Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα 4 εμπόδια για Βραζιλία!

Ύστερα από αρκετό χρόνο και πολλές γκάφες, η FIFA ανακοίνωσε τις πιθανές ομάδες που θα βρει εμπόδιο η Εθνική μας στο δρόμο για τα γήπεδα της Βραζιλίας. Ας τις πάρουμε λοιπόν μία-μία και συνοπτικά να τις αναλύσουμε, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη άποψη. 

Γράφει ο Δημήτριος Σακελλάρης






Γαλλία
Οι «Τρικολόρ» έχασαν για μόλις έναν βαθμό την κατάταξή τους στους ισχυρούς της σειράς. Αποτελούν ομάδα με αρκετές προσωπικότητες και εντελώς φρέσκια νοοτροπία. Για το δεύτερο υπεύθυνος είναι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ο οποίος διαδέχθηκε πέρυσι τον Μπλαν και σιγά-σιγά αρχίζει να κάνει την δουλειά του περισσότερο εμφανή. Πιο συγκεκριμένα, η παρωχημένη συνταγή του να δίνουμε στο Ριμπερί και να φτιάχνει παιχνίδι εκείνος από τα πλάγια είναι πλέον παρελθόν. Η εθνική ομάδα της Γαλλίας, στηρίζεται και στις δύο πλευρές και απαγορεύει στον εαυτό της να γίνεται προβλέψιμη. Αν θέλουμε να έχουμε τύχη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραταχθούμε με το Χολέβας αριστερά, αλλά με ένα πιο αμυντικογενές μπακ και ταυτόχρονα να πιέσουμε για να μη μπορέσει να πάρει πολλές μπάλες ο Βαλμπουενά που είναι αρμόδιος στο τις σπάει στα άκρα. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ομάδα καλό θα είναι να αποφευχθεί, αλλά αν τελικά η κληρωτίδα δε μας κάνει τη χάρη έχουμε το πλεονέκτημα ότι για να περάσουμε δε χρειάζεται τίποτα άλλο από το να καταστρέψουμε το παιχνίδι τους, είμαστε ειδικοί άλλωστε σ’ αυτό…

Σουηδία 
Οι Σκανδιναβοί βρέθηκαν τελικά στο γκρουπ των αδυνάτων και αποτελούν τη δεύτερη πιθανή αντίπαλο της εθνικής. Το μότο του συνόλου του Έρικ Χάμρεν είναι το «όσα βάλουμε-όσα φάμε». Μια ομάδα με εξαιρετική επιθετική γραμμή και κάκιστη αμυντική λειτουργία. Στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη από τα πλάγια που καταλήγει σε σέντρες για τον Ιμπραίμοβιτς ή τον φορμαρισμένο τελευταία Ελμάντερ. Μάλιστα, κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι κατά 90% η πρώτη πάσα δεν γίνεται στον Ελμ που αποτελεί το δημιουργικό χαφ, αλλά κατευθείαν στα ακραία μπακ που ξεκινούν εκείνα να φτιάχνουν παιχνίδι. Οι σουηδοί αποτελούν την ομάδα που δεν ταιριάζει καθόλου στο σύνολο του Σάντος και καλό θα είναι να μη μας τύχει. Αν τελικά όμως αυτό συμβεί, η εθνική ομάδα μας πρέπει να πιεστεί και να παίξει ποδόσφαιρο, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να βάλει 2 μπορεί και 3 γκολ για να προκριθεί.

Ρουμανία
Οι Ρουμάνοι, κατάφεραν την τελευταία στιγμή να περάσουν ως 2οι, αφήνοντας εκτός τους Τούρκους. Πρόκειται για μεσαίων δυνατοτήτων ομάδα, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις ατομικές ενέργειες και την αμυντική της λειτουργία. Το σύνολο του Βίκτορ Πιτούρτσα έχει αρκετά κοινά με τη δική μας εθνική. Είναι ομάδα χωρίς ισχυρή προσωπικότητα που προσπαθεί μέσω της ομαδικότητας να πάρει αποτελέσματα. Δηλαδή, η ανάπτυξή της ξεκινά από τα στόπερ που μεταφέρουν τη μπάλα στο εξαιρετικό φέτος Ρομούλο και εκείνος ή με μακρινή μπαλιά είτε με κάθετη ψάχνει το Μαριγκά στην κορυφή. Η άποψή μου είναι ότι οι Ρουμάνοι μπορεί να μας μοιάζουν στο στυλ, αλλά βρίσκονται αρκετά σκαλιά πιο κάτω από την εθνική μας και θα είναι μια ευχάριστη κλήρωση. Το μόνο ίσως που μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ είναι ότι αν κλειστούν πίσω, εμείς πρέπει να φτιάξουμε το ή τα γκολ που θα μας οδηγήσουν στην πρόκριση, πράγμα δύσκολο.

Ισλανδία
Πρόκειται για την ευχάριστη έκπληξη των προκριματικών και σε αντίθεση με ότι ακούω τελευταία σε αθλητικούς σταθμούς, μόνο για ψάρεμα δεν πάνε στα μπαράζ. Το σύνολο του Λαρς Λάγκερμπακ, αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο επιθετικά και πρέσινγκ με πολύ τρέξιμο αμυντικά. Ομάδα με καταφανή ηγέτη το Σίντγκουρσον της Τότεναμ αφού δεν υπάρχει επίθεση που να μην τροφοδοτείται. Το κύριο όπλο των Ισλανδών δεν είναι αγωνιστικό, αλλά γεωγραφικό. Η εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην απομονωμένη Ισλανδία αποπροσανατολίζουν την κάθε αντίπαλη ομάδα είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Στα αγωνιστικά, ο τρόπος αντιμετώπισης περιορίζεται στο καλό μαρκάρισμα του Σίντγκουρσον που θα βραχυκυκλώσει την υπόλοιπη ομάδα. Η Ελλάδα, έχει την τύχη ότι διαθέτει τους ποδοσφαιριστές γι’ αυτή τη δουλειά οπότε η κλήρωση με την Ισλανδία, θα είναι ένα μικρό αγωνιστικά –και μόνο- δώρο. Δώρο όμως, που ελλοχεύει κινδύνους θερμοκρασίας, υγρασίας και γενικότερα κλίματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου