Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

She'll never walk alone!

Η Λίβερπουλ ακολουθείται από έναν μοναδικό κόσμο, που αποτελεί μια ομάδα από τους πιο πιστούς οπαδούς του κόσμου. Το τραγούδι που έχει γίνει σύνθημα και ύμνος στα χείλη των φίλων των Reds, αποτελεί ίσως τον ομορφότερο ποδοσφαιρικό ύμνο στην υφήλιο. Κάθε φορά που αγωνίζεται η Λίβερπουλ, έχει το αβαντάζ του 12ου παίκτη της εξέδρας. Η ώθηση που δίνεται από τον κόσμο είναι κάτι το μοναδικό για έναν παίκτη.

Γράφει ο Ραφαήλ Νησιάγκας


Το τραγούδι-θρύλος έχει μια μεγάλη και αξιοσημείωτη ιστορία. Για πρώτη φορά ακούστηκε στις 9 Απριλίου του 1945, όταν το μιούζικαλ “Carousel” ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ από τους Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν. Η δημοτικότητα του τραγουδιού όμως εκτοξεύτηκε το 1963 από την μουσική version του συγκροτήματος Gerry and the Pacemakers, με καταγωγή από το Λίβερπουλ.

Το τραγούδι αγαπήθηκε από ολόκληρη την πόλη, ενώ και στις τάξεις του συλλόγου οι παίκτες και ο τότε προπονητής, Μπιλ Σάνκλι, έμειναν ενθουσιασμένοι όταν το πρωτοάκουσαν. Με αυτά και με αυτά, οι δημοσιογράφοι των τοπικών εφημερίδων που ακολουθούσαν παντού την αποστολή της ομάδας, ενημέρωσαν τους αρχισυντάκτες τους πως η Λίβερπουλ υιοθέτησε το τραγούδι ως τον ύμνο του συλλόγου. Και από τότε ξεκίνησε η ιστορία.

Το “You’ll never walk alone” κοσμεί την Shankly Gate (προς τιμή του Μπιλ Σάνκλι), μια από τις εισόδους του Άνφιλντ, ενώ εκτός από αυτό για πάρα πολλά χρόνια και μέχρι πριν λίγο καιρό βρισκόταν στην φανέλα της Λίβερπουλ, πάνω από το σήμα.

Ο ύμνος δεν έχει σταματήσει να ακούγεται εδώ και 50 χρόνια στο Άνφιλντ, ενώ η δυναμική του εν λόγω τραγουδιού είναι τέτοια που το έχουν «κλέψει» και άλλες ομάδες στην Ευρώπη, με τις πιο γνωστές περιπτώσεις να είναι οι Σέλτικ, Φέγενορντ, Ντόρτμουντ, Καϊζερσλάουτερν, Γκλάντμπαχ και Μπριζ. Το τραγούδι προκαλεί τέτοιο δέος, που ακόμα και οι αντίπαλοι οπαδοί φτάνουν στο σημείο να βουρκώσουν…

Οι παίκτες της ομάδας πολλές φορές έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο την ώρα του αγώνα. Όταν ακούν όμως το “You’ll never walk alone” βρίσκουν τα ψυχικά αποθέματα για να βγουν νικητές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μίλαν το 2005, όπου από 3-0 κατάφερε να κατακτήσει τον τρόπαιο και να πετύχει την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο ύμνος της Λίβερπουλ μαζί με τη μετάφρασή του

When you walk through a storm
Όταν περπατάς μέσα από την καταιγίδα

hold your head up high
κράτα το κεφάλι ψηλά

And don’t be afraid of the dark.
και μην φοβάσαι το σκοτάδι

At the end of a storm is a golden sky
στο τέλος της καταιγίδας υπάρχει ένας χρυσός ουρανός

And the sweet silver song of a lark.
και το γλυκό ασημένιο κελάηδισμα του αηδονιού

Walk on through the wind,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από τον αέρα

Walk on through the rain,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από την βροχή

Tho’ your dreams be tossed and blown.
Παρόλο που τα όνειρα σου και θα διαλυθούν (από την άερα και την βροχή)

Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά

And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος

You’ll never, ever walk alone
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος

Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά

And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος

You’ll never, ever walk alone.
Δεν θα περπατάς πότε, ποτέ μόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου