στο κλασικό παιχνίδι με τα τρίποντα. Μεγάλο κλειδί η άνοδος του Ούκιτς με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος. Ο Κροάτης όχι μόνο βοήθησε στην οργάνωση, αλλά πρόσφερε και σκορ στην ομάδα του.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε χωρίς πάθος και προφανώς επηρεασμένος από την ήττα της Κυριακής και των όσων ακολούθησαν. Οι ΄΄ερυθρόλευκοι΄΄ έπαιζαν υπέρ του δέοντος με τρίποντα και τα έχαναν. Μόνο οι Λοτζέσκι και Πρίντεζης έδειξαν να έχουν καθαρό μυαλό και να τελειώνουν τις φάσεις στο ζωγραφιστό.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ημίχρονο με 53 πόντους και τη διαφορά στο +21. Γεγονός πρωτόγνωρο σε σχέση με τα όσα έχουμε δει φέτος από την ομάδα. Αναμφίβολα, η φάση που ξεχώρισε στο πρώτο ημίχρονο είναι στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Σερμαντίνι είχε μία εύκολη φάση να κάνει το -15, αλλά δέχθηκε τάπα από τον Ράιτ(!). Στην επόμενη επίθεση, ο Παναθηναϊκός πέτυχε γκολ-φάουλ και παράλληλα ο Σερμαντίνι δέχθηκε τεχνική ποινή. Δύο φάσεις που αύξησαν τη διαφορά και παράλληλα την ανέβασαν την ψυχολογία των γηπεδούχων και όσων βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ.

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε την αρχική στατικότητα του και εκμεταλλεύτηκε τα miss-match που του παρουσιάζονταν. Ο Σπανούλης συνέχισε να κυμαίνεται σε άσχημη απόδοση, επιβεβαιώνοντας το ντεφορμάρισμα του. Παράλληλα, οι ΄΄ερυθρόλευκοι΄΄ βρήκαν σκορ από τον Κόλινς που πήρε πολλές προσπάθειες σε σχέση με όσες έπαιρνε παλιά. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο συγκρατημένος για να κρατήσει τη διαφορά. Από τη στιγμή που είχε τον έλεγχο του σκορ σταθερά στο +15, δεν χρειαζόταν να κυνηγήσει παραπάνω. Από τη στιγμή κιόλας που ο Διαμαντίδης χρεώθηκε το τρίτο φάουλ και έκατσε στον πάγκο, κατέβασε ταχύτητα.

Στην τελευταία περίοδο οι ομάδες άρχισαν να συμβιβάζονται με την ιδέα του αποτελέσματος. Οι μεν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, οι δε με την καταδικαστική ήττα. Αυτό τους έκανε πιο χαλαρούς και πιο νευρικούς, γεγονός που οδήγησε σε άστοχα σουτ. Ενδεικτικό ότι στα πρώτα τέσσερα λεπτά, το επιμέρους σκορ ήταν 4-2. Ο Ολυμπιακός έκανε τις τελευταίες προσπάθειες να επιστρέψει, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στον Ντάνστον. Ο Αμερικανός πέτυχε 7 σερί πόντους και μείωσε στους 11 πόντους τη διαφορά. Το ματς πήγε να γίνει ντέρμπι όταν οι ΄΄ερυθρόλευκοι΄΄ έφτασαν μέχρι το -6. Εκεί όμως, ο Παναθηναϊκός ΄΄ξύπνησε΄΄ και με κρίσιμα καλάθια ανέβασε τη διαφορά.

Η φάση που έκρινε τον αγώνα ήταν στα 50’’ με τη διαφορά στους 8 πόντους, όταν ο Σπανούλης βιάστηκε στον αιφνιδιασμό και έκανε λάθος πάσα. Οι τελευταίες στιγμές ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τη νίκη και κατ’επέκταση το πρωτάθλημα.

Ο αγώνας δεν παρουσίασε ιδιαίτερο θέαμα, αλλά στην τελική οι δύο ομάδες έπαιξαν πιο φυσιολογικό μπάσκετ. Ο μεν Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, παίρνοντας ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ο δε Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του, αφού βρέθηκε πολύ κοντά στην επιστροφή του στην κορυφή της Ελλάδας.

Το μέλλον και για τους δύο ΄΄αιωνίους΄΄ προβλέπεται ενδιαφέρον. Οι αλλαγές στα ρόστερ είναι βέβαιες και πολύ πιθανόν και στους πάγκους. Στον Παναθηναϊκό είναι άλλωστε δεδομένο το ενδιαφέρον για νέο προπονητή. Στον Ολυμπιακό, ο τρόπος που χάθηκε αυτό το πρωτάθλημα καθιστά επισφαλή τη θέση του Μπαρτζώκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου