Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Δεν μαθαίνουμε ποτέ από τα λάθη μας


Τα λάθη είναι για να μαθαίνεις. Το λέει και ο λαός. Στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως δεν την έχουν ακουστά. Κανείς όμως. Είτε αυτοί λέγονται πρόεδροι είτε προπονητές. Ακόμα και εκδότες εφημερίδων. Η μόνη εξαίρεση είναι ο κόσμος.

Γράφει η Δώρα Βελέντζα


Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι φίλαθλοι. Φταίνε και με το παραπάνω. Υπάρχουν αλλώστε πολλά παράδειγματα στο παρέλθον. Απλά οι φίλαθλοι είναι ο τελευταίος τρόχος της αμάξης -που λέει και η λα'ι'κή ρήση. Αν όλο το αμάξι είναι λάθος φτιαγμένο πως περιμένετε να είναι οι τροχοί; Δεν αναφέρομαι μόνο σε ένα "αμάξι".Αναφέρομαι σε όλα. Για να το πω πιο απλά αναφερόμαι σε όλο το οικοδόμημα. Όλο το οικοδόμημα "ελληνικό ποδόσφαιρο" είναι λάθος δομήμενο. Δεν φτιαχτήκε λάθος. Απλά η "συντηρήση" και η "αναπαλαίωση" του είναι λάθος.

Όσο προσπαθούμε να το συγχρονίσουμε με την εποχή μας μια τρυπά στο νερό κανούμε. Ναι δεν μας συμφέρει ως Ευρωπα'ι'κή ποδοσφαιρική οντοτήτα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αλλά αν δεν γίνεται αλλιώς; Δεν πρέπει κάποια στιγμή τα "εν οίκω" μας να μας κάνουν περηφάνους στο εξωτερικό; Όπως συνέβαινε δεκαετίες πριν. Πρέπει. Πως αλλιώς λοιπόν θα το καταφέρουμε. Κάποιος ξένος έχει πει κάποτε για το ποδοσφαίρο μας : "Ε ρε μια Θάτσερ που σας χρειαζέται" . Μήπως τελικά είχε δικιό; Ισώς χρειαζόμαστε τακτικές Θάτσερ για να ξυπνησούμε. Για να αποφύγουμε περίπτωσεις Χέιζελ.

Αυτός που πρέπει σίγουρα να ξυπνήσει είναι ο Μιτσέλ. Εντάξει λατρεμένε μου Ισπανέ. Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Μαζί σου σε αυτό. Αλλά μήπως υπερβάλλεις λίγο; Μόνος σου είπες πως οι ποδοσφαιριστές κάνανε υπερπροσπάθεια την Τρίτη. Πως λοιπόν μετά δεν προχωράς σε 2-3 αλλαγές προσώπων. Η ενδεκάδα ήταν επιβαρυμένη και φάνηκε στα γκολ. Όλα τα γκολ ξεκίνησαν από λάθη της ομάδας σου. Επίσης έκανες μεγάλα λάθη μες στον αγώνα. Υπάρχει όμως ένα που ξεπερνά τα υπόλοιπα. Η αλλαγή αμυντικού στο ημίχρονο. Εντάξει ο Σαλίνο δεν έπαιξε καλά. Ήταν ανάγκη να μπει ο Αβραάμ; Ποτέ των ποτών. Έχεις αντίπαλο έναν εκρηκτικό παίκτη σαν τον Μπέργκ. Ο οποίος την επίθεση στην κόντρα την έχει για «πασατέμπο». Δεν βάζεις λοιπόν παίκτη που αναρρώνει ακόμα από τραυματισμό ως προσωπικό αντίπαλο. Ναι είναι υγιής τώρα. Αλλά ποιος βάζει το χέρι του στην φωτιά πως έχει βρει τα πατήματα του; Μετά την φάση του 2ου γκολ φαντάζομαι κανείς. Δεν θα έχει και άδικο.

Πολλοί από χθες μου λένε να βάλω στην ίδια κατηγορία και τον Σαββίδη. Γιατί θεωρούν ότι επιτέλους ξύπνησε διώχνοντας τον Ολλανδό. Εγώ μαζί τους. Απλά κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Όπως έχω ήδη πει σε προηγούμενο άρθρο ο Στεφένς δεν έπρεπε εξαρχής να έχει έρθει. Για την ακρίβεια δεν έπρεπε εξαρχής να τεθεί ως λύση στο τραπέζι. Οι αντιφρονούντες θα μιλήσουν περί ονόματος και εμπειρίας. Δεν αντιλέγω. Μόνο που δεν παίζει πάντα το «όνομα» καλή μπάλα. Με τον Δώνη έπαιζαν πολύ καλύτερη μπάλα πέρσι. Αν τον είχαν αφήσει φέτος θα έπαιζε πολύ καλύτερα από έχει ήδη παίξει ο ΠΑΟΚ την φετινή χρόνια. Αλλά βλέπεις υπάρχει αυτή η προκατάληψη για τα «εγχώρια προϊόντα». Πάντα η ίδια παγίδα. Δεν παίζει καλύτερη μπάλα ο Έλληνας από τον ξένο. Έλα όμως που δεν είναι πάντα έτσι.

Γενικά η χθεσινή αγωνιστική μέρα μας δίδαξε πολλά. Το ερώτημα είναι αν θα ενεργήσουμε ως καλοί μαθητές. Θα μάθουμε από αυτά ή θα τα αφήσουμε να περάσουν στο ντούκου. Θέλω να πιστεύω πως οι εμπλεκόμενοι όλο και κάτι θα μάθουν από αυτά. Είναι η μοναδική τους ευκαιρία να «ανεβάσουν» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπερβάλλω. Από τα λάθη σου γίνεσαι καλύτερος. Αν γίνεις εσύ καλύτερος γίνεται και το πρωτάθλημα σου. Δεν αξίζει μια προσπάθεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου