Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτάθλημα από τα (πολύ) παλιά!

Πρωτάθλημα παλαιών καλών εποχών θυμίζει το φετινό της Super League. Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στη 3η αγωνιστική( ή αν θέλετε στην 5η, έτσι κι αλλιώς είχαμε μιλήσει για θέατρο του παραλόγου από τούτη εδώ τη γωνιά του διαδικτύου) αλλά, όπως είχαμε προβλέψει, η μάχη του τίτλου θα είναι πιο απρόβλεπτη από κάθε άλλη φορά.


Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος


Ήδη οι πρώτες απώλειες είναι γεγονός, με την ήττα του Ολυμπιακού να αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη της αγωνιστικής. Αυτό που συναρπάζει πάντως είναι το αγωνιστικό επίπεδο (κυρίως) των ομάδων της επαρχίας. Χαίρεσαι να βλέπεις ομάδες όπως η Λάρισα, ο Πλατανιάς ή ο Παναιτωλικός να έχουν εξαιρετική εικόνα και να δείχνουν δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος για τους ισχυρούς του πρωταθλήματος. Να παίζουν χωρίς φόβο κοιτώντας τους στα μάτια, διεκδικώντας ακόμα και τη νίκη απέναντι τους.

Ξεκινώντας ημερολογιακά από το ματς στο Αγρίνιο, το οποίο διεξήχθη το Σάββατο, ο Παναθηναϊκός άφησε δύο βαθμούς αδυνατώντας να επιδείξει ψήγματα του καλού του εαυτού. Σπατάλησε ένα ημίχρονο και επί της ουσίας πολύτιμο χρόνο στο να μπει στο κλίμα του αγώνα. Ο Γιάννης Ματζουράκης είναι προπονητής που γνωρίζει άριστα πώς να επωφεληθούν οι ομάδες του σε παιχνίδια με αντιπάλους τέτοιου βεληνεκούς. Ο Παναιτωλικός ήταν άριστα στημένος στον αγωνιστικό χώρο, πίσω από τη μπάλα, και χτύπησε τον Παναθηναϊκό εκεί που δείχνει ότι (και) φέτος είναι η μεγάλη του αδυναμία. Στο transition από την επίθεση στην άμυνα.

Στον αγώνα με τα Γιάννενα το γρήγορο γκολ και το αριθμητικό μειονέκτημα των φιλοξενούμενων έκρυψαν το πρόβλημα αυτό “κάτω από το χαλάκι”. Είναι ζήτημα για τους πράσινους να βρεθεί ισορροπία στη μεταφορά από μπροστά προς τα πίσω. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει μπόλικους κινδύνους, ειδικά όταν εκείνος θα πρέπει να δημιουργεί με τη μπάλα στα πόδια. Σίγουρα τα διαιτητικά λάθη δεν έλειψαν και σε μεγάλο βαθμό στέρησαν από το τριφύλλι το τρίποντο, όμως το Αγρίνιο είναι μία από τις έδρες που οι μεγάλες ομάδες περνούν δύσκολες στιγμές και μπορεί να καθορίσει σημαντικές καταστάσεις στη μάχη του τίτλου.

Ανεβαίνοντας προς τη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της, προβληματικής αυτή την περίοδο, Ξάνθης. Εντούτοις, έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ένα ορθολογικό αγωνιστικό πλάνο, στο οποίο οι παίκτες είναι απόλυτα προσηλωμένοι. Η σοβαρότητα του Δικεφάλου του Βορρά έγκειται στη μετρημένη δουλειά που κάνει ο Βλάνταν Ίβιτς, παρουσιάζοντας ένα αρκετά συμπαγές σύνολο που παλεύει μέχρι το τέλος τα παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ παίζει όμορφο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, με δεδομένες δημιουργικές αδυναμίες, αλλά και με περίσσιο πάθος και δύναμη.
Αναμφίβολα η ισοπαλία με την ακριτική ομάδα στην Τούμπα αποτελεί στραβοπάτημα, όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το αποτέλεσμα αυτό μπορεί και να καλυφθεί και να λειτουργήσει ως ένα καλό μάθημα. Άλλωστε η φιλοσοφία που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας έχει σαν moto το “να μην εγκαταλείπεις ποτέ”. Και ο νέος ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που αρέσει στο μάτι, επομένως το πλάνο τον οδηγεί προς σωστά μονοπάτια.

Όσο για τον Ολυμπιακό, η χρονιά από το καλοκαίρι κιόλας έδειχνε ότι θα είναι επεισοδιακή. Έχοντας ήδη έχεις αλλάξει 2 προπονητές πριν καν μπει φθινόπωρο, έχοντας αποτύχει να μπεις στους ομίλους του Champions League και με τις “καλές” μεταγραφές στο photo finish, η απουσία αγωνιστικού σχεδιασμού από πλευράς διοίκησης είναι ολοφάνερη. Δε χρειαζόταν η ήττα στη Λάρισα για να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει έλλειψη ποιότητας στο ρόστερ του πρωταθλητή. Οι ποιοτικές επιλογές είναι μετρημένες και όταν μένουν… Αθήνα αντί να είναι στην αποστολή, τότε η ομάδα βρίσκεται εξαρχής σε δύσκολη θέση. Τις επιλογές του προπονητή του πλήρωσε με αποκαρδιωτική εμφάνιση, κυρίως στο β’ ημίχρονο.

Ο φετινός Ολυμπιακός δε σου εμπνέει την πρότερη σιγουριά ότι και στην κακή του μέρα θα πάρει το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος οι υπόλοιποι διεκδικητές του πρωταθλήματος αναθαρρεύουν. Τους ανοίγει η όρεξη. Βλέπουν τον μόνιμο πρωταθλητή των τελευταίων ετών να πασχίζει και αυτό τους δίνει κίνητρο. Οι απώλειες θα είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Στα μάτια μου είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν κι άλλες “Λάρισες” στην πορεία, για όλους. Πολλοί περίμεναν στραβοπάτημα ενός εκ των τεσσάρων. Τελικά στραβοπάτησαν οι τρεις. Η ΑΕΚ, που αγωνίζεται σήμερα με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί και να πατήσει κορυφή μετά από σχεδόν 5 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό πρωτάθλημα αρχίζει να θυμίζει παλιές ένδοξες εποχές. Και αυτό είναι που αρέσει στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου