Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ντέρμπι ήταν μόνο στα χαρτιά

Σε παράσταση για έναν ρόλο μετέτρεψε το χτεσινό ντέρμπι “αιωνίων”, το πρώτο για την νέα αγωνιστική σεζόν, ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την τραγική εμφάνιση των Πρασίνων και με μια αρκετά πειστική εμφάνιση πήραν το ροζ φύλλο αγώνα, με το τελικό 88 – 63 να αντικατοπτρίζει την διαφορά των δύο ομάδων στο παρκέ χτες.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς


Συνήθως σε ντέρμπι σε αυτό το σημείο της χρονιάς, οι ομάδες ακόμα “ψάχνονται”. Κάτι το οποίο ισχύει και για τους δύο, κυρίως όμως για τον Παναθηναϊκό ο οποίος το καλοκαίρι προέβη σε αρκετές αλλαγές. Άλλωστε αποτελούσε το πρώτο ντέρμπι μετά το μακρινό 2004 χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να προερχόταν από μια ηχηρή ήττα στην Μαδρίτη την περασμένη Τετάρτη, όμως σίγουρα έμπαινε με τον αέρα του φαβορί τόσο λόγω καλύτερης ομοιογένειας όσο της (πολύ) πρόσφατης ιστορίας στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Τι είδαμε λοιπόν; Ένα παιχνίδι που ήταν ανταγωνιστικό περίπου μέχρι τα μέσα της 1ης περιόδου και το 11 – 10. Στην συνέχεια οι Ερυθρόλευκοι πάτησαν το γκάζι και άφησαν πίσω τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όχι μόνο δεν έδειχνε ότι μπορούσε να αντιδράσει αλλά όσο πέρναγαν τα λεπτά τόσο πιο κάκιστος γινόταν μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες το Γιάννη Σφαιρόπουλου αναδείχθηκαν νικητές σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες χτες, με τον αριθμό που προκαλεί εντύπωση να είναι τα 19 επιθετικά ριμπάουντ, σχεδόν όσα τα 20 αμυντικά του ΠΑΟ!

Τρεις ήταν οι παράγοντες που έκριναν ουσιαστικά το παιχνίδι :

  • Η συνεχής χρησιμοποίηση του Γκιστ πάνω στον Σπανούλη, καθώς και η εντολή ( ; ) του Αργύρη Πεδουλάκη στους υπόλοιπους ψηλούς να μην αμύνονται τόσο κοντά στο καλάθι. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είδε ότι δεν χρειάζεται να εκβιάζει προσπάθειες και έτσι γυρνούσε με υπομονή την μπάλα δίνοντας έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του. 88 πόντους σημείωσε ο ΟΣΦΠ, με τον Kill-Bill να έχει μόλις 2. Εξάλλου με την ρακέτα να είναι άδεια, οι Πειραιώτες έκαναν πάρτυ στα επιθετικά ριμπάουντ πετυχώντας πάνω από 20 πόντους δεύτερης ευκαιρίας.
  • Η καλή μέρα στην οποία βρέθηκαν όλοι οι Ερυθρόλευκοι. Κι αν παίκτες όπως ο Πρίντεζης και ο Λοτζέσκι μας έχουν συνηθίσει, χτες είχαμε και άλλα μέλη στο καστ των πρωταγωνιστών. Ο Έρικ Γκριν έδειξε γιατί ήρθε στην Ελλάδα : για να απελευθερώσει στο σκοράρισμα τον Σπανούλη και να προσφέρει πόντους με ατομικές ενέργειες και ενέργεια ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Κεμ Μπιρτς μέρα με την μέρα συνεχίζει να ανεβαίνει, ενώ ακόμα και οι Παπαπέτρου, Μιλουτίνοφ που αγωνίστηκαν 13 λεπτά, έκαναν αρκετά πράγματα μέσα στο παρκέ.
  • Οι κακές επιλογές του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκίνησε ζεστός όταν μπήκε στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου, και στην συνέχεια σχεδόν ξεχάστηκε από τον Άρτζι. Το σχήμα με Σίνγκλετον – Φώτση – Γκιστ πιο πολύ αποσυντόνισε τον ΠΑΟ, ειδικά στην επίθεση, παρά βοήθησε. Η έμπνευση με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο μαρκάρισμα του Πρίντεζη εξέθεσε τον μικρό και την ομάδα, αφού ο 19χρονος forward δεν έχει ούτε την σωματοδομή ούτε την εμπειρία για να μαρκάρει το καλύτερο ίσως επιθετικό τεσσάρι της Ευρώπης. Και κυρίως ο Παναθηναϊκός φαινόταν σε πολλά σημεία να παίζει δίχως πλάνο και οι παίκτες του να έχουν έναν άχαρο ρόλο.


Ακόμα είναι νωρίς βέβαια να προϊδεάσουμε το πως θα παρουσιαστούν και οι δύο ομάδες σε 6-7 μήνες. Για τον Ολυμπιακό η χτεσινή εμφάνιση μπορεί να λέει πολλά μπορεί και τίποτα. Ναι μεν έκαναν μια πολύ καλή εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα και η αντίστοιχη κακή του ΠΑΟ ίσως δεν ενδείκνυται για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μόλις 5 μέρες πριν το ματς του ΣΕΦ, οι Ερυθρόλευκοι έχασαν με κάτω τα χέρια και έδιναν την εντύπωση ότι περίμεναν απλά να τελειώσει το παιχνίδι. Αυτό που χρειάζεται είναι η διάρκεια, αρχής γενομένης από την αναμέτρηση με την Εφές. Ατομικά; Το στοίχημα λέγεται Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος χτες έπαιξε μόλις 4 λεπτά αλλά ήταν θετικός. Στόχος του προπονητικού τιμ νομίζω ότι πρέπει να είναι ο Αμερικανός να είναι σε θέση να βοηθήσει σε 1-1,5 μήνα και να πάρει το κάτι παραπάνω και από Παπανικολάου, Μάντζαρη.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, απέχει αρκετά ακόμα από τον επιθυμητό βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας. Και μπορεί η απουσία του Μάικ Τζέιμς να άλλαξε ελαφρώς τα πλάνα του Αργύρη Πεδουλάκη, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Ούτε η επιστροφή του θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο ΠΑΟ χρειάζεται έναν δημιουργό στο ρόστερ. Και μάλιστα έναν δημιουργό που θα μπορεί να δημιουργεί και φάσεις για τον εαυτό του όταν χρειαστεί. Ο Καλάθης ούτε ήταν ποτέ ούτε πρόκειται να γίνει σκόρερ. Και για αυτό όταν αναγκάζεται να παίρνει προσπάθειες, ειδικά μακρινά σουτ, συνήθως εκτίθεται. Σίγουρα η ομάδα δεν είναι κακή, όμως κακά τα ψέματα δεν υπάρχουν οι μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος στους ξένους. Ήταν ίσως κιόλας το πρώτο ντέρμπι στο οποίο έβλεπες ότι με εξαίρεση 2-3 παίκτες, οι υπόλοιποι αλλού πατούσαν κι αλλού βρίσκονταν. Με άλλα λόγια, εκεί που χρειάζεται περισσότερη δουλειά είναι στην νοοτροπία και την διαχείριση του ρόστερ, παρά στο ίδιο το ρόστερ. Δεδομένου μάλιστα ότι ακολουθούν δύο απανωτά εκτός έδρας ματς στην Euroleague με ΤΣΣΚΑ και Μπάμπεργκ, μην αποκλείσετε να έχουμε δραστικές αλλαγές σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων που θα συνοδευτούν και με κακές εμφανίσεις.

Πηγή φωτογραφίας : thessi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου