Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Άμυνα η αιτία της κατάρρευσης!

Η Βραζιλία αρνήθηκε τις ρίζες και τη φιλοσοφία της. Δεν αφορά μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα που εκπροσωπεί τη χώρα αλλά έναν ολόκληρο λαό που μεγαλώνει με την επιθυμία να παίξει ποδόσφαιρο. Μία φράση που μου έκανε εντύπωση για την ορθότητά της ήταν ότι «Τα εκατομμύρια Βραζιλιάνων θεατών και τηλεθεατών θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο.»


Γράφει ο Μάριος Μπελεχρής


Είναι εξωφρενικό το πόσο ακριβής είναι αυτή η πρόταση. Όλα τα παιδιά έχουν όνειρο να παίξουν ποδόσφαιρο και αν δεν βρουν στέγη σε μία ομάδα δημιουργούν παρέες και συνοικιακές ομάδες που παίζουν το δικό τους Μουντιάλ. Χωρίς φίρμες παπουτσιών, ούτε καν ένδυσης, με εύθραυστα δοκάρια και οτιδήποτε θα τους φέρει νοητικά σε αυτό που συμβαίνει τούτη τη περίοδο στα γήπεδα της χώρας τους.

Για να μεταπηδήσουμε όμως στην επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα, υπάρχει ένα περίεργο δεδομένο. Όλοι τονίζουν την απουσία ηγέτη στην επίθεση μετά το τραυματισμό Νεϊμάρ και γενικότερα την έλλειψη φυσιογνωμιών όπως του Ρονάλντο, του Ριβάλντο, όπως και του Ροναλντίνιο. Όντως είναι πρόβλημα ότι σε μία διοργάνωση που έπαιξαν εφτά αγώνες να μην σκοράρουν ούτε μία φορά οι επιθετικοί σου.

Κύριο όμως ζήτημα είναι η παιδική άμυνα που παρουσίασαν σε όλο το τουρνουά. Από το πρώτο παιχνίδι με την Κροατία παρατηρήσαμε τους χώρους που βρήκαν οι αντίπαλοί τους να βγουν από τα πλάγια στην αντεπίθεση. Οι πλάγιοι μπακ ξεχνούσαν να γυρίσουν στην άμυνα και εύκολα κάθε αντίπαλος δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στον Ζούλιο Σέζαρ.

Επίσης, στον ημιτελικό έκαναν ένα μοιραίο λάθος που τους κόστισε, αρχικά, τα πρώτα γκολ και μετά την ψυχολογική κατάρρευση, τα υπόλοιπα. Μπήκαν με τον αέρα του γηπεδούχου και με διάθεση να πιέσουν τον αντίπαλο. Ανέβασαν την άμυνα ψηλά και εκεί οι Γερμανοί έκαναν απλά τα πράγματα, ανεβάζοντας πολλούς παίκτες στην αντεπίθεση, ενώ οι Βραζιλιάνοι έμεναν ψηλά. Δεν συνειδητοποίησαν έγκαιρα το λάθος και λίγα λεπτά αρκούσαν για να βάλουν τα γκολ που χρειαζόντουσαν οι Γερμανοί.

Επιπροσθέτως, όταν βρισκόντουσαν σε κατάσταση άμυνας οι γραμμές ήταν μακριά. Χαρακτηριστικό το χθεσινό δεύτερο γκολ που απομακρύνει ο Λουίζ αλλά ο Blind (!) βρίσκεται αμαρκάριστος μέσα στη περιοχή και βάζει γκολ. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι παρά την μετριότητα που παρουσίασαν επιθετικά οι Βραζιλιάνοι, κύριο πρόβλημά τους ήταν η αμυντική λειτουργία συνολικά. Σπουδαίους αμυντικούς έχουν, αλλά ο όρος «άμυνα» δεν αφορά μόνο τα στόπερ και τα πλάγια μπακ. Είναι συνολικό το ζήτημα και εδώ ευθύνεται ξεκάθαρα ο Σκολάρι που έπρεπε να παρουσιάσει καλύτερη και οργανωμένη άμυνα.

Σίγουρα, λοιπόν, πρέπει να δώσουν βάση στην επανεμφάνιση σπουδαίων φυσιογνωμιών στην επίθεση, αλλά πρέπει μέχρι τότε να εκμεταλλευτούν την παραγωγή εξαιρετικά τεχνικών αμυντικών. Ο Νταβίντ Λουίζ έχει καλύτερο χειρισμό της μπάλας από πολλούς μεσοεπιθετικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και είναι ο καλύτερος στο κόσμο αμυντικός με τεχνική. Για αυτό είναι αστείο να συζητάμε αν έκανε καλά η Παρί που τον αγόρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου