Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Chelsea FC: Μόνη της και όλοι τους!

Σε τραίνο δίχως φρένα εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η Τσέλσι. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε έφτασε τις 11 σερί νίκες στο πρωτάθλημα, άφησε πίσω τον καταστροφικό Σεπτέμβρη στον οποίο είχε τις μοναδικές φετινές βαθμολογικές της απώλειες και ρίχνει… τη σκόνη της στις υπόλοιπες ομάδες της Premier League που μάχονται για το ποια θα τερματίσει δεύτερη πίσω της.

Γράφει ο Άρης Σταμόπουλος



Η φιλοσοφία νικητή επέστρεψε στο
Stamford Bridge

Το τέλος της περασμένης σεζόν βρήκε μια Τσέλσι διαλυμένη. Για πρώτη φορά στην εποχή Αμπράμοβιτς η ομάδα τερμάτιζε στη 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μένοντας για πρώτη φορά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σκοράροντας 59 γκολ και δεχόμενη 53. Το κερασάκι στην τούρτα; Έμεινε 31 ολόκληρους βαθμούς μακριά από την κορυφή και την Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λέστερ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αρνητικά ρεκόρ, από όταν ο Ρώσος μεγιστάνας ανέλαβε τις τύχες του λονδρέζικου συλλόγου.

Ξεκάθαρα, είχε χαθεί το “know how” νικητή που τα προηγούμενα χρόνια δίεπε τις τάξεις της ομάδας. Ο Μουρίνιο, ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία της, είχε αποχωρήσει λόγω του κάκιστου θεάματος και κλίματος της ομάδας, ενώ 6 μήνες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Κακές σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών και του προπονητή, από αλαζονικές μέχρι αδιάφορες συμπεριφορές εντός και εκτός αγωνιστικού και ένα κλίμα πεσιμισμού ήταν μόνο μερικά από τις ανεξέλεγκτα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο διάστημα αυτό.

Τίποτα από όλα αυτά δεν υφίσταται πλέον. Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και η ομάδα έχει ξανά ψυχολογία νικητή. Οι προσθαφαιρέσεις που έγιναν στη βασική ενδεκάδα ήταν τρεις όλες κι όλες. Καντέ, Μάρκος Αλόνσο και Νταβίντ Λουιζ (#η επιστροφή). Ούτε ένας εξ ’αυτών επιθετικός. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη άμυνα της Premier League με 11 γκολ παθητικό σε 17 παιχνίδια και 10 clean sheets, 3 περισσότερα από τη 2η στην κατηγορία αυτή Σαουθάμπτον! Όσον αφορά την επίθεση, έχει ήδη πετύχει 35 γκολ (ο Ντιέγκο Κόστα τα 13 εξ ‘αυτών), έχοντας +24 στο goal average.

Ο Κόντε και ο αέρας αλλαγής

Όλα τα παραπάνω, πιστώνονται στον Αντόνιο Κόντε. Ο Ιταλός τεχνικός μετά το επιτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο της Γιουβέντους, στο οποίο αναδείχθηκε και προπονητής της χρονιάς το 2013, δείχνει ικανός να οδηγήσει και την Τσέλσι στην κορυφή. Ότι είχε καταφέρει δηλαδή και ο συμπατριώτης του, Κάρλο Αντσελότι, το 2010. Το έργο που επιτελεί ο Ιταλός αντανακλάται στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας και στο ρυθμό, τον οποίο εκείνη ορίζει στην πλειοψηφία των αγώνων της.

Μετά τις ήττες από Λίβερπουλ και Άρσεναλ, οι μοναδικές ως τώρα στο πρωτάθλημα, ο Κόντε είχε δηλώσει πως η ομάδα του χρειάζεται μεταγραφές και αποχωρήσεις ώστε να παρουσιαστεί καλύτερη. Η αρχή έγινε με τις αποχωρήσεις. Οι παίκτες που παρουσιάζονταν αδιάφοροι ή που δεν υπολογίζονταν βγήκαν εκτός… κάδρου (βλ. Όσκαρ), ενώ παράλληλα ήχησε καμπανάκι για τους υπόλοιπους. Το ξεσκαρτάρισμα ξεκίνησε, οι παίκτες που δε χρειάζονται θα αποχωρήσουν το Γενάρη, όμως καμία πρόταση για μεταγραφικό στόχο δεν έχει πέσει στο τραπέζι μέχρι στιγμής από πλευράς Κόντε. Κάτι που καταδεικνύει την πίστη του Ιταλού τεχνικού ότι με το ήδη υπάρχων υλικό μπορεί να βγάλει εις πέρας την αποστολή του.

Σαν προσωπικότητα έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του. Και το σημαντικότερο; Έχει καταφέρει τα αποδυτήρια της Τσέλσι να αποπνέουν υγεία, η ομάδα να είναι οικογένεια, οι παίκτες να παίζουν ο ένας για τον άλλο, διατηρώντας τις ισορροπίες και έχοντας δίκαιη συμπεριφορά και μεταχείριση προς τους ποδοσφαιριστές του. Θυμηθείτε τον τσαμπουκά που έγινε στο ντέρμπι με τη Σίτυ μετά το “δολοφονικό” χτύπημα του Αγκουέρο στον Νταβίντ Λουίζ. Πως σύσσωμοι οι συμπαίκτες του Βραζιλιάνου πήγαν να ζητήσουν τα ρέστα, παρότι το παιχνίδι τελείωνε με εκείνους νικητές και με το διαιτητή να έχει ήδη την κόκκινη κάρτα στο χέρι για τον Αργεντίνο.

Χωρίς Ευρώπη δεν το χάνει

Σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές της, η Τσέλσι έχει και το πλεονέκτημα να μην έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Την περίοδο του Φεβρουαρίου, όταν οι ομάδες θα πρέπει να παίξουν διπλούς αγώνες νοκ-άουτ για το
Champions League και το Europa League, οι “μπλε” θα είναι πιο φρέσκοι και με λιγότερα αγωνιστικά λεπτά να βαραίνουν τα πόδια των ποδοσφαιριστών τους. Μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη ξεχωρίζουν συνήθως οι ομάδες που πάνε για τον τίτλο στην Αγγλία. Κι αν η Τσέλσι διατηρήσει/αυξήσει τη διαφορά από τους διώκτες της μέχρι τότε, φαντάζει πολύ δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα.

Στα (πολλά) συν για την ομάδα του Κόντε και το γεγονός πως έχει “καθαρίσει” με τα ντέρμπι στον 1ο γύρο, έχοντας βγάλει παράλληλα ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με επιτυχία. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως ομάδες, ακόμη και χαμηλότερης δυναμικότητας, που δεν είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έχουν κάνει πορείες πρωταθλητισμού στο Νησί. Κάποιες κατάφεραν να σηκώσουν πρωτάθλημα μάλιστα. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και προσήλωσης από ότι ο αντίπαλός σου. Προς το παρόν η Τσέλσι το εκμεταλλεύεται και η κορυφή της Αγγλίας παραμένει μπλε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου