Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Με νέα ταυτότητα στην Ισπανία

Λίγο πριν την λήξη του φετινού μουντιάλ έγινε γνωστή και η εθνική ομάδα που θα κάνει την προετοιμασία της για το φετινό μουντομπάσκετ ή όπως θα λέγεται από φέτος παγκόσμιο κύπελλο. Μια εθνική Ελλάδος που δεν θα θυμίζει σχεδόν καθόλου τις παλαιότερες αφού σε σχέση με το Ευρομπάσκετ της Σλοβενίας,θα εμφανιστεί με 9 καινούργιους παίχτες.

  Γράφει ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος

Αρχίζοντας από τις απουσίες,μεγαλύτερη και πιο σημαντική θεωρείται αυτή του Βασίλη Σπανούλη και Αντώνη Φώτση. Ο πρώτος αφού είδε πως ο τραυματισμός από το Ευρομπάσκετ δεν τον έχει αφήσει,έπραξε σοφά και δεν έθεσε τον εαυτό του διαθέσιμο για τον Φώτη Κατσικάρη. Ο δεύτερος απλά δεν ταίριαζε στην φιλοσοφία του προπονητή και δεν επιλέχτηκε,κάτι που θεωρώ πως μόνο σωστό δεν είναι. Από την μία αποτελούσε τον αρχηγό αυτής της ομάδας,και μέλος της από τα εφηβικά τμήματα. Η απόδοση του δεν συγκρίνεται με τα παλαιότερα χρόνια αλλά και φέτος και στον Παναθηναϊκό αλλά και στην εθνική απόδειξε πως η βοήθεια του είναι σημαντική. Μην ξεχνάμε και τον παράγοντα εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις. Φαίνεται πως η ομάδα θέλει να έχει έναν νεανικό χαρακτήρα,αλλά η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε για την μη επιλογή του συγκεκριμένου παίχτη μόνο στεναχώρια προκαλεί στους φίλαθλους της εθνικής μας. Μπορεί να υπάρχουν τρία άτομα για την θέση τέσσερα,αλλά σε καμία περίπτωση ο Καϊμακόγλου ή ο Μπόγρης δεν θα μπορούν να προσφέρουν όσο ο προαναφερόμενος.

Η επιλογή Καλάθη και Κουφού αγωνιστικά σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Προσωπικά ,όμως, οι δύο παίχτες δεν έχουν φερθεί καθόλου σωστά σε παλαιότερες κλήσεις τους και για αυτόν τον λόγο δεν θα ήταν καθόλου άδικο να μην κληθούν. Οι επιλογές τους να μην παρευρεθούν στην Σλοβενία για να βελτιωθούν ατομικά ή να βρουν ένα καλύτερο συμβόλαιο στο NBA δείχνουν πόσο λίγο εκτιμούν την εθνική,σε αντίθεση με τον έτερο NBAer Γιάννη Αντετοκούμπο που ζει και αναπνέει για την γαλανόλευκη παρόλο που φέτος το πιο εύκολο θα ήταν να μείνει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και να παραμείνει στο Summer League. Η απουσία του Ίαν Βουγιούκα την περσινή χρονιά ήταν έντονη και φέτος ξανά κλήθηκε για την προετοιμασία,που κατά πάσα πιθανότητα θα τον οδηγήσει και στην τελική δωδεκάδα θα αποτελέσει πολύ καλύτερο δίδυμο με τον Γιάννη Μπουρούση σε σχέση με τον Καββαδά ή Μαυροκεφαλίδη. Ο Γιάννης Αθηναίου αφού εξαργύρωσε ένα καλό συμβόλαιο στην Αρμάνι είδε και το όνομα του στην προεπιλογή,κάτι που ίσως να μην συνέβαινε αν ο ''Kill-bill'' ακολουθούσε την εθνική στην προετοιμασία στο Καρπενήσι. Καλύτερος Έλληνας spot-shooter από τον Κώστα Βασιλειάδη δεν υπάρχει και για αυτό είναι και αυτός στους εκλεκτούς,αφού η ομάδα πονάει γενικά πίσω από τα 6 και 75 κάτι που θέλει να διορθώσει. Ο Γιάνκοβιτς μετά τους φετινούς καλούς τελικούς που έκανε θα ξανά ταξιδέψει για την προετοιμασία ,και αυτήν την φορά ελπίζει περισσότερο στην τελική δωδεκάδα αφού ο Μπράμος δεν επιλέχτηκε λόγο της συμμετοχής του στο summer League με τα χρώματα των γερακιών. Τσαϊρέλης και Μπόγρης αποτέλεσαν τους κινητήριους μοχλούς του Παοκ την φετινή χρονιά στα πλέη οφφ και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον τεχνικό της εθνικής. Τελευταίος αλλά όχι κατά ιδρωμένος ο Βαγγέλης Μάντζαρης που μετά την επιστροφή του δείχνει να μην έχασε καθόλου έδαφος και να έχει την εξαιρετική απόδοση που τον είχαμε συνηθίσει.

Σίγουρα θα είναι μια ενδιαφέρον εθνική αφού θα δούμε ένα διαφορετικό τρόπο μπάσκετ. Το αποτέλεσμα θα κυμαίνεται ανάμεσα σε δύο κλωστές.Σε 3 μήνες ή θα μιλάμε για μια τεράστια εθνική ομάδα που στην Ισπανία διέπρεψε ή θα συνεχίσουμε την μουρμούρα πως αυτή η ομάδα βρίσκεται στην δύση των επιτυχιών της και θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια για να αλλάξει κάτι ριζικά. Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι πως ποτέ δε θα σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα με τις περισσότερες επιτυχίες σε αθλητικό επίπεδο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου