Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Αφιέρωμα : Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ Ανδρών, Β' Όμιλος

Οι Αλλαξομπαλιές συνεχίζουν σήμερα το αφιέρωμα τους στο Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ Ανδρών του Ρίο ντε Τζανέιρο. Σειρά παίρνει ο δεύτερος όμιλος, που είναι ξεκάθαρα πιο αμφίρροπος από τον πρώτο. Ώρα λοιπόν να δούμε τους 6 μονομάχους που ρίχνονται στην μάχη την Κυριακή.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς







Αργεντινή

Μια ομάδα που έχει γράψει την δική της ιστορία στις διεθνείς διοργανώσεις την τελευταία δεκαπενταετία και έχει κερδίσει την συμπάθεια της πλειοψηφίας του μπασκετικού κοινού. Και για αυτήν όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα για τον κορμό εκείνο που έφερε τόσες διακρίσεις στην χώρα. Έτσι λοιπόν Ginobili, Delfino, Nocioni και Scola θα βρεθούν για τελευταία φορά μαζί. Μια τετράδα με μέσο όρο ηλικίας τα 36.5 χρόνια, η οποία συνεχίζει όμως να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο, με εξαίρεση τον Delfino που τα τελευταία 3 χρόνια ήταν ανενεργός! Στην προετοιμασία παρουσίασαν αρκετά καλή εικόνα, παίζουν (σχεδόν) δίπλα στο κοινό τους και αν καταφέρουν να κρύψουν τις αδυναμίες στους ψηλούς (αφού ο Scola έχει “βαρύνει” πλέον και οι υπόλοιποι της front-line δεν είναι “φόβητρα”), μπορούν να φτάσουν μέχρι και τετράδα. Αρκεί να καταφέρουν να πάρουν μία από τις 3 πρώτες θέσεις του ομίλου.


Ισπανία

Πέρσυ παρά τις πολλές απουσίες ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά, και με έναν φανταστικό Pau Gasol επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης. Φέτος στο Ρίο με όλα σχεδόν τα αστέρια στην διάθεση του, ο Sergio Scariolo θέλει να φέρει πίσω στην Ισπανία το 3ο συνεχόμενο Ολυμπιακό μετάλλιο. Έχοντας σαν μεγάλο ατού την χημεία τους, αφού όλοι οι παίκτες παίζουν μαζί στην Εθνική ομάδα εδώ και αρκετά χρονιά, οι Ίβηρες είναι ίσως οι μόνοι που θα μπορούσαν (θεωρητικά) να κοντράρουν μέχρι ένα σημείο την Team USA. Με ένα πλήρες ρόστερ σε κάθε θέση, η 3η θέση φαντάζει ως ο ελάχιστος στόχος. Οι απουσίες των Marc Gasol και Ibaka σίγουρα δεν είναι αμελητέες, όμως με παίκτες όπως οι Rubio, Mirotic, Rudy Fernandez και Juan Carlos Navarro οι Ισπανοί κοιτάνε ψηλά.


Λιθουανία

Στην χώρα που το μπάσκετ είναι σαν δεύτερη θρησκεία, επιθυμούν μια ακόμα διάκριση φέτος. Παρά το μικρό μέγεθος της, η Λιθουανία δεν παύει εδώ και πολλές δεκαετίες να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές παγκοσμίως. Και μπορεί η 12αδα της να μην συμπεριλαμβάνει πολλούς NBAers ή παίκτες που αγωνίζονται σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, ωστόσο θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και έχουν ελπίδες για ένα μετάλλιο αν σταθούν και λίγο τυχεροί. Σταρ της ομάδας φυσικά και είναι ο Jonas Valanciunas, που στα 24 του έχει καθιερωθεί σαν ο βασικός center των Toronto Raptors και βλέπει τις “μετοχές” του να ανεβαίνουν σιγά-σιγά. Μέλη της Lietuva και οι γνώριμοι μας από την θητεία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα Maciulis, Seibutis, Javtokas και Kavaliauskas. Από την θέση 3 και πάνω είναι αρκετά καλοί, όμως στα guard παρουσιάζεται μια σχετική λειψανδρία σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Υπό τις οδηγίες του Jonas Kazlauskas θα κυνηγήσουν μία από τις πρώτες 2 θέσεις του ομίλου ώστε να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερο ζευγάρωμα στην οκτάδα.


Βραζιλία

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων σίγουρα θα θέλουν να αποζημιώσουν τους συμπατριώτες τους. Και μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι το κυρίαρχο άθλημα στην χώρα του κάφε, όμως οι Βραζιλιάνοι μπασκετικά δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Το ατυχές για αυτούς βέβαια είναι ότι οι δύο σταρ της ομάδας, Varejao και Splitter, θα απουσιάζουν από το μεγάλο αυτό ραντεβού. Και μπορεί παίκτες όπως οι Nene, Barbosa και Huertas να έχουν σημαντικές εμπειρίες από τα παρκέ του NBA και της Ευρώπης, όμως δύσκολα θα επαναλάβουν το κατόρθωμα της 6ης θέσης του Μουντομπάσκετ του 2014. Παρ'όλα αυτά, με την δύναμη της έδρας και τον τίτλο του αουτσάιντερ, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν δύο εκ των Νιγηρία, Αργεντινή, Κροατία ώστε να προκριθούν στα προημιτελικά, που είναι και το ταβάνι τους.


Κροατία

Ο ορισμός της απόλυτης μεταμόρφωσης. Από τον αποκλεισμό από τους Τσέχους στην φάση των 16 του Ευρωμπάσκετ πέρσι, έφτασαν στους Ολυμπιακούς νικώντας διαδοχικά Ελλάδα και Ιταλία μέσα στο Τορίνο τον προηγούμενο μήνα. Με τον Bojan Bogdanovic να ξεχωρίζει αλλά και τους ταλαντούχους επίσης NBAers Dario Saric και Mario Hezonja, οι Βαλκάνιοι θα διεκδικήσουν αρχικά μια θέση ανάμεσα στις 8 καλύτερες ομάδες. Μπορεί να είναι η πιο αδύναμη από τις Ευρωπαϊκές ομάδες που θα βρεθούν στην Βραζιλία και να στηρίζεται κατά βάση σε 8-9 παίκτες, όμως είναι μια ομάδα που είναι ικανή για όλα. Η λογική λέει ότι θα παλέψει με την Αργεντινή για την 3η θέση του ομίλου, με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες. Επιθετικά πάντως είναι από τις πιο προικισμένες ομάδες του τουρνουά τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι, και μένει να δούμε αν θα έχουν και το mentality.


Νιγηρία


Στην 2η σερί παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Νιγηρία δεν έρχεται για τουρισμό. Η μοναδική εκπρόσωπος της Αφρικής μάλιστα έχει βγάλει αρκετούς παίκτες τα τελευταία χρόνια που με θητεία στο ΝΒΑ ή σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Απόδειξη και ότι το ρόστερ της κοσμούν ο πρώην NBAer Ike Diogu αλλά και ο Shane Lawal της Μπαρτσελόνα. Ένα ρόστερ που θα ήταν ακόμα πιο ισχυρό, αν είχε και την ενίσχυση των Al-Farouq Aminu (Blazers) και Festus Ezeli (Warriors). Ως γνήσια Αφρικανική ομάδα στηρίζεται στην αθλητικότητα και την ταχύτητα των παικτών της. Για αυτό επιδιώκει το ανοιχτό παιχνίδι, όμως αν της περιορίσεις τον ρυθμό αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα επιθετικά. Ο όμιλος αυτός δεν την επιτρέπει να κάνει μεγάλα όνειρα πρόκρισης, όμως θα παλέψουν όλα τα παιχνίδια με στόχο να φύγουν με ψηλά το κεφάλι και γιατί όχι, με μια νίκη επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου