Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το πανόραμα του Confederations Cup!

Το κύπελλο Συνομοσπονδιών αρχίζει και οι Αλλαξομπαλιές είναι και φέτος εδώ αναλύοντας όλες τις ομάδες, τα ρόστερ τους καθώς και τις επιδιώξεις τους. Δύο όμιλοι φωτιά, με ομάδες όλων των δυναμικοτήτων και ποδοσφαιριστές έτοιμοι για τη διάκριση...

Αναλύουν οι:
Δημήτρης Σακελλάρης, Άρης Σταμόπουλος





GROUP A

Ρωσία
Γενικές άποψη: Η οικοδεσπότες Ρώσοι αποτελούν ένα στοίχημα τόσο για φέτος όσο και του χρόνου. Το αν μη τι άλλο, αξιόλογο υλικό του Ι. Cherchesov έχει ποντάρει πολλά στη διοργάνωση μέσω της ανάπτυξης της χημείας των ποδοσφαιριστών. Αυτός ήταν και ο λόγος που επί 3 χρόνια φρόντισε να τραβήξει στη χώρα όλους τους πιθανούς ποδοσφαιριστές που θα λάμβαναν μέρος στις δύο διοργανώσεις.

Στόχος: Η πρόκριση στα Knock-out παιχνίδια εκμεταλλευόμενη ότι οι ποδοσφαιριστές της ξεκουράζονται ήδη κάποιο χρονικό διάστημα ενώ οι αντίπαλοι έρχονται σε φουλ ρυθμούς από το τελείωμα των πρωταθλημάτων τους.

Πως παίζει: Προτιμάει το 4-3-2-1 με δημιουργία από τα άκρα και ατελείωτο τρέξιμο από τα μπακ-χαφ. Επίσης, είναι δυνατή στο ψηλό παιχνίδι αλλά αρκετά αργή με παίκτες παλιάς κοπής και περιορισμένων αθλητικών δυνατοτήτων.

Παίκτης κλειδί: Τα άκρα (Mário Fernandes και I. Smolnikov), αφού είναι καταλυτικοί τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Αναμένεται να διακριθεί: A. Miranchuk (ετών 21): ταχύς στο τρέξιμο με τη μπάλα, ευέλικτος αλλά αργός στην αντίληψη των φάσεων και με μέτριο τελείωμα

Πρόβλεψη: Η Ρωσία θα παλέψει με το Μεξικό για την πρόκριση αλλά η έλλειψη ταχύτητας θα της στερήσει κάθε βλέψη για ψηλότερα. 

Πορτογαλία
Γενικές άποψη: Οι Πρωταθλητές Ευρώπης μπαίνουν στη διοργάνωση ως φαβορί αφού κατεβάζουν το πιο πλήρες και καταξιωμένο ρόστερ. Έχουν το αρνητικό ότι όλοι παίκτες της ομάδας έρχονται από βαριά σεζόν όμως κουβαλούν τον ενθουσιασμό της κατάκτησης του EURO και τη θέληση για το βήμα παραπάνω. 

Στόχος: Ο Στόχος της Πορτογαλίας είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν σε διεθνή διοργάνωση με αυτούς τους αντιπάλους που είτε δεν έχουν εμπειρία  διεθνή πρωταθλητισμού είτε δεν κατεβάζουν δυνατά ρόστερ.

Πως παίζει: Το 4-4-2 της Πορτογαλίας είναι σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια, με το Cr. Ronaldo σε ελεύθερο ρόλο. Κύριος παράγοντας αποτελεί η τροφοδότηση του Πορτογάλου που συνήθως γίνεται από τον άξονα καθώς και η κίνηση χωρίς τη μπάλα ώστε να βγει ο Πορτογάλος σταρ σε θέση βολής.

Παίκτης κλειδί: Ποιος άλλος, ο Cr. Ronaldo, αφού όλη η ομάδα κρέμεται από αυτόν είτε παίζει είτε όχι. Ο Πορτογάλος βρίσκεται σε απίστευτη κατάσταση αφού σκοράρει συνεχώς και δείχνει να έχει βρει τη θέση που τον αναδεικνύει στα πλάνα του F. Santos.

Αναμένεται να διακριθεί: Gelson Martins. O ποδοσφαιριστής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως με εξαιρετική χρονιά. Κύρια χαρακτηριστικά του η ταχύτητα, η εκτέλεση με τα δύο πόδια και ο εκπληκτικός έλεγχος της μπάλας.

Πρόβλεψη: Θα φτάσει στον τελικό και αν παρουσιαστεί φρέσκια είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Νέα Ζηλανδία
Γενικές άποψη: Οι Νεοζηλανδοί αποτελούν ένα από τα ερωτηματικά της διοργάνωσης. Με παίκτες άπειρους αλλά διψασμένους αναμένεται να παλέψει κάθε ματς ξεχωριστά κρύβοντας παράλληλα την φανερή έλλειψη χημείας σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος: Ο Στόχος της ομάδας από την Ωκεανία είναι να χαρεί τα παιχνίδια χωρίς να βάζει στο τραπέζι θέμα πρόκρισης και διάκρισης. Ο κύριος στόχος άλλωστε δεν είναι η διάκριση σε αυτή τη διοργάνωση αλλά η πρόκριση στα διηπειρωτικά Play-off τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Πως παίζει: Το σύστημα που προτιμάται συνήθως είναι το 5-3-2 με κύριο στόχο τη διασφάλιση του 0 και βασικό όπλο τις αντεπιθέσεις. Η ομάδα είναι γρήγορη, αθλητική, αλλά φανερά άτεχνη και άπειρη.

Παίκτης κλειδί: Ο M. Rojas αναμένεται να πρωτοστατήσει στη μάχη της ομάδας για το καλύτερο σε κάθε αγώνα της διοργάνωσης. Ο ακραίος μέσος της Melbourne FC, άλλωστε θέλει πάρα πολύ μία μεταγραφή στην Ευρώπη και θα βάλει τα δυνατά του να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Αναμένεται να διακριθεί: Ο C. Wood αναμένεται να είναι η ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα της Ωκεανίας. Ύστερα από εξαιρετική χρονιά με τη Leeds, αποζητά μια καλή διεθνή παρουσία ώστε να μπορέσει να ζητήσει με αξιώσεις τη μεταγραφή του στη Handersfield που φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να τον αποκτήσει.

Πρόβλεψη: Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψει τα ματς και κόντρα στη Ρωσία έχει αρκετές πιθανότητες να μη χάσει. Πιο πιθανή είναι σίγουρα η τελευταία θέση στη διοργάνωση.

Μεξικό
Γενικές άποψη: Η άκρως ταλαντούχα ομάδα του Μεξικό, αναμένεται είτε να εντυπωσιάσει είτε να απογοητεύσει. Με ποδοσφαιριστές έτοιμους για το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους και έναν προπονητή να επιζητά επιτέλους την καταξίωση, το Μεξικό θα παλέψει για κάτι σπουδαίο. 

Στόχος: Ο στόχος είναι τουλάχιστον η πρόκριση και το διασταύρωνα με τα πιτσιρίκια της Γερμανίας. Αν το καταφέρει, θα μπορεί να κοιτάει ακόμη και τελικό, κρυφοκοιτάζοντας και το τρόπαιο.

Πως παίζει: Κλασσικό 4-3-3 για το Μεξικό εδώ και μια δεκαετία με ανάπτυξη από τα άκρα και απειλή κυρίως με το κεφάλι (60% των γκολ της ομάδας από το 2010). Αρνητικό για την ομάδα η έλλειψη δύναμης και πολλές φορές πειθαρχίας.

Παίκτης κλειδί: Δύο οι παίκτες κλειδιά στην ομάδα: ο Herrera στα χαφ και o Hernandez στην επίθεση. Αν τραβήξουν οι συγκεκριμένοι καταπονημένοι από τη βαριά σεζόν που είχαν, τότε η ομάδα θα παρουσιαστεί απόλυτα δυνατή και άξια διεκδικήτρια του τροπαίου. 

Αναμένεται να διακριθεί: H. Lozano (ετών 20): Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου ο Μεξικάνος, με τρομερή ταχύτητα, καταπληκτικό τελείωμα και σουλούπι μελλοντικού σταρ. Αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για την επικείμενη εντελώς αχρείαστη μεταγραφή του στη Manchester City.

Πρόβλεψη: Το Μεξικό, αν νικήσει Ρωσία και Νεά Ζηλανδία είναι με το ένα πόδι στον τελικό. Αν όχι, θα ζητήσει τη μεγάλη νίκη κόντρα στους Πορτογάλους. Η συνολική εκτίμηση είναι ότι θα αποτελέσει το runner-up της διοργάνωσης.

GROUP Β


Γερμανία
Γενική άποψη: Επιστροφή στο Confederations Cup για τα “πάντσερ” έπειτα από 12 χρόνια, που κατεβαίνουν στο τουρνουά με σημαντικές απουσίες. Αρκετά τα νέα πρόσωπα θα απαρτίζουν την αποστολή του Joachim Low, με το μέσο όρο ηλικίας να μην ξεπερνά τα 24 χρόνια! Σαφώς και υπολείπεται εμπειρίας αλλά το ταλέντο ξεχειλίζει.

Στόχος: Η Γερμανία κυνηγάει την κορυφή σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει. Αντικειμενικός της στόχος ο τελικός.

Πως παίζει: Με 3-4-3 παρατάχθηκε στην πλειοψηφία των αγώνων που έδωσε μέσα στο 2017. Η κατοχή, τα τρεξίματα και το pressing στα ¾ του γηπέδου είναι στοιχεία που δεν αλλάζουν στο παιχνίδι των Γερμανών. 

Παίκτης κλειδί: Ο Julian Draxler. Ο επιθετικός της Παρί θα είναι ο εμπνευστής κάθε επιθετικής ενέργειας των Γερμανών, που αρέσκονται να χτυπούν τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα.  

Αναμένεται να διακριθεί: Amin Younes (23 ετών): Γρήγορος, φοβερά κοντρολαρισμένος, με ταχύτητα σε ντρίπλα και αντίληψη παιχνιδιού.

Πρόβλεψη: Θα παλέψει για να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Δεδομένη η πρόκριση στην τετράδα.

Χιλή
Γενική άποψη: Πρωτάρηδες στη διοργάνωση οι “La Roja”. Συμμετέχουν ως οι Πρωταθλητές Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια υπολογίσιμη σταθερά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, συμμετέχοντας στις μεγάλες διοργανώσεις.

Στόχος: Η Χιλή έχει τη φιλοδοξία να γίνει η τρίτη χώρα από τη Λατινική Αμερική, μετά τις Βραζιλία και Αργεντινή , που κατακτά το συγκεκριμένο θεσμό.

Πως παίζει:  Ο Juan Antonio Pizzi προτιμάει το 4-3-3. Είναι άλλωστε το σύστημα με το οποίο διακρίθηκε η Χιλή τα τελευταία χρόνια. Επίθεση από τα άκρα και δυναμικό pressing από τα κεντρικά χαφ συμπληρώνουν την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας.

Παίκτης κλειδί:  Σημείο αναφοράς για τη Χιλή είναι ο μέσος της Bayern, Arturo Vidal. Παίκτης με αγωνιστική ισορροπία, έχει σημαντική συνεισφορά τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. 

Αναμένεται να διακριθεί: Ο Alexis Sanchez (28 ετών): ο επιθετικός της Arsenal είναι σε δαιμονιώδη  κατάσταση και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος.

Πρόβλεψη: Ομάδα με πολλές δυνατότητες, θα προκριθεί μαζί με τη Γερμανία, εκτός αν βγουν προς τα έξω οι αυτοκτονικές τάσεις που έχει σε μεγάλες διοργανώσεις.

Καμερούν
Γενική άποψη: Το Καμερούν συμμετέχει, ως κάτοχος του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, συμμετέχει για 3η φορά στη διοργάνωση. Ο Hugo Broos έχει δημιουργήσει ένα άκρως νεανικό και ταλαντούχο σύνολο, που δύσκολα όμως θα καταφέρει να διακριθεί.

Στόχος:  Μια αξιοπρεπής παρουσία. Αρκετά δύσκολη αποστολή, μιας και τα φαβορί του ομίλου είναι η Γερμανία και η Χιλή.

Πως παίζει:  Προτιμάται το 4-2-3-1, με τα άκρα να επωμίζονται την ανάπτυξη παιχνιδιού, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τον αντίπαλο. Κύριο στοιχείο, τα πλούσια αθλητικά προσόντα των παικτών στο ψηλό παιχνίδι αλλά και η ταχύτητα.

Παίκτης κλειδί: Ο Vincent Aboubakar είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το Καμερούν. Ο επιθετικός της Besiktas, αναμένεται να ηγηθεί των επιθετικών προσπαθειών  της ομάδας του.

Αναμένεται να διακριθεί: Christian Bassogog (21 ετών): Δεξιός εξτρέμ που αγωνίζεται στο κινέζικο πρωτάθλημα. Γρήγορος, με καλή ντρίπλα και καλό τελείωμα των φάσεων. 

Πρόβλεψη: Όσο φιλότιμη προσπάθεια και να κάνει, πιθανότατα θα καταλάβει την τελευταία θέση του ομίλου.

Αυστραλία
Γενική άποψη: Οι “Socceroos” είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στο Confederations Cup (3), από όσες συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση.  Με προπονητή τον Έλληνα ομογενή, Άγγελο Ποστέκογλου, η Αυστραλία είναι από τις ομάδες που αρέσκεται να παίζει όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Πολλές φορές στα όρια της αφέλειας.

Στόχος:  Στόχος της Αυστραλίας είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Η ομάδα που παρουσιάστηκε στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, δημιουργήθηκε με σκοπό να πρωταγωνιστήσει στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Επομένως τα “καγκουρό” βλέπουν πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Πως παίζει:  Σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε διάφορες παραλλαγές θα δούμε από την Αυστραλία. Εκείνες που χρησιμοποιεί περισσότερο ο Ποστέκογλου είναι το συντηρητικό 3-4-3 και το πολύ επιθετικό 3-2-4-1, με τα μπακ-χαφ να ανεβοκατεβαίνουν τις πτέρυγες, καθώς η ανάπτυξη παιχνιδιού προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από εκεί.

Παίκτης κλειδί: Σαν το παλιό καλό κρασί, ο Tim Cahill, είναι η σταθερή αξία αυτής της ομάδας στην αριστερή πτέρυγα. Ακόμη και στα 37 του είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά σε μια ομάδα που συνδυάζει το παλιό με το νέο.

Αναμένεται να διακριθεί: Tomi Yuric (25 ετών): Παίκτης περιοχής που έχει το γκολ, ιδίως με το κεφάλι. Θα είναι στην κορυφή περιμένοντας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν.

Πρόβλεψη:  Θα πρέπει οι Αυστραλοί να επιτελέσουν ένα μικρό θαύμα για να προκριθούν. Αν ήταν στον άλλο όμιλο ίσως είχαν κάποια τύχη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου