Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο Τελικός στα..."χαρτιά"


Λίγες ώρες πριν μάθουμε ποιος θα κατακτήσει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, πολλοί είναι αυτοί που αναλώνονται σε εκτιμήσεις. Κυρίως για τον νικητή και λιγότερο για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το παιχνίδι οι δύο ομάδες. Φρόνιμο, όμως, για να μπούμε από νωρίς στο κλίμα του μεγάλου τελικού, είναι να εξετάσουμε τα γεγονότα που επηρεάζουν το παιχνίδι, αλλά και πώς αυτό θα προσεγγιστεί από τους προπονητές.

Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής


Ξεκινώντας από τα δεδομένα που έχουμε στη κατοχή μας, οι απουσίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ο Τσάμπι Αλόνσο έκανε ένα λάθος που δεν συνάδει με την εμπειρία του και δέχθηκε τη κίτρινη κάρτα που του στερεί τη παρουσία του στο τελικό, ενώ από την αντίπαλο, το αστέρι Ντιέγκο Κόστα υποφέρει από τραυματισμό. Αν καταφέρει να μπει στην 11άδα, τότε η ιατρική επιστήμη θα υποστεί ήττα (ξένα χωράφια). Από εκεί και πέρα ο Μπενζεμά έχει ελπίδες να προλάβει, σε αντίθεση με τον Πέπε.

Επίσης, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ατλέτικο είναι πρωταθλήτρια Ισπανίας και έχει πετύχει το πρωταρχικό στόχο της, για αυτή τη σεζόν. Άρα σε περίπτωση ήττας δεν θεωρείται αποτυχημένη χρονιά, σε αντίθεση με τη Ρεάλ που έδωσε εξ ολοκλήρου το βάρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Αυτό φάνηκε στα αλλεπάλληλα αρνητικά αποτελέσματα που της στέρησαν το πρωτάθλημα. Άρα το κίνητρο, παρά το ότι είναι τελικός Τσάμπιονς Λιγκ, το έχει με 51% η Ρεάλ.

Συνδέοντας το βραχύ προβάδισμα κινήτρου της Ρεάλ με το αγωνιστικό, αναμένεται η ομάδα του Αντσελότι να ξεκινήσει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και πίεση. Όπως ανέφερε και ο Σιμεόνε το πρώτο ημίωρο θα είναι πολύ σημαντικό. Η κατοχή κατά αυτό τον τρόπο πάει στη «βασίλισσα», κάτι που θα μπορούσε να είναι το ερώτημα του τελικού, καθώς είναι οι δύο κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη στις αντεπιθέσεις.

Το παιχνίδι δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τελικό κυπέλλου Ισπανίας, που θα σήμαινε θέαμα, πολλά γκολ και σωρηδόν επιθέσεις, αλλά ευρωπαϊκό τελικό που φυλάνε τα νώτα τους. Η κοινή προέλευση μπορεί να σημαίνει ίδια φιλοσοφία στο DNA τους, αλλά εδώ ίσως παίξει ρόλο το ιταλικό αίμα του Αντσελότι.

Όσο αναφορά τους παίχτες που θα είναι οι πρωταγωνιστές, σίγουρα οι τερματοφύλακες θα μας απασχολήσουν. Με σύστημα 4-3-3 που θα μεταμορφώνεται σε ιδιόμορφο 4-2-4 στην επίθεση με επιπλέον τον Ντι Μαρία, η Ρεάλ δίνει στον Ιγιαραμέντι την ευκαιρία να παίξει σε μία νευραλγική θέση, αντικαθιστώντας τον Αλόνσο. Επίσης ο Βαράν μετά την περσινή πρώτη εμφάνιση σε αυτό το επίπεδο θα κληθεί να παίξει στο τελικό στη θέση του Πέπε. Η Ρεάλ και συνολικά το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από τη κατάσταση που θα βρεθεί κυρίως ο Ρονάλντο και ύστερα ο Μπέιλ. Αν δε παίξει ο Μπενζεμά θα έχει πρόβλημα αντικατάστασης ο Αντσελότι και ίσως δούμε την Ρεάλ να μεταμορφώνεται σε Μπαρτσελόνα παίζοντας χωρίς καθαρό φορ.

Η Ατλέτικο έχει το γνωστό θέμα των τελευταίων βδομάδων με την θέση του Κόστα στην εντεκάδα. Γκαρσία ή Αντριάν είναι το ερώτημα με τα πρόσφατα παιχνίδια να δείχνουν τον δεύτερο. Ο Σιμεόνε γνωρίζει ότι η κατοχή θα περάσει στην ομάδα του, λογικά, στο δεύτερο ημίχρονο και ίσως περιμένει να κάνει τότε τις κινήσεις που θα κάνουν πιο απειλητική την ομάδα του. Με 4-4-2 που μπορεί να μετατραπεί σε 4-5-1 για να θωρακίσει το κέντρο έχει βλέψεις να εκμεταλλευτεί το Βίγια, που περιμένει να πάρει πίσω λίγη από τη χαμένη του δόξα.

Υ.Γ.: Ο Σιμεόνε μπορεί να είναι ο προπονητής της χρονιάς αλλά ο Αντσελότι έχει την εμπειρία τέτοιων παιχνιδιών. Για αυτό το λόγο και για λόγους κούρασης -ψυχολογικής και σωματικής- δίνω ελαφρύ προβάδισμα στη Ρεάλ. 



1 σχόλιο: