Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αφιέρωμα : Ολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ Ανδρών, Α' Όμιλος

3 μέρες απέμειναν για το εναρκτήριο τζάμπολ του τουρνουά μπάσκετ ανδρών, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Μια διοργάνωση στην οποία ναι μεν συμμετέχουν μόλις 12 ομάδες, αποτελεί όμως για όλες τους μεγάλη πρόκληση. Πιστές στο ραντεβού τους με τις μεγάλες διοργανώσεις, οι Αλλαξομπαλιές σας παρουσιάζουν τους 2 ομίλους. Ξεκίνημα σήμερα λοιπόν με τους 6 μονομάχους του Α' Ομίλου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς




Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Αναμφίβολα το αδιαφιλονίκητο φαβορί όχι μόνο του ομίλου, αλλά και του τουρνουά. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα από το χρυσό μετάλλιο θα θεωρηθεί αποτυχία για τους Αμερικανούς. Και μπορεί μεγάλοι αστέρες όπως οι Lebron James, Stephen Curry, James Harden και Chris Paul να απουσιάζουν, όμως τα 12 ονόματα της Dream Team που θα βρεθούν στα παρκέ της Βραζιλίας μόνο τρόμο προκαλούν. Δεσπόζει φυσικά αυτό του Kevin Durant, ο οποίος θέλει ακόμα μια πρώτη θέση πριν ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια στην καριέρα του με την φανέλα των Warriors. Από κοντά και ο Carmelo Anthony, όντας ο παλιότερος αυτής της ομάδας. Σε συνδυασμό μάλιστα με παίκτες όπως οι Paul George, Jimmy Butler που κάνουν το ντεμπούτο τους αλλά και άλλους όπως οι Kyrie Irving, Klay Thompson, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τους κοντράρει τόσο σε αθλητικότητα όσο και σε ενέργεια. Σίγουρα η ομάδα που θα προσφέρει το περισσότερο θέαμα.


Γαλλία

Αρκετά έμπειρο το σύνολο που κατεβάζει ο Vincent Collet στο Ρίο, με τον Tony Parker να έχει για μια ακόμη φορά τον ρόλο του ηγέτη. Σταθερά παρόντες στα περισσότερα Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν όμως μόλις το 2013 να διώξουν την ταμπέλα των losers και να κερδίσουν την πρώτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Μια ομάδα που συνδυάζει αθλητικότητα αλλά και σκεπτόμενο μπάσκετ. Διαθέτουν μια από τις καλύτερες πεντάδες (Parker, De Colo, Batum, Diaw, Gobert) και η λογική λέει ότι θα είναι ανάμεσα στις διεκδικήτριες ενός μεταλλίου. Παίκτης κλειδί ενδέχεται να αποδειχτεί ο Nicolas Batum που προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με τους Hornets και κάνει πάρα πολλές δουλειές μέσα στο παρκέ.


Σερβία

Οι “πλάβι” του Σάσα Τζόρτζεβιτς ξαναμπήκαν στον μπασκετικό χάρτη την τελευταία πενταετία, και φέτος εξασφάλισαν το εισιτήριο για την Βραζιλία με άνεση στο Προολυμπιακό τουρνουά που διεξήχθη στο Βελιγράδι. Αστέρι, ποιος άλλος από τον Μίλος Τεόντοσιτς που διανύει τα πιο ώριμα χρόνια του. Μένει ωστόσο να φανεί σε τι κατάσταση θα βρίσκεται, αφού αποκόμισε έναν τραυματισμό λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Αρκετά νεανική ομάδα, με καλούς σουτέρ. Σύνολο που στην μέρα του μπορεί να σε σκοτώσει εύκολα, το οποίο όμως είναι ικανό καμιά φορά και για το χειρότερο. Αν πάρουν την 2η θέση στον όμιλο, έχουν ελπίδες ωστόσο για κάποιο μετάλλιο.


Αυστραλία

Τα “καγκουρό” χωρίς να είναι μεγάλη μπασκετική σχολή, σιγά-σιγά κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Πήραν την πρόκριση ως πρωταθλητές Ωκεανίας και ελπίζουν τώρα ότι θα καταφέρουν να προκριθούν και στα προημιτελικά σαν 4οι. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό αν σκεφτεί κανείς ότι το ρόστερ αποτελείται από παίκτες με σημαντικές διεθνείς παραστάσεις, και 5 NBAers μεταξύ άλλων. Bogut, Dellavedova και Mills είναι ίσως τα πιο γνωστά ονόματα, ενώ το παρόν δίνει στα 36 του και ο γερόλυκος των ευρωπαϊκών γηπέδων David Andersen. Από τις ομάδες που δεν φοβούνται να ρίξουν ξύλο, παρ'ότι δεν είναι ιδιαίτερα αθλητική ή γρήγορη. Στα φιλικά προετοιμασίας επικράτησε της Αργεντινής και εύκολα της Κίνας, μπορεί να ζορίσει ακόμα και τις Γαλλία – Σερβία.


Κίνα

Σίγουρα το μπάσκετ στην Ασία δεν βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, κι έτσι οι Κινέζοι συμμετέχουν ανελλιπώς σε Μουντομπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι μάλιστα μια από τις υψηλότερες ομάδες του τουρνουά, αφού διαθέτουν 7 παίκτες με ύψος μεγαλύτερο του 2,05! Βέβαια τους λείπει πάρα πολύ η εμπειρία, αφού μόνο ο Ji Yianlian έχει παραστάσεις από την Ευρώπη ή το ΝΒΑ. Αν αξίζει να παρακολουθήσουμε κάποιον, αυτός είναι ο PF/C Qi Zhou που επιλέχτηκε φέτος στο νούμερο 43 του draft και θεωρείται το επόμενο μεγάλο ταλέντο της χώρας. Στα φιλικά μάλιστα ήταν κάκιστοι, χάνοντας 39 πόντους από την Βραζιλία και 29 από την Αυστραλία. Φαίνεται λοιπόν ότι στην 9η σερί παρουσία τους σε Ολυμπιακούς θα παλέψουν πιθανότατα με την Βενεζουέλα για το ποιος δεν θα τερματίσει τελευταίος.


Βενεζουέλα


Πέρσι έκαναν την μεγάλη έκπληξη στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο απέναντι στην Αργεντινή. Έτσι μετά το 1992 επιστρέφουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως η πιο άγνωστη ομάδα του τουρνουά, αφού 11 από τους 12 παίκτες αγωνίζονται εντός των συνόρων. Ο μεγάλος αστέρας της χώρας και NBAer Greivis Vasques απουσιάζει κιόλας αφού δεν πήρε άδεια από τους Nets, οπότε τα πράγματα για τους συμπατριώτες του θα είναι δύσκολα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει ιδιαίτερο ύψος στους Λατινοαμερικάνους, με τον center Gregory Echenique να τραβάει ίσως τα βλέμματα λόγω του παρουσιαστικού του (μια μικρή κοψιά Σοφοκλή Σχορτσανίτη). Στόχος τους θα είναι λοιπόν μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπής παρουσία, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η χώρα ταλανίζεται από αρκετά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου