Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Το αθλητικό καλοκαίρι των κινδύνων!

Το καλοκαίρι του 2016 πλησιάζει και μαζί του έρχονται δύο από τα πιο σημαντικά ραντεβού στον πλανήτη, το ένα στη Γαλλία (Euro 2016) και το άλλο στη Βραζιλία (Ολυμπιακοί Αγώνες). Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική εποχή που οι φωνές αγωνίας για τις δύο αυτές διοργανώσεις είναι περισσότερες από τις φωνές ανυπομονησίας.

Γράφει ο Δημήτρης Σακελλάρης


Πρώτη χρονικά διοργάνωση είναι το Euro 2016. Σίγουρα, όταν παραχωρούνταν η διοργάνωση στους Γάλλους οι υπεύθυνοι της UEFA δεν είχαν κατά νου σε τι κίνδυνο είχαν βάλει τόσο την χώρα όσο και το θεσμό. Η Γαλλία, μαστίζεται ταυτόχρονα από τον ταξικό αναβρασμό, την πρωτοφανή έλλειψη βασικών αγαθών και την τρομοκρατία. Είναι η πρώτη φορά από τον περίφημο «Μάη του ‘68» όπου σύσσωμος ο πληθυσμός βρίσκεται στους δρόμους. Ο λόγος είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, η ανάπτυξη στη χώρα δεν είχε τους επιθυμητούς ρυθμούς και έτσι νέα μέτρα λιτότητας θα έπρεπε να υιοθετηθούν. Αυτή η τοποθέτηση φυσικά ήταν η σπίθα που ξεσήκωσε τους Γάλλους κάθε ηλικίας σε περισσότερες από 5000 πόλεις και χωριά εναντίων της κυβερνώσας Αρχής.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουν δημιουργήσει κύματα απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ελλείψεις παρατηρούνται παντού. Από τα τρόφιμα στις υπεραγορές, μέχρι τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και ενέργειας είναι τέτοια που σε περίπτωση που οι επισκέπτες για το Euro 2016, το Roland Garros και τον ποδηλατικό Γύρο υπερβούν τα 10.000.000 τότε τα τρόφιμα δε θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων για πρώτη φορά στη χώρα από το 1860! Φυσικά, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι διπλάσιος οπότε ο παραπάνω κίνδυνος είναι υπαρκτός.


Η συγκεκριμένη έκρυθμη εσωτερική κατάσταση στη χώρα, έχει αναγκάσει τις Αρχές να παρατάξουν περισσότερους από 120.000 αστυνομικούς εκ των οποίων οι 30.000 είναι στρατιώτες. Επίσης, αποφασίστηκε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τον Ιούλιο. Αυτή η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του κόκκινου συναγερμού στα εξαντλημένα σώματα ασφαλείας για ακόμη δύο μήνες. Εκεί είναι που εμφανίζεται η τρίτη απειλή, η τρομοκρατία. Όπως μετέδωσε το BBC, το Ισλαμικό κράτος εξέδωσε νέο βίντεο-απειλή για το Euro 2016 και τον Ποδηλατικό Γύρο, απειλή που επιβεβαίωσαν τόσο ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, Patrick Calvar όσο και ο Νομάρχης της περιφέρειας του Παρισιού, Phillippe Galli.

Τα πιο πάνω σενάρια έχουν κάνει σύσσωμη την αθλητική -και όχι μόνο- κοινότητα να φωνάζει ότι το χάος δεν απέχει και πολύ. Όπως δεν απέχει και στο άλλο μεγάλο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Βέβαια, εκεί δεν υπάρχει ο φόβος της τρομοκρατίας, αλλά ο φόβος του κοινωνικού αναβρασμού και της έξαρσης του ιού Ζίκα. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργούνται οι συνθήκες για απόλυτη πολιτική σύγκρουση μεταξύ των υποστηριχτών της έκπτωτης προέδρου Ρούσεφ και της αντιπολίτευσης. Η επί χρόνια πρόεδρος της χώρας του «καφέ», κατηγορείται για συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία, κάτι που οδήγησε στην ανατροπή της και την παραπομπή της σε δίκη. Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε κύματα επεισοδίων ανάμεσα σε υποστηριχτές των δύο πλευρών, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο ακόμη και για «εσχάτη προδοσία», τη στιγμή που το αντίπαλο στρατόπεδο καταγγέλλει πραξικόπημα με Αμερικανική υποστήριξη λόγω της προσχώρησης της χώρας στους BRICS επί προεδρίας Ρούσεφ.

Το κοινωνικό χάος και οι απειλές ακόμη και προς τους αθλητές των Ηνωμένων Πολιτειών στους Ολυμπιακούς αγώνες, έχει κάνει το στρατό να παρέμβει κάνοντας τους Βραζιλιάνους πολίτες να βιώσουν για πρώτη φορά με τη δεκαετία του 1970, ένα είδος στρατοκρατούμενης χώρας υπό βαθύ πολιτικό μαρασμό. Μαζί όμως με τα κοινωνικού είδους προβλήματα στη Βραζιλία, ενυπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη απειλή, εκείνη του ιού Ζίκα. Ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται σε ανοδική τάση κρουσμάτων από το 2014 και η μετάδοσή του γίνεται κυρίως μέσω των κουνουπιών. Τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, ωστόσο σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός από την γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο και μερικές φορές θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο στους ενήλικες. Με επιστολή τους μάλιστα, τρεις κορυφαίοι επιδημιολόγοι των Πανεπιστημίων Οξφόρδης, Yale Και Harvard, τονίζουν την επικινδυνότητα: οι αθλητές ή οι επισκέπτες να πάνε στη Βραζιλία να γίνουν φορείς και να μεταφέρουν ύστερα τον ιό στις πατρίδες τους, δημιουργώντας συνθήκες πανδημίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα για τον πληθυσμό του πλανήτη.


Σε μια κίνηση για να κατευνάσει τις φωνές που ζητούν ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας από κοινού με τη ΔΟΕ, ανακοίνωσαν ότι οι ψεκασμοί θα είναι καθημερινοί σε όλες τις εγκαταστάσεις που θα γίνονται αγώνες, ενώ θα τοποθετηθούν κάμερες ακόμη και στους χώρους αναχωρήσεων στα αεροδρόμια. Τέλος, αποφάσισαν να τριπλασιάσουν την παραδοσιακή παροχή προφυλακτικών για τους αθλητές που θα διαμείνουν στο Ολυμπιακό χωριό ύστερα από την είδηση μεταδόσεως του ιού Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής στην κοντινή Χιλή.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις έντονες ανησυχίες, πολύ δύσκολα θα αλλάξει ή θα ματαιωθεί κάποιο από αυτά τα δύο πολύ σημαντικά γεγονότα του καλοκαιριού. Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βραζιλία οι συνθήκες δεν είναι καθόλου έτοιμες να υποδεχθούν πέραν από τα αθλητικά γεγονότα και τα τόσα εκατομμύρια των επισκεπτών. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται καθημερινά και από τα πλέον αρμόδια και επίσημα χείλη των δύο χωρών. Είναι συνεπώς παραπάνω από επιβεβλημένο τόσο οι διοργανώτριες αρχές, όσο και τα κράτη να διατηρήσουν τον έλεγχο ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και οι εξελίξεις ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου