Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η τετράδα των εκπλήξεων

Η φετινή τετράδα της Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε και μετά από χρόνια έχουμε απουσία ελληνικής συμμετοχής. Η γνωστή Ισραηλινή δυναστεία συνεχίζει την παράδοση της και θα είναι στο Μιλάνο, μαζί με την βασίλισσα Ρεάλ, την υπερηχητική Μπαρτσελόνα και την Ρώσικη αρκούδα ΤΣΣΚΑ. 

Γράφει ο Λευτέρης Ζαφειρόπουλος

Ο δρόμος για κάθε ομάδα δεν ήταν το ίδιο εύκολος ή δύσκολος, αυτό που μας μένει όμως είναι το γεγονός πως κάποια από αυτές θα είναι αυτή που θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο που ήταν σε ελληνικά χέρια επί τρία σερί χρόνια.

Κατά την γνώμη μου,η μεγάλη έκπληξη που ακούει στο όνομα Μακάμπι θα είναι στην κορυφή. Η αιτιολογία βρίσκεται πάνω στην φανέλα της. Είναι ομάδα που στην Ευρώπη φοράει μία άλλη μάσκα. Την μάσκα του σωστού Ευρωπαίου εκπροσώπου που έχει χιλιάδες οπαδούς πιστούς που θα την ακολουθήσουν παντού. Επίσης μη ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια πολλές φορές έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό καθώς είδε τον Παναθηναϊκό το 11 και την Ρεάλ πέρσι στον γύρο των 8 να την σταματούν. Παίχτες με τεράστια ενέργεια και έναν Σχορτσιανίτη δαιμονισμένο,είναι κατά πάσα πιθανότητα μία σωστή συνταγή για την κορυφή. Δεν υπάρχει όμως πότε εύκολος δρόμος για την κατάκτηση. Αρχικά υπάρχει η δυνατή Τσσκα( πιο αδύναμη από περασμένες χρονιές) που γλιτώνει από τον εφιάλτη του Ολυμπιακού και εύχεται στο καλό πρόσωπο του αστέρα της Τεόντοσιτς. Σίγουρα είναι ανέτοιμος για την ώρα,αλλά τέτοιοι αγώνες τιμωρούν τις ομάδες με χαμηλό βαθμό ετοιμότητας. Είναι τα γνωστά "do or die" ματς που η ήττα καταστρέφει όλα τα σχέδια της σεζόν,και δεν νομίζω πως οι Ρώσοι θα αντέξουν τρίτη συνεχόμενη χρονιά να βλέπουν όλα να χάνονται σε μία βραδιά.

Στο άλλο ζευγάρι έχουμε ισπανικό εμφύλιο στις δύο καλύτερες ομάδες που έχει να παρουσιάσει η Ισπανία. Η βασίλισσα Ρεάλ στο ''ελ κλάσικο'' του μπάσκετ εναντίον της Μπαρτσελόνα,είναι σίγουρα και το πιο ενδιαφέρον της βραδιάς καθώς θα αναμετρηθούν οι δύο πιο ακριβές ομάδες ,καθώς και οι παίχτες σύμβολα,θα έρθουν αντιμέτωποι. Από την μία ο αρχηγός με τον αριθμό έντεκα Ναβάρρο, εναντίον του αριθμού πέντε Ρούντι Φερνάντεθ. Δύο ομάδες με ίδιο μπασκετικό στυλ αφού καταναλώνονται σε πολλά τρίποντα και πολλές πάσες στο πεντάρι. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην θέση τέσσερα που η Ρεάλ θα προτιμήσει λίγο περισσότερο με τον Μίροτιτς,σε σχέση με τον Λόρμπεκ της Μπαρτσελόνα. Το μενού σίγουρα θα συμπεριλαμβάνει φονικά τρίποντα πίσω από τα 6,75 από παίχτες όπως οι αρχηγοί, ή του Γκιουλ και Ολεσον από την άλλη μεριά. Μην ξεχνάμε πως είναι ένας αγώνας πατροπαράδοτος με μεγάλη απήχηση και συνεχόμενη παράδοση αφού και πέρσι συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο με τελικό νικητή την κυρία με τα άσπρα. Σε αυτό το σημείο θα προτιμήσω την αφηνιασμένη Ρεάλ που φαίνεται να το θέλει περισσότερο καθώς είχε τον καλύτερο αντίπαλο στην φάση των 8 και έδειξε πως είναι έτοιμη για το κάτι παραπάνω φέτος.

Ο υποτιθέμενος τελικός ανάμεσα σε Ρεάλ και Μακάμπι θα είναι ο πιο εμπορικός των τελευταίων ετών καθώς θα θυμίσει αγώνα από τις αρχές τις χιλιετίας που διανύουμε. Σίγουρα είναι κάτι που έχει λείψει στον μπασκετικό κόσμο της Ευρώπης,όσο και αν μας πονάει αυτό σαν Έλληνες. Η Μακάμπι από την μεριά της ίσως παίζει το τελευταίο της χαρτί αφού διανύει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και το μέλλον των παιχτών μόνο βέβαιο δε θεωρείται. Οι Ισπανοί από την μεριά τους αν δείξουν την ψυχολογία που χρειάζεται ένας τέτοιος αγώνας,θα προσπεράσουν την περσινή τους αυτοκτονία και θα βρεθούν εκεί που ονειρεύονται. Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι θεωρούσαμε τελειωμένη την φετινή Μακάμπι ,και αυτή από την μεριά της καθάρισε την σειρά εναντίον της Αρμάνι με 3-1 και μειονέκτημα έδρας. Αυτό μας δείχνει πως είναι μία ομάδα που δεν είναι για να την υποτιμάς.

Το Μιλάνο είναι έτοιμο να νιώσει στιγμές του ένδοξου μπασκετικού παρελθόντος. Για την ώρα,μόνο ως οικοδέσποινα, που είναι έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της στο φίλαθλο κοινό. Ανεξαρτήτως προέλευσης ,θα είναι από τους πιο συναρπαστικούς γύρους,χωρίς να θέλω να μειώσω τους προηγούμενους. Σίγουρα η κάθε ομάδα θα έχει κλειστά χαρτιά για τον δικό της αγώνα. Το μόνο που εμείς ξέρουμε για την ώρα είναι πως καμία δεν θα πουλήσει εύκολα το τομάρι της αφού και οι τέσσερις για αυτό το τριήμερο ζούνε και δουλεύουν τους υπόλοιπους 11 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου