Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Balkan Express!

Αν και μας στεναχώρησε, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη Βοσνία που εξασφάλισε την πρόκριση για το παγκόσμιο της Βραζιλίας, χωρίς να μπει στη διαδικασία των μπαράζ, ως η μόνη μάλιστα που το κατάφερε ως μέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά κ’ από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Γράφει ο Στάθης Συριόπουλος




Και φυσικά αναφερόμαστε στην ομάδα, της οποίας την 11άδα θα σχολιάσουμε, με βάση το πως παρατάχθηκε στο μεταξύ μας αγώνα, τον οποίο και τελικά έκρινε την έκβαση τ’ ομίλου.

Ξεκινάμε λοιπόν με τερματοφύλακα τον Ασμίρ Μπέγκοβιτς, ο οποίος εδώ και 3μιση χρόνια υπερασπίζεται την εστία της Στόουκ, με τις φήμες να οργιάζουν σε κάθε μεταγραφική περίοδο, κάνοντας λόγο για μετακίνησή του σε μεγαλύτερο σύλλογο του Νησιού. Στο δεξί άκρο της άμυνας συναντάμε τον Μενσούρ Μούιτζα. Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Ζάγκρεμπ, αγωνίστηκε με τη φανέλα της για 5 χρόνια, προτού μεταβεί στη γερμανική Φράιμπουργκ, η οποία την περασμένη χρονιά είχε τερματίσει 5η στη Μπουντεσλίγκα. Στ΄ αριστερό άκρο αντίστοιχα και περισσότερο σ’ αναγκαστικό ρόλο ως αριστερού μπακ ο Έρβιν Ζουκάνοβιτς. Ο 26χρονος την χειμερινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε, άφησε την Κορτράικ για χάρη της Γάνδης, στην οποία αγωνίζεται στο κέντρο της άμυνας. Περνάμε στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τ’ οποίο αποτελείται από τους Σπάχιτς και Βράνιες. Ξεκινώντας με τον αρχηγό και παίχτη πλέον της Λεβερκούζεν, αγωνίστηκε για 5 χρόνια στη Ρωσία, 2 στη Γαλλία ως παίχτης της Μονπελιέ κ’ άλλα 2 στην Ισπανία και δη στη Σεβίλλη, πέρα ενός σύντομου δανεισμού του στην Ανζί Μαχατσκαλά. Όσον αφορά το έτερο μέλος του κέντρου της άμυνας, ο Όγκνιεν Βράνιες , από τις αρχές του έτους αγωνίζεται στην ρωσική Αλάνια κυρίως ως δεξί μπακ, ενώ το τελευταίο του παιχνίδι φορώντας τ’ εθνόσημο, ήταν κόντρα στην εθνική μας.

Στην δεύτερη κατηγορία του Γερμανικού πρωταθλήματος και συγκεκριμένα με την φανέλα της Μπόχουμ ,αγωνίζεται το αμυντικο χαφ Αντναν Ζαχίροβιτς από την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο. Αφότου έφυγε από την χώρα του, είχε ένα 2ετές πέρασμα από την Ρωσία κ’ ένα πέρασμα στη Δυναμό Μινσκ ως δανεικός. Ως δεξιός χαφ σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε αγωνιστεί ο Χάρις Μεντούντζανιν, αν και η φυσική του θέση είναι κεντρικός μέσος. Ο 28χρονος μέσος με τ’ ολλανδικό διαβατήριο, έχει αγωνιστεί στην Αλκμαάρ και στην Σπάρτα Ρότερνταμ ως δανεικός, για να μετακινηθεί στη συνέχεια στη Βαγιαδολίδ, με την οποίαν “γεύτηκε” τον υποβιβασμό στη Σεγκούντα Ντιβισιόν. Από την Βαγιαδολίδ, μετεγράφη στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, της οποίας την φανέλα φόρεσε για 2 χρόνια, ενώ για 1 έτος δόθηκε δανεικός στη Γκαζιάντεπσπορ, η οποία φέτος το καλοκαίρι τον αγόρασε κ’ επίσημα. Στ’ αριστερά της μεσαίας γραμμής, ο 27χρονος με τ’ ελβετικό διαβατήριο Σέναντ Λούλιτς. Ο αριστερός χαφ πλέον της Λάτσιο, είχε αγωνιστεί σε 8 χρόνια στην Ελβετία με 4 διαφορετικές ομάδες, προτού μεταβεί στους "Μπιανκοσελέστι", με την οποία αγωνίζεται φέτος για 3η χρονιά, έχοντας πανηγυρίσει και 1 κύπελλο Ιταλίας κόντρα στη Ρόμα την περασμένη σεζόν.

Έχοντας 1 γκολ σε 3 αγώνες με την φανέλα της εθνικής Βοσνίας, ο Ζβεζντάν Μισίμοβιτς αποτελεί και με βάση την καριέρα του κυρίως από την παρουσία του στα γερμανικά γήπεδα, το μεγαλύτερο όνομα π’ έχει βγάλει η Βοσνία τα τελευταία 10 χρόνια. Έχοντας αγωνιστεί σε Μπάγερν(όπως και στην δεύτερη ομάδα της), Μπόχουμ, Νυρεμβέργη και Βόλφσμπουργκ ολοκλήρωσε μια δεκαετία στην Γερμανία, για να μεταγραφεί στη συνέχεια σε Γαλατασαράι και Δυναμό Μόσχας προτού καταλήξει στη ποδοσφαιρομάνα… Κίνα. Τελειώνουμε λοιπόν με το επιθετικό δίδυμο Ιμπίσεβιτς-Ντζέκο. Ο 29χρονος σέντερ φορ της Στουτγκάρδης, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην αντίπερα όχθη τ’ Ατλαντικού, έως ότου ο τότε προπονητής της Παρί και συμπατριώτης του Βαχίντ Χαλίλοτζιτς, τον φέρει στη Γαλλία φορώντας τις φανέλες των Παρί και Ντιζόν. Από την Γαλλία μετακόμισε στη Γερμανία για χάρη της Αλεμάνια Άαχεν με την οποία αγωνίστηκε για μία χρονιά, για να τον αποκτήσει στη συνέχεια η Χοφενχάιμ με την οποία στα 4μιση χρόνια πέτυχε κοντά στα 50 γκολ, για να προσθέσει άλλα 30 με την φιναλίστ του κυπέλλου Γερμανίας. Όσον αφορά τον πιο ακριβοπληρωμένο Βόσνιο ποδοσφαιριστή, η Ζελέσνιτσαρ ήταν ο πρώτος του ποδοσφαιρικός σταθμός για να μεταναστεύσει στη συνέχεια στην Τσεχία για λογαριασμό της Τέπλιτσε. Με 13 γκολ σε 30 αγώνες στο τσέχικο πρωτάθλημα όντας 21 ετών, ήταν θέμα χρόνου να βρει κάποια καλύτερη ποδοσφαιρική στέγη, την οποία του πρόσφερε η Βόλφσμπουργκ με την οποία πανηγύρισε 1 πρωτάθλημα Γερμανίας έχοντας από πίσω του να τον τροφοδοτεί ο Μισίμοβιτς. Μετά από 3μιση χρόνια στη Γερμανία κ’ έχοντας 1 γκολ ανά 2 αγώνες μετέβη στη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία έχει προλάβει να κατακτήσει τόσο το κύπελλο Αγγλίας, όσο και το πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου