Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

O δρόμος για τα σαλόνια της Superlegue

Το πρωτάθλημα της Football League είναι λιγότερο διαδεδομένο στους περισσότερους, λόγο του ότι δεν εμφανίζει τόση εμπορικότητα όσο η Superlegue. Αξίζει, όμως, να στρέψουμε και την ματιά μας στην αμέσως προηγούμενη. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Γράφει ο Γιώργος Δεδούσης


Η Β’ Εθνική ξεκίνησε να υπάρχει σε μόνιμη βάση το 1962-1963. Πριν από αυτή την περίοδο και για τα έτη 1959-1962 προϋπήρχε με την μορφή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο οποίο μέχρι το πρώτο εξάμηνο οι πρωταθλητές έπαιρναν το εισιτήριο για τη Β’ Εθνικής. Εκείνη ξεκινούσε τον Ιανουάριο και ήταν χωρισμένη σε τρεις ομίλους. Το καλοκαίρι του 1962 πήρε τον χαρακτήρα κανονικού πρωταθλήματος εξήντα ομάδων, το οποίο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις ομίλους, με βάση τα γεωγραφικά τους όρια. Οι πρωταθλητές κάθε ομίλου έπαιζαν μεταξύ τους σε ένα “μίνι” πρωτάθλημα από το οποίο οι δυο πρώτοι έπαιρναν το εισιτήριο για την Α’ Εθνική.

Για μια εικοσαετία και μέχρι το 1982 η δομή του πρωταθλήματος ήταν αυτή, με κάποιες διαφοροποιήσεις στους ομίλους όπως και τον αριθμό των ομάδων. Από το 1982 και μετά μέχρι και σήμερα το πρωτάθλημα έγινε Πανελλήνιο με την ίδρυση ταυτόχρονα της Γ’ Εθνικής, ως κατηγορία προ-θάλαμος για την Β’. Όλες οι ομάδες που απάρτιζαν την δεύτερη κατηγορία έπαιζαν σε ένα πρωτάθλημα μεταξύ τους από το οποίο οι δυο πρώτες, έπαιρναν την απευθείας άνοδο για την Α’ Εθνική, ενώ η τρίτη, έπαιζε σε αγώνα μπαράζ με την τρίτη από το τέλος ομάδα της μεγάλης κατηγορίας.

Το 2011-2013 έγιναν κάποιες μικρές καινοτομίες χωρίς όμως να αλλάξει η δομή του πρωταθλήματος. Με στόχο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, ακλουθώντας τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, και για να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορικότητα, το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής μετονομάζεται πλέον σε Football League (και η Α’ Εθνική σε Superlegue). Επιπλέον έχουμε την είσοδο των play-off. Έτσι ο πρωταθλητής ανεβαίνει απευθείας στην Superlegue ενώ από την δεύτερη μέχρι και τη πέμπτη θέση έπαιζαν μεταξύ τους για δυο επιπλέον εισιτήρια ανόδου. Οι ομάδες έμπαιναν στα play-off με βαθμολογικό προβάδισμα ανάλογα με την θέση που τελείωναν στο πρωτάθλημα. Επιπλέον ήταν η μοναδική χρονιά που υποβιβάστηκαν επτά ομάδες. Άλλες λόγο χρεών και προβλημάτων, και άλλες εξαιτίας του ότι τερμάτισαν στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Την τελευταία αγωνιστική σεζόν, που διανύουμε ακόμη, η Football League πήρε στοιχεία από την σεζόν του 1982. Πιο συγκεκριμένα χωρίστηκε και πάλι σε δυο ομίλους (Βόρειο και Νότιο) όπου οι ομάδες πήραν μέρος σε ένα από τους δυο ομίλους ανάλογα με τα γεωγραφικά τους όρια. Πλέον οι πρωταθλητές των δυο ομίλων δεν ανεβαίνουν απευθείας στην Superlegue αλλά από τον πρώτο έως και των τέταρτο, κάθε ομίλου, δημιουργείται ένα νέο “μίνι” πρωτάθλημα οχτώ ομάδων όπου οι δυο ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του νέου πρωταθλήματος θα πάρουν τον απευθείας προβιβασμό στην Superlegue. Ενώ αυτή που θα τερματίσει τρίτη θα παίξει σε αγώνα μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει τρίτη από το τέλος στην Superlegue. Αντίθετα, θα “πέσουν” στην Football League2 (μετονομάστηκε η Γ’ Εθνική) έξι ομάδες. Δηλαδή οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τρεις τελευταίες θέσεις της κατηγορίας κάθε ομίλου θα υποβιβαστούν στην Football League2.

Υ.Γ Ο πρώτος σκόρερ της Football League όλων των εποχών είναι μέχρι σήμερα ο Δραμινός Ηλίας Χατζηελευθερίου που έχει πετύχει 152 γκολ, δύο περισσότερα από τον αείμνηστο Πειραιώτη Χρήστο Χατζησκουλίδη, ο οποίος κατάφερε να σκοράρει 150 φορές

Υ.Γ1 Αυτή την στιγμή Βόρειος και Νότιος όμιλος απαρτίζονται από δεκατέσσερις ομάδες και απομένει μία αγωνιστική πριν το φινάλε.

Υ.Γ2 Για τον φετινό υποβιβασμό ισχύει ότι υποβιβάζονται έξι ομάδες (τρεις από κάθε όμιλο) με τις τωρινές διατάξεις. Ωστόσο η Καβάλα έχει εκδώσει ένσταση για την οποία θα αποφασίσει η ΕΠΟ στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου