Τελευταίος και… καταϊδρωμένος ο 8ος όμιλος του Μουντιάλ, με τις ομάδες που συμμετέχουν να μην εντυπωσιάζουν σαν ονόματα αλλά να έχουν προοπτική για κάτι καλό στη διοργάνωση. Το Βέλγιο φαντάζει ήρεμη δύναμη του ομίλου, με Ρωσία και Νότια Κορέα να διεκδικούν την πρόκριση και την Αλγερία να μετέχει, πιθανότατα, για την εμπειρία της διοργάνωσης. Πιο αναλυτικά.
Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος
Βέλγιο
Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτούα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέλς (Χόφενχαϊμ)
Αμυντικοί: Τόμπι Αλντερβάιρελντ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άντονι Βάντεν Μπόρε (Άντερλεχτ), Λοράν Σιμάν (Σταντάρ Λιέγης), Γιαν Βερτόνγκεν (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν (Μπάγερν Μονάχου), Τόμας Βερμάελεν (Άρσεναλ), Νίκολας Λόμπαερτς (Ζενίτ)
Μέσοι: Άξελ Βίτσελ (Ζενίτ), Στίβεν Ντεφούρ (Πόρτο), Μαρουάν Φελαϊνί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νασέρ Τσαντλί (Τότεναμ), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Κέβιν ντε Μπράινε (Βόλφσμπουργκ), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Αντνάν Γιανουζάι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι)
Επιθετικοί: Κέβιν Μιραλάς (Έβερτον), Ρομέλου Λουκάκου (Έβερτον), Ντιβόκ Οριζί (Λιλ)
Το Βέλγιο αποτελεί γνώριμη μορφή των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Αν και βρίσκεται στα τελικά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και το Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας το 2002 (είχε λείψει τόσο το 2006 όσο και το 2010) μετέχει για 12η φορά στη διοργάνωση. Η καλύτερη θέση που έχουν κατακτήσει οι Βέλγοι είναι η 4η στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1986.
Οι ‘‘κόκκινοι διάβολοι’’ προκρίθηκαν στα τελικά της Βραζιλίας κάνοντας επίδειξη ποδοσφαιρικής ποιότητας στον 1ο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους τις Κροατία, Σερβία, Σκωτία, Ουαλία και Σκόπια. Με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και 18-4 γκολ σε 10 παιχνίδια πήραν μια άνετη πρόκριση και διέψευσαν πολλούς που υποστήριζαν ότι ήταν η δεύτερη δύναμη του ομίλου, πίσω από τους Κροάτες.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, το Βέλγιο διαθέτει ένα άκρως νεανικό σύνολο, δίχως να υστερεί σε εμπειρία, ποιότητα και παραστάσεις. Σύστημα που κερδίζει δεν αλλάζει, οπότε αναμένεται να αγωνιστεί με το κλασικό 4-4-2 που το έφερε μέχρι εδώ. Βασικός τερματοφύλακας θα είναι το μεγάλο κι ανερχόμενο αστέρι Τιμπό Κουρτούα. Μπροστά του θα βρίσκονται στην τετράδα της άμυνας, από δεξιά προς τα αριστερά, οι Αλντερβάιρελντ, Βερμάελεν, Κομπανί και Βερτόνγκεν. Στο κέντρο, δεσπόζουν οι Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντεμπελέ και Αζάρ, με Μιραλλάς και Λουκάκου να αποτελούν την η αιχμή του δόρατος στην επίθεση. Προπονητής είναι ο Μαρκ Βίλμοτς, ο οποίος είναι και ο τελευταίος σκορερ του Βελγίου σε τελική φάση Μουντιάλ όταν το 2002 πέτυχε 3 τέρματα, βοηθώντας αδιαμφισβήτητα στην πορεία της ομάδας του μέχρι τους 16 της διοργάνωσης. Το Βέλγιο αρέσκεται σε παιχνίδι κυρίως από τα πλάγια, όπου με την ποιότητα και τη δυναμική των ακραίων μπακ και επιθετικών του θα βρίσκει από εκεί τρόπους να προβληματίσει τους αντιπάλους του. Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Αλγερία, είναι πιθανό στη θέση του τραυματία Λουκάκου να δούμε τον Ντιβόκ Οριζί. Μεγάλο πλήγμα για τους Βέλγους, επίσης, η μη συμμετοχή του Κριστιάν Μπεντέκε, της Άστον Βίλα, λόγω τραυματισμού.
Οι Βέλγοι, κυρίως λόγω των μονάδων και του ποδοσφαίρου που έπαιξαν στα προκριματικά, έχουν αναγκάσει τον κόσμο να τους θεωρεί ως την πιθανή ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί γι αυτό έγκεινται στο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας της ομάδας ( 25,5 χρόνια παρακαλώ!) και στο αν θα διαχειριστούν οι παίκτες σωστά την πίεση τις προσδοκίες του κόσμου. Ο 8ος όμιλος τους έχει έρθει κουτί. Πολύ πιθανό να φτάσουν μέχρι του 16 της διοργάνωσης και από κει και πέρα όσο ψηλά μπορούν.
Αλγερία
Τερματοφύλακες: Μοχαμέντ Ζεμαμούς (USM Αλζέρ), Ραΐς Μπολχί (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Σεντρίκ Σι Μοχαμέντ (CS Κονσταντέν)
Αμυντικοί: Καρλ Μετζανί (Βαλανσιέν), Αϊσά Μαντί (Ρεμς), Ματζίντ Μπουγκερά (Λεκουίγια), Φαουζί Γκουλάμ (Νάπολι), Ραφίκ Χαλίς (Ακαντέμικα), Εσαΐντ Μπελκαλέμ (Γουότφορντ), Λιασίν Κανταμουρό (Μαγιόρκα), Τζαμέλ Μεσμπά (Λιβόρνο), Μεχντί Μοστεφά (Αζαξιό)
Μέσοι: Σοφιάν Φεγκουλί (Βαλένθια), Σαφίρ Ταϊντέρ (Ίντερ), Μεχντί Λασέν (Χετάφε), Αμπντελμουμέν Τζαμπού (Κλαμπ Αφρικέν), Γιασίν Μπραχιμί (Γράναδα), Ναμπίλ Μπενταλέμπ (Τότεναμ), Χασάν Γεμπντά (Ουντινέζε), Ριάντ Μαχρέζ (Λέστερ)
Επιθετικοί: Ισλάμ Σλιμάνι (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Χιλέλ Σουντάνι, (Ντίναμο Ζαγκρεμπ), Ναμπίλ Γκιλάς (Πόρτο)
Οι ‘‘πολεμιστές της ερήμου’’ συμμετέχουν για 4η φορά στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και 2η συνεχόμενη, καθώς συμμετείχαν και το 2010 στη Ν. Αφρική. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τη φάση των ομίλων.
Η Αλγερία βρίσκεται στην τελική φάση του Μουντιάλ έπειτα από έναν υγιεινό περίπατο στον προκριματικό όμιλο και ένα δραματικό μπαράζ. Συγκεκριμένα, με 5 νίκες και μόλις 1 ήττα απέναντι σε Μάλι, Μπενίν και Ρουάντα και γκολ 13-4 (από τις παραγωγικότερες επιθέσεις στα προκριματικά της ζώνης της Αφρικής) η πρωτιά ήταν μονόδρομος. Τα δύσκολα ήρθαν στα μπαράζ, μετά την ήττα με 3-2 στην έδρα της Μπουργκίνα Φάσο, με αμφισβητούμενο πέναλτι στο φινάλε. Η δικαιοσύνη, όμως, αποκαταστάθηκε στον επαναληπτικό και με νίκη 1-0 εξασφάλισε την παρουσία της στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Προπονητής της ομάδας, παρά το καταστροφικό Κόπα Άφρικα του 2013, παρέμεινε ο Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, στον οποίο πιστώνεται η μεγάλη αυτή επιτυχία. Ένας coach που αρέσκεται στο κλασικό 4-4-2 με ανάπτυξη από τα άκρα. Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο έμπειρος Μπολχί, της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Από κει και πέρα στην άμυνα, ο Βόσνιος τεχνικός εμπιστεύεται τους Μετζανί και Γκουλάμ στο δεξί και στο αριστερό άκρο της άμυνα αντίστοιχα, με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Κανταμουρό και Μπουγκερά. Στο κέντρο, πέρα από το μεγάλο αστέρι της ομάδας που ακούει στο όνομα Σοφιάν Φεγκουλί, υπάρχουν ακόμη οι Μπενταλέμπ, Ταϊντέρ και Λασέν. Στη γραμμή κρούσης αυτοί που προκαλούν αίσθηση, στο άκουσμα των ονομάτων τους, είναι οι Σλιμάνι, της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, και Γκιλάς, της Πόρτο. Ο Ραφίκ Τζεμπούρ δε συμπεριελήφθη στην αποστολή της ομάδας, όπως είχε γίνει το 2010.
Σε ''φτωχό συγγενή'' του ομίλου αναμένεται να εξελιχθούν οι Αλγερινοί. Οι βλέψεις είναι υψηλές από τους αλγερινούς αλλά πολύ δύσκολα θα μπουν σφήνα ανάμεσα στις υπόλοιπες τρεις το ομίλου για την πρόκριση. Ρεαλιστικός στόχος μοιάζει να κάνει έστω 1 νίκη, πράγμα που έχει να πετύχει από την 1η της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο το μακρινό 1982. Ακόμα κι αυτό, πάντως, φαντάζει δύσκολο.
Ρωσία
Τερματοφύλακες: Ιγκόρ Ακινφέεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιούρι Λοντίγκιν (Ζενίτ), Σεργκέι Ριζίκοφ (Ρούμπιν Καζάν)
Αμυντικοί: Βασίλι Μπερεζούτσκι, Σεργκέι Ιγκνασέβιτς, Γκέοργκι Σενίκοφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βλαντιμίρ Γκρανάτ, Αλεξέι Κοζλόφ, (Ντιναμό Μόσχας), Αντρέι Γιεστσένκο (Ανζί), Ντμίτρι Κομπαρόφ (Σπαρτάκ Μόσχας) και Αντρέι Σεμένοφ (Τέρεκ Γκρόζνι).
Μέσοι: Ιγκόρ Ντενίσοφ, Γιούρι Ζιρκόφ (Ντιναμό Μόσχας), Άλαζ Ντζαγκόεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρομάν Σιρόκοφ (Κράσνονταρ), Ντένις Γκλουσάκοφ (Σπαρτάκ Μόσχας), Βίκτορ Φαϊζούλιν, Όλεγκ Σάτοφ (Ζενίτ), Αλεξάντερ Σαμέντοφ (Λοκομοτίβ Μόσχας)
Επιθετικοί: Αλεξάντερ Κερζακόφ (Ζενίτ), Αλεξέι Ιόνοβ, Αλεξάντερ Κοκόριν (Ντιναμό Μόσχας), Μαξίμ Κανούνικοφ (Αμκάρ)
Η ρωσική ‘‘αρκούδα’’ επανέρχεται στ τελική φάση Μουντιάλ έπειτα από το 2002. Τα 12 χρόνια απουσίας είναι πολλά για μια ομάδα του βεληνεκούς των Ρώσων. Σαν Ρωσία δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τη φάση των ομίλων μέχρι τώρα. Σαν Σοβιετική Ένωση, όμως, έχουν να επιδείξουν μια 4η θέση στο Μουντιάλ της Αγγλίας, το 1966. Συνολικά απαριθμούν 7 συμμετοχές σε τελική φάση είτε σαν Σοβιετική Ένωση, είτε σαν Ρωσία.
Στα προκριματικά, οι Ρώσοι έκοψαν πρώτοι το νήμα, με μόλις 1 βαθμό διαφορά από τους δεύτερους Πορτογάλους, αλλά επί της ουσίας είχαν εξασφαλισμένη την πρόκριση και πάτησαν φρένο προς το τέλος. Μάζεψαν 22 βαθμούς με 7 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες και συντελεστή τερμάτων 20-5, κάνοντας το 5 στα 5 στην έδρα τους.
Στον πάγκο τους βρίσκεται μια ‘‘αλεπού’’ των πάγκων, ο Φάμπιο Καπέλο. Η αποστολή των Ρώσων αποτελείται από παίκτες που αγωνίζονται αποκλειστικά στο ρωσικό πρωτάθλημα, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες είναι η αλήθεια. Φυσικά ξεχωριστή σημασία έχει η συμμετοχή του «Έλληνα» Γιούρι Λοντίγκιν, της Ζενίτ, στη βασική 23άδα. Ο Ιταλός τεχνικός παρατάσσει την ομάδα με σύστημα 4-1-4-1. Ένα σύστημα που αναδεικνύει το ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας που επιθυμεί να παίζει ο Καπέλο, με κύρια ανάπτυξη από το κέντρο. Εξού και το σχήμα με γεμάτο και πολυπρόσωπο κέντρο. Τερματοφύλακας θα είναι ο Ακινφέεφ, με τετράδα μπροστά του τους Γιεστσένκο, Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς και Σενίκοφ. Στο κέντρο, ύστερα από την πιθανή απουσία της τελευταίας στιγμής του Σιρόκοφ, ο αμυντικός χαφ θα είναι, λογικά, ο Σαμέντοφ με την τετράδα μπροστά του να απαρτίζεται από τους Ντενίσοφ, Σάτοφ, Φαϊζούλιν και Ζιρκόφ. Μοναδικός προωθημένος θα είναι ένας εκ των Κοκόριν και Κερζάκοφ.
Μεγάλη φιλοδοξία των Ρώσων είναι η πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης. Η λογική λέει πως θα παλέψουν με την Ν. Κορέα για αυτόν το σκοπό, αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι οι Βέλγοι θα τερματίσουν πρώτοι στον όμιλο. Στα δύσκολα έχουν λυγίσει ουκ ολίγες φορές, κατά το παρελθόν. Σχετικά νεανικό σύνολο και ενθουσιώδες, η πρόκριση θα κριθεί μεταξύ αυτών και των ασιατών.
Ν. Κορέα
Τερματοφύλακες: Γιούνγκ Σουνγκ Ρίονγκ (Σουγιόν), Κιμ Σέουνγκ Γκου (Ουλσάν), Λι Μπουμ Γιουνγκ (Μπουσάν)
Αμυντικοί: Παρκ Τζου Χο (Μάιντς), Κιμ Γιουνγκ Γκουόν (Γκουανγκζού), Γιουν Σουκ Γιουνγκ (ΚΠΡ), Χουάνγκ Σέοκ Χο (Χιροσίμα), Χονγκ Γέονγκ Χο (Αουγκσμπουργκ), Κακ Τάε Χούι (Αλ Χιλάλ), Λι Γιονγκ (Ουλσάν), Κιμ Τσανγκ Σου (Κασίμα Ρεϊσόλ)
Μέσοι: Κι Σουνγκ Γουένγκ (Σάντερλαντ), Χα Ντάε Σουνγκ (Γκουοάν), Χαν Κουκ Γιουνγκ (Κασίμα Ρεϊσόλ), Παρκ Γιονγκ Γου (Γκουανγκζού), Κιμ Μπο Κιούνγκ (Κάρντιφ), Λι Τσουνγκ Γονγκ (Μπόλτον), Γι Ντονγκ Γον (Αουγκσμπουργκ).
Επιθετικοί: Κου Για Σέολ (Μαϊντς), Λι Κέουν Χο (Σανγκζού), Παρκ Τσου Γιουνγκ (Γουότφορντ), Κιμ Σιν Γουκ (Ουλσάν), Σον Χέονγκ Μιν (Λεβερκούζεν)
Οι Νοτιοκορεάτες, για ακόμη μία διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δηλώνουν πιστοί στο ραντεβού. Από το 1986 δεν έχουν χάσει τελική φάση και δικαίως θεωρούνται ως μία από τις πιο επιτυχημένες εθνικές ομάδες, στην Ασία. Αυτή είναι η 9η συμμετοχή τους σε τελικά Μουντιάλ, με καλύτερη θέση που έχουν κατακτήσει να είναι η 4η το 2002, όταν και συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο μαζί με τους Ιάπωνες.
Ένα από τα παράδοξα του ασιατικού ποδοσφαίρου είναι, πως οι ομάδες με χαμηλή βαθμολογία στο ranking της FIFA αγωνίζονται σε τέσσερις προκριματικούς γύρους(!), για να πάρουν την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ. Λόγω καλής βαθμολογίας από τις συμμετοχές της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ν. Κορέα ξεκίνησε την «οδύσσεια» των προκριματικών από τον τρίτο γύρο, όπου με χαρακτηριστική ευκολία ξεπέρασε τα εμπόδια των Κουβέιτ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Λίβανου. Στον τέταρτο, και τελευταίο, γύρο επέδειξε τάσεις… αυτοχειρίας, παίρνοντας τελικά τη 2η θέση και την πρόκριση στην ισοβαθμία από το 3ο Ουζμπεκιστάν, το οποίο αποκλείστηκε στα μπαράζ με την Ουρουγουάη.
Ο Χονγκ Μιούνγκ Μπο, ο προπονητής της ομάδας, ήταν αρχηγός εκείνου το φανταστικού συνόλου που κατετάγη 4ο στο Μουντιάλ του 2002. Από το πόστο του τεχνικού, πλέον, θέλει να οδηγήσει σε νέες επιτυχίες την εθνική ομάδα της χώρας του. Είναι ένας ακόμα λάτρης του κλασικού 4-4-2 με ανάπτυξη από τα άκρα, ποντάροντας στην ταχύτητα και την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση των ποδοσφαιριστών του. Τερματοφύλακα ξεκινάει τον Γιουνγκ Σουνγκ - Ριόνγκ, με τετράδα στην άμυνα τους Γιούν της ΚΠΡ, Κιμ, Χονκ της Άουγκσμπουργκ και Λι. Στο κέντρο, πέρα του άσημου Χαν, υπάρχουν γνωστές φυσιογνωμίες των ευρωπαϊκών γηπέδων, όπως ο Κι της Σάντερλαντ, ο Λι της Μπόλτον και βέβαια ο Κου της Μάιντζ. Ο τελευταίος προέρχεται από καταπληκτική χρονιά στη Γερμανία. Στην επιθετική γραμμή, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Ο Σον της Λεβερκούζεν, ο Γι της Άουγκσμπουργκ (που μετεγράφηκε στη Ντόρτμουντ) και ο Πάρκ της Άρσεναλ ( με θητεία σε Μονακό και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεταξύ άλλων) διεκδικούν τις δύο βασικές θέσεις, προσφέροντας λύσεις και ποιότητα για τους «Taegeuk Warriors».
Στην Ν. Κορέα δεν το διατυμπανίζουν, αλλά στόχος είναι σίγουρα η πρόκριση στην επόμενη φάση. Μαζί με τους Ρώσους θα διεκδικήσουν τη 2η θέση που εκπληρώνει τις φιλοδοξίες τους. Ομάδα απρόβλεπτη, γρήγορη και πειθαρχημένη. Ίσως τα καταφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου