Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Έργα και ημέρες του Σάντρο Ροσέλ στην Μπαρτσελόνα!

Ροσέλ έφυγε, Μπερτομέου ήρθε! Ο Σάντρο Ροσέλ, ο άνθρωπος που εκλέχτηκε το 2010 με ποσοστό-ρεκόρ 65,5% για να αποτελέσει τον διάδοχο του Ζουάν Λαπόρτα στην προεδρία της Μπαρτσελόνα, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας






Την θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος αθλητικός αντιπρόεδρος, Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, το “δεξί χέρι”, θα έλεγε κανείς του Ροσέλ, καθώς αυτά τα 3,5 περίπου χρόνια συνύπαρξης τους, ακολουθούσαν κοινή γραμμή για τα τεκταινόμενα των “Μπλαουγκράνα”.

Ο ισπανικός Τύπος, και όχι μόνο, αναφέρει πως ο λόγος της παραίτησης του Ροσέλ, αποτελεί το μυστήριο γύρω από το ποσό που δαπανήθηκε για την μεταγραφή του Νεϊμάρ στην ομάδα της Καταλονίας. Αν αναλογιστεί όμως κανείς το γεγονός πως η θητεία του πρώην, πλέον, προέδρου της Μπάρτσα έληγε το 2016, αλλά τα γεγονότα τον οδήγησαν σε αποχώρηση μόλις στις αρχές του 2014, τότε μαρτυρά και ο ίδιος πως υπέπεσε σε “πέναλντι”.

Για να μην λέμε όμως πως η «πτώση του Ροσέλ» οφείλεται μόνο στην μεταγραφή του Νεϊμάρ, καλό θα ήταν να αναφέρουμε αυτά που έχει πετύχει από το 2010 που ανέλαβε, μέχρι τις αρχές του 2014 που αποχώρησε. Σωστές ή λανθασμένες κινήσεις; Αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Αλλά ο λαός της Μπαρτσελόνα θεωρεί πως εξαπατήθηκε και πως μερικά πράγματα δεν συνάδουν στην ιστορία του συμβόλου της Καταλονίας, κάτι το οποίο θα τους κάνει να... ξεχάσουν ίσως τα οφέλη τους.

Από την οικονομική οπτική του πράγματος, η θητεία του Ροσέλ κρίνεται επιτυχημένη καθώς σε αυτό το διάστημα των τριών ετών τα χρέη της Μπαρτσελόνα έπεσαν από τα 431 εκατομμύρια ευρώ στα 331, έχοντας θέσει στόχο στο τέλος της φετινής περιόδου να φτάσουν ακόμα και τα 270. Σε αυτό φυσικά έπεξε ρόλο και το γεγονός ότι στα τέλη του 2010 ο Ροσέλ υπέγραψε μια συμφωνία-σταθμό για τον σύλλογο της τάξεων των 171 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετώντας στην «μπλαουγκράνα» φανέλα τον πρώτο χορηγό στην ιστορία της ομάδας, την “Qatar Sports Investment”. Μπορεί από τότε τα κέρδη μέσω της εν λόγω ενέργειας μάρκετινγκ να έφτασαν τα 172 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι Cules ακόμα δεν έχουν χωνέψει το γεγονός η αγαπημένη τους Μπάρτσα, ο σύλλογος που αποτελεί κάτι περισσότερο από μία ομάδα, απέκτησε χορηγό στην φανέλα της.

Το μεγάλο καλό όμως που έκανε στην Μπαρτσελόνα και πρέπει να του αναγνωριστεί, είναι πως επανέκτησε τα εδάφη που είχε πουλήσει ο Λαπόρτα στο προπονητικό κέντρο “Ζουάν Γκαμπέρ”, ότι ολοκλήρωσε την δημιουργία της καινούργιας “Μασία” και πως δημιούργησε το λεγόμενο κτίριο C2 στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, στο οποίο φιλοξενείται το ιατρικό κέντρο και τα γραφεία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Επιπροσθέτως, το 2011 ο Ροσέλ ανέλαβε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε μια καμπάνια ονόματι «Ένα Καμπ Νου χωρίς καπνό», κατά την οποία προσκαλούσε τους φιλάθλους της ομάδας να μην καπνίζουν την ώρα του αγώνα στο γήπεδο, κάτι το οποίο χαιρέτησε ο κόσμος της ομάδας και το τήρησε (μέχρι ένα διάστημα τουλάχιστον). Κλείνοντας με τα θετικά, είναι άξιο αναφοράς πως φέτος η δεύτερη εμφάνιση της Μπαρτσελόνα είναι στα χρώματα της Σινιέρα, δηλαδή της σημαίας της Καταλονίας.

Ωστόσο, η Μπαρτσελόνα «πληγώθηκε» ηθικά καθώς ο Ροσέλ αφαίρεσε από τον Γιόχαν Κρόιφ τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της ομάδας, ότι δεν κράτησε τον Αμπιντάλ παρά το πρόβλημα της υγείας τους, αλλά και η ψυχρότητα που έδειξε στην περίπτωση παραμονής του Γκουαρδιόλα.

Όσον αφορά την μεταγραφή του Νεϊμάρ, ισπανική εφημερίδα αποκάλυψε τα ποσά και τα συμβόλαια για την ολοκλήρωση του deal. Συνοπτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα η μεταγραφή του Νεϊμάρ κόστισε 95 εκατομμύρια και όχι 57, δηλαδή 38 παραπάνω από αυτά που δήλωνε η διοίκηση Ροσέλ. Συνολικά υπογράφικαν 7 συμβόλαια, στα οποία υπάρχουν συμφωνίες για μπόνους σκάουτινγκ νέων παικτών της Σάντος, για διαπραγματεύσεις της οικογένειας Νεϊμάρ με διαφημιστικές εταιρίες στην Βραζιλία για την προώθηση του brand name Barcelona, αλλά και για ενίσχυση του ιδρύματος του Νεϊμάρ, για τα φτωχά παιδία του Σάο Πάολο. Όσον αφορά τον μισθό και τις λεπτομέριες των μπόνους στο συμβόλαιο του παίκτη; Αυτά αποτελούν ένα άρθρο από μόνα τους...

Όπως και στην περίπτωση του Νεϊμάρ, αυτό που χρεώνουν στον Ροσέλ στην Μπαρτσελόνα είναι η έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες του συλλόγου, κάτι για το οποίο είχε κατηγορήσει τον Λαπόρτα όταν βρισκόταν στην Μπαρτσελόνα! Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Το γεγονός πως δίπλα σε κάθε υπογραφή συμφωνίας του Ροσέλ, βρίσκεται και αυτή του Μπερτομέου, δεν έχει δημιουργήσει καλό κλίμα στις τάξεις της Μπαρτσελόνα, κάτι το οποίο φαίνεται και από την μικρή προέλευση του κόσμου στο γήπεδο. Οπότε δεν έιναι υπερβολή να πούμε πως αναμένουμε εκλογές για την προεδρία πριν το 2016...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου