Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ολυμπιακός : Μίνι - κρίση ή στην μέση του τέλματος;

Ο Ολυμπιακός διανύει φέτος μια από τις πιο δύσκολες σεζόν των τελευταίων ετών. Παρ'ότι η πορεία του μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά καλή, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προημιτελικών για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2005. Τι φταίει όμως και η ομάδα έχει παρουσιάσει τέτοια πτώση;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς


Οι 2 ήττες από τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβρη μπορεί να προκάλεσαν μια μικρή μουρμούρα, όμως αρκετά σύντομα ξεχάστηκαν σχεδόν. Τόσο η καλή παρουσία στον πρώτο γύρο και τις πρώτες 2 αγωνιστικές του Top – 16 στην Euroleague όσο και η άνετη επικράτηση στο ΣΕΦ απέναντι στον ΠΑΟ για το πρωτάθλημα, έφεραν πολλά χαμόγελα. Χαμόγελα που γρήγορα εξαφανίστηκαν και έφεραν τον Ολυμπιακό σε μια κρίσιμη καμπή, τόσο για το άμεσο όσο και για το πιο έμμεσο μέλλον.

Η ήττα από την Μπάμπεργκ το βράδυ της Πέμπτης και η νίκη της Μπαρτσελόνα επί της ΤΣΣΚΑ, έβαλαν ταφόπλακα στα όνειρα των “ερυθρόλευκων”. Μπορεί μαθηματικά να μην έχουν αποκλειστεί, όμως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους καθώς είναι πιθανόν ακόμα και ένα 4/4 σε μια δύσκολη σειρά αγώνων που ακολουθεί να μην αρκεί.

Μεγάλη κουβέντα έγινε για την αντίδραση του Ολυμπιακού στο τελευταίο λεπτό του προχτεσινού παιχνιδιού. Διάστημα στο οποίο δέχτηκαν 3 τρίποντα, με το τελευταίο να είναι αυτό που διαμόρφωσε το τελικό 72 – 71. Στο κέντρο της κριτικής βρέθηκε κυρίως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που επέλεξε να μην κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση της Μπάμπεργκ ενώ η ομάδα του βρισκόταν 2 πόντους μπροστά. Έτσι πιθανότατα το χειρότερο σενάριο θα ήταν να οδηγούμασταν σε παράταση. Κι όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα που σουτάρει με 40% έξω από τα 6,75.

Αν και ακόμα υπάρχει αυτό το πολύ μικρό, αλλά υπαρκτό, σενάριο σενάριο ο Ολυμπιακός να ανατρέψει τα δεδομένα, η παρουσία του μέχρι τώρα στο Top – 16 ίσως δεν ήταν η αναμενόμενη. Εξ'αρχής ήταν γνωστό ότι επρόκειτο για τον πιο ισχυρό όμιλο που έχει προκύψει με το τωρινό σύστημα διεξαγωγής. Οι “ερυθρόλευκοι” στα θεωρητικά ντέρμπι μέχρι τώρα ήταν σίγουρα άνω του μετρίου. Με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα που πέταξαν νωρίς λευκή πετσέτα και ίσως εκείνο της Μαδρίτης που άργησαν να ξυπνήσουν, σε 7 ματς έχουν σημειώσει 4 νίκες. Όχι κι άσχημα. Ωστόσο όταν απέναντι σε Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις έχεις 0/3, ματς που επιβάλλεται να τα κερδίζεις, δεν μπορείς να έχεις μεγάλες βλέψεις. Και κακά τα ψέματα ο Ολυμπιακός των τελευταίων 2 μηνών λίγες φορές μας έχει θυμίσει εκείνη την ομάδα που θαυμάζαμε τα τελευταία χρόνια.

Είναι πιθανότατα κάτι παραπάνω από φανερό ότι δεν υπάρχει “ταυτότητα” στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Μπορεί το ρόστερ τους συνήθως να υπολειπόταν από αυτό των ανταγωνιστών τους, όμως οι Πειραιώτες ήξεραν (και μάλλον ξέρουν ή μπορούν ακόμα) να κερδίζουν επειδή ήταν ομάδα. Ένα καλοδουλεμένο σύνολο που έσφιγγε τον αντίπαλο μέσα από την άμυνα του η οποία του έδινε δύναμη και στην επίθεση. Έτσι καλύπτονταν και οι όποιες αδυναμίες. Τελευταία αυτό όμως αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Οι “ερυθρόλευκοι” επιθετικά στηρίζονται τις περισσότερες φορές στις ατομικές εμπνεύσεις των παικτών τους. Κάτι το οποίο μια μέρα θα σου κάτσει, μια άλλη όχι. Ενώ ακόμα και η άμυνα που αποτελούσε το μεγάλο όπλο, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο πλέον. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 10 αναμετρήσεις στο Top – 16, μόνο δύο φορές έχουν δεχτεί κάτω από 70 πόντους.

Οι πολλοί τραυματισμοί, οι ασυνήθιστα αρκετές για τα δεδομένα της ομάδας προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ καθώς και το ντεφορμάρισμα κάποιων παικτών έχουν σίγουρα αποδειχτεί καθοριστικοί παράγοντες στην διαμόρφωση της τωρινής κατάστασης. Η απουσία του Λοτζέσκι, σημαντικού πόλου σκοραρίσματος, είναι φανερή. Ο Βασίλης Σπανούλης στα 34 του πλέον θα έπρεπε σιγά-σιγά να προορίζεται για έναν κάπως διαφορετικό ρόλο στο παρκέ, ενώ και ο Γιώργος Πρίντεζης που διανύει μια τρομερή χρονιά δεν μπορεί σε κάθε ματς να αγωνίζεται 30 λεπτά. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος καλείται λοιπόν να βρει κάποιες λύσεις για το υπόλοιπο της σεζόν. Ναι μεν έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης, όμως αφ'ενός δεν είναι αποκλειστικός υπεύθυνος και αφ'ετέρου είναι ο μόνος που έχει ίσως τέτοια γνώση της ομάδας αυτή την στιγμή.

Το αν θα αλλάξει η εικόνα του Ολυμπιακού προς το καλύτερο τον επόμενο μήνα (αρχής γενομένης του αυριανού ντέρμπι με την ΑΕΚ) θα φανεί σύντομα. Οι “ερυθρόλευκοι” άλλωστε μας έχουν δείξει ότι τους αρέσει να έχουν τις πιθανότητες εναντίον τους. Το θέμα όμως είναι ότι θέλουν, αλλά μπορούν; Εξάλλου στον αθλητισμό όλα κάνουν τον κύκλο τους, και τόσο οι επιτυχίες όσο και οι αποτυχίες είναι στο πρόγραμμα.

* Η φώτο προέρχεται από το redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου