Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τα Ελληνικά "θέλω" στην κλήρωση του Mudial!

Αυτό ήταν. Με κάθε επισημότητα η εθνική μας πετάει το καλοκαίρι για Βραζιλία και έτσι ολοκληρώνει την πρώτη υπέρβαση. Στη συνέχεια, μπροστά της απλώνεται η δεύτερη. Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα στο Μουντιάλ; Κι αν η τελική φάση είναι ακόμη μακρινή κι έτσι οι συζητήσεις ανούσιες, ας μιλήσουμε για την κλήρωση που γίνεται σε 10 μέρες.

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης

Μπορεί η Ελληνική ομάδα να σταθεί τυχερή όπως μας έχει συνηθίσει τελευταία; Κι αν ναι, ποιες  ομάδες μπορούν να χαρακτηριστούν 7 μήνες πριν τη διοργάνωση ως βατές; Ερωτήματα με πολύ ρίσκο που απασχολούν αρκετούς φιλάθλους τις τελευταίες ώρες. Ρίσκο, διότι οι περισσότερες εθνικές ομάδες δεν έχουν σταθερό ρόστερ τελευταία και σίγουρα τα πρόσωπα που κλήθηκαν τώρα ίσως δε δώσουν το παρόν στη Βραζιλία λόγω διάφορων συνθηκών. Εντούτοις, σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου γύρω από τις ομάδες που μπορούν να κληρωθούν με την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι στο 4ο γκρουπ μαζί με τις Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Βοσνία, Αγγλία, Πορτογαλία, και Κροατία.  Επίσης, παραδοσιακά καμία ομάδα δε μπορεί να κληρωθεί με άλλη του ίδιου γκρουπ. Πάμε τώρα στους πιθανούς αντιπάλους.

Το 1ο γκρουπ αποτελείται από τις Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία, Αργεντινή, Κολομβία, Βέλγιο, Ουρουγουάη και Ελβετία.  Η παράδοση μας θέλει και το 2004 και το 2012 να παίζουμε με τους οικοδεσπότες, ωστόσο αν τελικά καταφέρουμε και ξεφύγουμε απ’ το παιχνίδι της μοίρας οι «επιλογές» μας είναι μετρημένες. Κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος ώστε η ομάδα μας να κυνηγήσει την 1η θέση είναι να κληρωθεί με μία εκ των Ελβετία και Ουρουγουάη.  

Οι μεν Ελβετοί, αν και διαθέτουν πολύ συμπαγές ρόστερ, υστερούν δημιουργικά και στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου στις εμπνεύσεις του Σακίρι. Συνεπώς, ταιριάζουν εξαιρετικά στην ομάδα μας που με πρέσινγκ στο μισό γήπεδο θα καταφέρει να τους κλειδώσει για τα καλά. Οι δε Ουρουγουανοί, μπορεί να έχουν εξαιρετικά επιθετικά όπλα, όμως υστερούν πολύ στη δημιουργία με κάτω τη μπάλα. Τα χρόνια του Πέρεζ και του Γκαργκάνο έχουν αρχίσει να βαραίνουν τα πόδια τους κι αυτό φάνηκε έντονα στους προκριματικούς αγώνες. Η Ελληνική ομάδα μπορεί με τα ψηλά και δυνατά κορμιά που διαθέτει αμυντικά να εξουδετερώσει εντελώς τις μακρινές πάσες και ταυτόχρονα να απομονώσει το τρίδυμο φωτιά των Ουρουγουανών στην επίθεση.

Όσο αναφορά το 2ο γκρουπ εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι ομάδες που το συμπληρώνουν είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Ιράν, η Ν. Κορέα, η Κόστα Ρίκα, οι ΗΠΑ, η Ονδούρα και το Μεξικό. Η εθνική μας μπορεί κάλλιστα να κοιτάξει όλες τις παραπάνω ομάδες στα μάτια, αλλά αν η κληρωτίδα θελήσει να κάνει πιο δύσκολο το έργο της τότε θα μας αντιστοιχίσει είτε με το Μεξικό είτε με τις ΗΠΑ.

Οι μεν Μεξικανοί παρουσιάζουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μοτίβο ανάπτυξης στηριζόμενο στις συνεχείς κινήσεις της επιθετικής τους τριπλέτας γύρω από την περιοχή. Αυτό το στιλ δεν ευνοεί καθόλου την Ελληνική ομάδα καθώς δε διαθέτει γρήγορα αμυντικά χαφ που να καλύπτουν. Επιπλέον, καλό θα είναι να αποφευχθεί η εθνική ομάδα των ΗΠΑ, ειδικά αν στο 1ο γκρουπ τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα θέλουμε. Κι αυτό διότι σε κάθε διοργάνωση όσο κακοί κι είναι οι ποδοσφαιριστές των ΗΠΑ, βρίσκουν σχεδόν πάντα το δρόμο προς την πρόκριση.

Κλείνοντας, το γκρουπ που πιστεύω ότι είναι άκρως σημαντικό για την εξέλιξη της πορείας του θεσμού είναι το 3ο. Εκεί θα αναμετρηθούμε με μία εκ των Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν, Γκάνα, Αλγερία, Χιλή, Εκουαδόρ και Γαλλία. Είναι ηλίου φαεινότερον κάθε αντίπαλος πέραν των Γάλλων και των Ιβοριανών θα είναι καλοδεχούμενος για την εθνική μας. Οι μεν Γάλλοι, που χθες όπως και το 2010 σπρώχτηκαν μέχρι την τελική φάση, θα πάνε στη διοργάνωση με υψηλές βλέψεις και ανεβασμένη ψυχολογία. Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος πως ο Ντεσάμπ θα αλλάξει την τακτική του και θα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στην εντεκάδα. Τέλος, η ομάδα της δυτικής Αφρικής με την ποιότητα του ρόστερ και την ποσότητα προσωπικοτήτων μόνο εύκολο εμπόδιο δε μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα· ως εκ τούτου καλό θα είναι να αποφευχθεί.


2 σχόλια:

  1. Δεν ηταν υπερβαση να παρουμε την προκριση στο μουντιαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σακελλάρης Δημήτριος21 Νοεμβρίου 2013 στις 4:30 μ.μ.

    Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να περάσουμε σε δύο συνεόμενα Μουντιάλ, δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα γίναμε παγκόσμια ποδοσφαιρική δύναμη, άρα η πρόκριση πρέπει να αναχθεί σε χρέος.
    Το ότι μια χώρα με βαρετό πρωτάθλημα, κακούς αγωνιστικούς χώρους, άσχημες συνθήκες ακαδημιών, με απλήρωτους παίκτες σε συλλογικό επίπεδο, προκρίθηκε στην τελική φάση αυτόματα σημαίνει υπέρβαση στα πλαίσια του ποδοσφαίρου.
    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή