Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η πρωτάρα της έβαλε δύσκολα.


Το είχαμε επισημάνει πολύ καιρό πριν. Μάλιστα κάποιοι μας κατηγόρησαν για υπερβολή. Αλλά είναι αλήθεια ότι η Αργεντινή χρησιμοποιεί νοοτροπία Μπαρτσελόνα ώστε να έχει χαρούμενο τον Μέσι. Τα προηγούμενα χρόνια αρκούσε μόνο η τακτική αντιμετώπιση του αγώνα για να μας επιβεβαιώσει. Πλέον αυτή η επιβεβαίωση είναι πλήρης. Διότι η νοοτροπία εξαπλώθηκε παντού…


Γράφει η Δώρα Βελέντζα


Δεν μιλώ για τακτικές και συστήματα. Σε αυτή την κατηγορία επιτέλους επήλθε φώς. Βρέθηκε ένας προπονητής που δεν λειτούργει αλλά Μπαρτσέλονα. Δεν προσπαθεί να εντρυφήσει το τίκι τίκι μπολ στην Αργεντινή. Όταν προσπαθείς να προσαρμόσεις μια μορφή παιχνιδιού σε μια ομάδα που δεν την δέχεται είναι σαν ήττα εκ των προτέρων. Για αυτό άλλωστε βλέπαμε την Αργεντινή μέχρι τους 8 με το ζόρι και με μέτριες εμφανίσεις. Γιατί όλοι οι προκάτοχοι του Σαμπέγια έκαναν το ίδιο λάθος. Προσπαθώντας να «καλυτερέψουν» τον Μέση την ίδια στιγμή κατάστρεφαν την ομάδα τους. Εντάξει πες ότι για την περίοδο Μαραντόνα ήταν απολύτως λογικό – μιας και υπήρξε μέλος των Καταλάνων. Όμως για τους υπολοίπους ήταν τελείως άστοχο μιας και δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Έπειτα ήρθε ο Σαμπέγια….

Ο Σαμπέγια με το που ανέλαβε έκανε αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Δοκίμαζε συνέχεια συστήματα χωρίς να επιμένει στο ένα συγκεκριμένο και χιλιοειπωμένο. Επίσης βοήθησε αρκετά την Εθνική και ειδικά τους Λεγεωνάριους η παράτολμη κίνηση που έκανε. Ενώ οι άλλοι έχουν κουρασμένους παίκτες αυτός τους έχει πιο ξεκούραστους. Διότι πολύ απλά τόλμησε. Εάν σου έλεγε ένας προπονητής πως στα προκριματικά δεν παίξει η πλειοψηφία των Λεγεωνάριων θα τον πέρναγες γενεές δεκατέσσερις. Άλλωστε είναι κάτι που δεν το προτιμούν οι περισσότερες εθνικές. Ο Σαμπέγια όμως το προτίμησε και δικαιώθηκε. Δεν είναι λίγο οι βασικοί σταρ να είναι πιο ξεκούραστοι αφού δεν έκαναν τα ταξίδια προς την Εθνική. Σε μια επιβαρυμένη σεζόν το να μην συμμετέχεις σε ένα εμβόλιμο φιλικό είναι δώρο θεού. Μόνο που από ότι φαίνεται ήταν δώρο άδωρο…

Οι παίκτες ήταν μια χαρά φρέσκοι με την Βοσνία. Είδαμε μαζεμένες τόσες ευκαιρίες όσες δεν είχαμε δει στα 2 προηγούμενα Μουντιάλ μαζί. Εύκολα θα παρατηρήσει κάποιος πως αν ισχύει αυτό τότε το σκορ έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο. Σωστή η παρατήρηση. Απλά κανείς δεν προσμετρά κάποιες παραμέτρους που επηρέασαν το αποτέλεσμα. Πρώτη και κύρια είναι το σύστημα. Κάλος χρυσός άγιος ο Σαμπέγια αλλά τα έκανε μαντάρα. Σε μια επιθετική από την φύση της ομάδα δεν ξεκινάς επίσημο ματς με το αμυντικόγενες 5-3-2. Με την επιλογή αυτή «εξαφάνισε» - ελληνιστί άφησε στο πάγκο – την δύναμη της. Από την ντουζίνα επιλογών μεσοεπιθετικά εκείνος προτίμησε μόνο 4. Αν αυτοί οι θέσεις αυτών των 4 είχαν επιλέγει σωστά τότε το σύστημα θα ευδοκιμούσε. Μάξι Ροντριγκέζ – Ανχέλ Ντι Μαρία –Λιονέλ Μέσι –Σέρχιο Αγκούερο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Μασέρανο που συμπληρωνόταν από τους 2 πρώτους. Το λάθος εδώ είναι η επιλογή ρόλων για τους 3 του «5-3-2». Τόσο ο Μάξι όσο και ο Ανχέλ είναι καθαρά επιθετικοί μέσοι. Ποιος από τους 2 θα μαρκάρε;

Σιγά τα ώα θα πει κάποιος. Δεν είναι έτσι ειδικά από την στιγμή που ο ρόλος του Μασέρανο δεν ήταν αμυντικός. Ο Σαμπέγια αποφάσισε να δώσει στον Μασέρανο τον ρόλο του deep lying playmaker –όπερ σημαίνει αμυντικός μέσος μεν αλλά με πρώτη δουλειά την δημιουργία δε. Όταν έχεις στο κέντρο σου 3 δημιουργικούς παίχτες είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια σύγχυση στην δημιουργία των φάσεων. Η επομένη παράμετρος έχει να κάνει με τους 2 της επίθεσης. Στο συγκεκριμένο σύστημα οι 2 επιθετικοί πρέπει να είναι του τύπου « ο ψήλος και ο κοντός». Όπερ σημαίνει πως αν θες να βάλεις τον Μέσι ως 2ο επιθετικό πρέπει να διαλέξεις κάποιον πιο ψήλο για κύριο επιθετικό - το 9 που λέμε. Βάζοντας τον Αγκούερο ως εννιάρι ναι μεν κερδίζεις στην ταχύτητα αλλά χάνεις σε δημιουργία καλών φάσεων. Άλλωστε η ύπαρξη περισσοτέρων φάσεων μετά την είσοδο του Ιγκουα’ι’ν έδειξε πόσο απαραίτητος ήταν…….

Είναι αλήθεια πως στο 1ο ματς της Αργεντινής για το Μουντιάλ περιμέναμε όλοι περισσότερα. Από την στιγμή που ο αντίπαλος ήταν λίγο πιο δύσκολος ίσως θα ήταν κάλο να χαμηλώναμε τον πήχη σε σχέση με το θέαμα. Η ουσία είναι ότι ξεκίνησε καλά αλλά για τον βασικό της στόχο (το τρόπαιο) πρέπει από δω και μπρος να τα πάει ακόμα καλύτερα… Άλλωστε δεν είναι καιρός για πειράματα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου