Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Premier League: Μην ξεγράφετε τους Αγίους!

Φέτος ζούμε ίσως το πιο ανταγωνιστικό και θεαματικό πρωτάθλημα στην πρόσφατη ιστορία της Premier League. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 5 (προς το παρόν) ομάδες μονομαχούν με διαφορετικές πιθανότητες η κάθε μία για το στέμμα της πρώτης στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Σ’ αυτόν λοιπόν το χορό, χώρο διεκδικεί και η Southampton. 

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης



Η πρόσφατη ιστορία της Southampton μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία είναι γνωστή. Πρόκειται ίσως για την πιο σταθερή ομάδα μαζί με τις Arsenal και Stoke. Η διαφορά όμως με εκείνες τις δύο είναι ότι οι «Άγιοι» κινούνται συνεχώς ανοδικά ενώ εκείνες απλά μένουν βαθμολογικά στάσιμες. Μία ακόμη μεγάλη διαφορά -αυτή τη φορά με όλους τους συλλόγους της PL- είναι ότι η Southampton μπορεί και μένει σταθερή παρά τη φήμη της selling Ομάδας, δηλαδή του συλλόγου που στηρίζεται στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και όχι στις αγορές. Σ’ αυτά τα 5 χρόνια στην PL οι «Άγιοι» έχουν αποταμιεύσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια πουλώντας ποδοσφαιριστές, ποσό που είναι μακράν πρώτο σε όλη την Ευρώπη. Και όμως συνεχώς ανεβαίνουν, παρά τις συνεχείς αλλαγές. 

Φέτος λοιπόν φαίνεται να είναι η χρονιά τους. Στη «νέα» Southampton ο Piel, όχι μόνο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο σε χρόνο dt, κατάφερε μάλιστα να βγάλει πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά στους παίκτες του το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια ομάδα που μπορεί να τα καταφέρει κόντρα σε όλους τους αντιπάλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του Tadic που λίγο-πολύ ένιωσε αδικημένος για το 1-1 εκτός έδρας κόντρα στο πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα στο Νησί, την ομάδα της Manchester City. 

Πέραν των του εγωισμού όμως και της θέλησης των παικτών, ο Piel έχει φτιάξει και κάτι εντυπωσιακό εντός του γηπέδου. Έχει δημιουργήσει μια ομάδα που βασίζεται παραδοσιακά στην έδρα της να παρατάσσει ίσως την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία στο πρωτάθλημα όταν αγωνίζεται εκτός αυτής. Έχοντας πάρει τους κατάλληλους παίκτες γι’ αυτή τη δουλειά εναλλάσσει τις εντεκάδες στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια χωρίς να πειράζεται η συνολική εικόνα. Με λίγα λόγια δουλεύει και πλέον παράγει αποτέλεσμα σε δύο συστήματα: το ανοικτό 4-3-3 στα εντός και το σφικτό 4-3-1-2 στα εκτός και την Europa League.  Βασικό χαρακτηριστικό του πρώτου είναι το άνοιγμα της αντίπαλης άμυνας και του δεύτερου το ασφυκτικό pressing των δύο φορ πάνω στα στόπερ και το 6άρι που πρέπει είναι αρμόδια για την πρώτη φάση ανάπτυξης της ομάδας. Και για τα δύο αυτά συστήματα οι παίκτες είναι ακριβώς αυτοί που πρέπει.

Το κλειδί για την επιτυχία της Southampton των Pocchetino, Koeman και Piel ήταν ανέκαθεν η χημεία ώστε να βγουν τα αποτελέσματα άμεσα και να μη χαθεί η σεζόν μέχρι η ομάδα να δέσει και να αρχίσει να αποδίδει. Αυτό φέτος κατάφερε να επιτευχθεί μόλις την 4η αγωνιστική, τη στιγμή που τα παλαιότερα χρόνια βλέπαμε τους καλούς «Αγίους» μετά το Νοέμβρη.  Επίσης, φέτος βοηθάει και ο ανταγωνισμός που τρώει βαθμούς από τις ομάδες της κορυφής και διατηρεί σχετικά κοντά τη Southampton τη στιγμή της αγωνιστικής της ανόδου. 

Η άποψή μου είναι ότι οι «Άγιοι» φέτος μπορούν να ανέβουν ακόμη ψηλότερα από την 6η περσινή θέση που αποτελεί και ρεκόρ συλλόγου. Πρόκειται ίσως για την πιο καλά οργανωμένη ομάδα σε όλα τα επίπεδα στο Νησί, μια ομάδα με ψυχολογία, διψασμένους και ανερχόμενους ποδοσφαιριστές και αποφασισμένο και καλό προπονητή. Ειδικά αν «καταφέρει» και αποκλειστεί γρήγορα στην Ευρώπη όπως η περσινή West Ham, τα περιθώρια για κάτι μεγάλο είναι ορθάνοικτα. Η συνέχεια… επί χόρτου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου